Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Commonwealth της Βιρτζίνια (VCU) ανακάλυψαν ότι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να «σβήνει» και τις τραυματικές αναμνήσεις.KAKES ANAMNHSEIS

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», πρόκειται για την ουσία φινγκολιμόδη, η οποία στο πλαίσιο της μελέτης χορηγήθηκε σε ποντίκια, τα οποία έχασαν εντελώς τον φόβο εισόδου σε ένα θάλαμο που είχαν μάθει να αποφεύγουν, επειδή κατά τις πρώτες επισκέψεις τους σε αυτόν διοχετευόταν ήπιο ηλεκτρικό ρεύμα στα πόδια τους.

Στον αντίποδα, τα ποντίκια στα οποία δεν δόθηκε το φάρμακο δεν απηλλάγησαν ποτέ από τον φόβο τους για τον θάλαμο αυτό.

Πλέον, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μία μορφή του φαρμάκου, η οποία θα διαγράφει τις κακές αναμνήσεις, αλλά χωρίς να επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως γίνεται με την υπάρχουσα.

Η φινγκολιμόδη ήταν το πρώτο χάπι που εγκρίθηκε για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Δρα απευθείας στο ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζοντάς το να προκαλέσει περαιτέρω βλάβες στον εγκέφαλο, ενώ ενεργοποιείται μόλις εισέλθει στον οργανισμό.

Ωστόσο, όταν ενεργοποιείται, αναστέλλει και τη δράση του ενζύμου δεακετυλάση της ιστόνης που παίζει ρόλο-κλειδί στις τραυματικές αναμνήσεις.

Τα νέα ευρήματα δίνουν ελπίδες για τη θεραπεία προβλημάτων, όπως η διαταραχή του μετατραυματικού στρες, που συχνά κάνει κόλαση τη ζωή των πασχόντων.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.