Μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή των αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης των Παιδιών
Παρατείνεται η αγωνία χιλιάδων οικογενειών, καθώς το υπουργείο Εργασίας δεν έχει βρει ακόμα τρόπο να θέσει σε εφαρμογή για την επόμενη χρονιά τη λειτουργία τόσο των βρεφικών και παιδικών σταθμών, όσο και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ).
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr ,η υποβολή των αιτήσεων καθυστερεί για άγνωστο χρονικό διάστημα, αφού μπορεί η συγκεκριμένη δράση με τίτλο «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», να έχει ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο, αλλά ως τώρα φαίνεται ότι τα κονδύλια που πρόκειται να εκταμιευτούν για τον σκοπό αυτό θα είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τη σχολική χρονιά 2013 – 2014.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίος εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με εκπροσώπους των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος των κονδυλίων που θα εκταμιευτούν και περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι «θα είναι πολύ λιγότερα από πέρσι». Με δεδομένο ότι χρειάστηκαν περίπου 180 εκατ. ευρώ για να «βγει» η χρονιά και να εξυπηρετηθούν περίπου 60.000 οικογένειες πανελλαδικά, γίνεται αντιληπτό ότι η επόμενη σχολική περίοδος αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αναταραχές στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Στο υπουργείο Εργασίας, ψάχνουν τρόπο να λύσουν τον γρίφο και όπως έλεγε το ίδιο στέλεχος στην ίδια συνάντηση «προσπαθούμε να βρούμε κεφάλαια από το κρατικό ταμείο, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο». Στο ενδεχόμενο που γίνει επιλογή από ποιο τομέα να ξεκινήσουν οι περικοπές, τα ΚΔΑΠ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αιτήσεων τέκνων που έγινε την περσινή σεζόν ήταν 18.957 για τα ΚΔΑΠ και 2.087 από παιδιά με ειδικές ανάγκες (ΚΔΑΠ μεα), είναι πιθανό να προκριθεί η λύση της μαζικής περικοπής τους. Τη σεζόν 2013 – 2014 τοποθετήθηκαν στα ΚΔΑΠ 12.901 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών και άλλα 1.706 παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Στόχος των Κέντρων είναι η παροχή πρόσθετης υποστήριξης, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, σε παιδιά οικογενειών που οι γονείς τους δεν μπορούν να βρίσκονται σπίτι εκείνες τις ώρες, συνήθως για επαγγελματικούς λόγους. Δίνεται προτεραιότητα σε παιδιά που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες ή σε οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα. Παρέχονται υπηρεσίες που καλύπτουν το σύνολο του εκπαιδευτικού φάσματος και για το λόγο αυτό απασχολούν περίπου 1.400 δασκάλους. Στην περίπτωση που τα ΚΔΑΠ βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα» είναι πιθανό οι μισοί και πλέον από τους δασκάλους αυτούς να βρεθούν χωρίς εργασία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του dikaiologitika.gr , θα υπάρξει νέος κύκλος επαφών από στελέχη του υπουργείου Εργασίας με τους αρμόδιους φορείς, σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση και να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση πάντως και ενώ ο Ιούνιος έχει μπει για τα καλά, δεν υπάρχει στον ορίζοντα, χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη των θέσεων, έτσι ώστε να υποβληθούν οι απαραίτητες αιτήσεις για να τύχουν της ανάλογης επεξεργασίας για να γίνει η προβλεπόμενη τελική επιλογή.