Ο γιος ενός σκηνοθέτη του Χόλιγουντ που έπασχε από ψυχικά προβλήματα μαχαίρωσε θανάσιμα τρεις ανθρώπους και στη συνέχεια σκότωσε τρεις άλλους με σφαίρες το βράδυ της Παρασκευής κοντά στη Σάντα Μπάρμπαρα, στη νότια Καλιφόρνια, ανακοίνωσε χθες, Σάββατο, η τοπική αστυνομία.
Ο 22χρονος Έλιοτ Ρότζερ, ο οποίος φαίνεται πως αυτοκτόνησε στο τέλος του μακελειού στο οποίο επιδόθηκε στην Ίσλα Βίστα, κοντά στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα (UCSB). Οι αρχές βρήκαν μέσα στο αυτοκίνητό του τρία όπλα των 9 χιλιοστών τα οποία ο Ρότζερ είχε αγοράσει νομίμως και καταχωρίσει, καθώς και περισσότερες από 400 σφαίρες.
Ο πατέρας του, ο Πίτερ Ρότζερ, είναι γνωστός για τη συμμετοχή του στη σκηνοθεσία της επιτυχημένης ταινίας “Hunger Games” (2012).
Η αστυνομία εξετάζει ένα βίντεο που ο νεαρός άνδρας είχε αναρτήσει στο YouTube με τίτλο “Τιμωρία”. Βλέπει κανείς σ’ αυτό τον Έλιοτ Ρότζερ, καθισμένο μπροστά στο τιμόνι του αυτοκινήτου του, να βιντεοσκοπεί τον εαυτό του και να μιλάει επί επτά λεπτά για τη μοναξιά του, το μίσος του για τον κόσμο και την πικρία του επειδή τον απορρίπτουν οι γυναίκες. “Είναι προφανώς το έργο ενός τρελού”, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο σερίφης Μπιλ Μπράουν, προσθέτοντας πως είναι “πολύ, πολύ προφανές ότι έπασχε από σοβαρή ψυχική διαταραχή”.
Αυτό το νέο φονικό, το οποίο δεν είναι παρά το τελευταίο επεισόδιο σε μια μακρά σειρά μακελειών με πυροβόλο όπλο που αιματοκύλισαν τα τελευταία χρόνια τις ΗΠΑ, αναμένεται ότι θα φέρει και πάλι επί τάπητος τη συζήτηση για την οπλοκατοχή.
Ο σερίφης Μπράουν είπε πως η υπηρεσία του είχε έρθει τρεις φορές σε επαφή με τον Ρότζερ πριν από τους φόνους. Μία από τις φορές αυτές ήταν τον περασμένο μήνα, όταν ένα μέλος της οικογένειας του νεαρού ζήτησε από την αστυνομία να ελέγξει αν ο νεαρός είναι καλά. Αστυνομικοί μίλησαν με τον Ρότζερ, αλλά η συμπεριφορά του απέναντί τους ήταν ευγενική και δεν ανέλαβαν περαιτέρω δράση, είπε ο Μπράουν.
Ο σερίφης περιέγραψε πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Ο δράστης “μαχαίρωσε επανειλημμένα” τρεις άνδρες στο διαμέρισμά του πριν βγει με ένα πυροβόλο όπλο. Μόλις βρέθηκε έξω, έβαλε στόχο τρεις γυναίκες που βρίσκονταν στο δρόμο, σκοτώνοντας δύο απ’ αυτές, ηλικίας 19 και 22 ετών.
Στη συνέχεια επιβιβάσθηκε στη μαύρη BMW του και βρήκε το επόμενο θύμα του, έναν 20χρονο φοιτητή, τον Κρίστοφερ Μαρτίνες, τον οποίο σκότωσε.
Η αστυνομία άρχισε τότε καταδίωξη του Έλιοτ Ρότζερ, ο οποίος πυροβόλησε στην τύχη εναντίον περαστικών. Καθώς τραυματίσθηκε και ο ίδιος στο μηρό από σφαίρα αστυνομικού, χτύπησε με το αυτοκίνητό του έναν ποδηλάτη, ο οποίος βρέθηκε στο καπό του αυτοκινήτου.
“Τότε το όχημα του υπόπτου συγκρούσθηκε με σταθμευμένα οχήματα και σταμάτησε”, αφηγήθηκε ο Μπιλ Μπράουν.
Σύμφωνα με το δικηγόρο της οικογένειας του Ρότζερ, ο νεαρός, ο οποίος έπασχε από μια οξεία μορφή του συνδρόμου Άσπεργκερ, παρακολουθούνταν από πολλούς ειδικούς. Ο δικηγόρος, ο Άλαν Σίφμαν, πρόσθεσε πως η οικογένεια του ύποπτου ως δράστη είναι “συντετριμμένη” και απευθύνει “τα ειλικρινή συλλυπητήριά της προς όλες τις οικογένειες των θυμάτων”.
Ο πατέρας ενός από τα θύματα του Ρότζερ, ο Ρίτσαρντ Μαρτίνες, καταφέρθηκε εναντίον των πολιτικών και του λόμπι της οπλοκατοχής: “Πότε θα τελειώσει αυτή η τρέλα;”, ρώτησε.
Τα φονικά με χρήση πυροβόλων όπλων είναι ένα επανερχόμενο φαινόμενο στις ΗΠΑ, είτε πρόκειται για ένα Λύκειο του Κολουμπάιν (13 νεκροί στο Κολοράντο το 1999), ένα μακελειό στην πανεπιστημιούπολη του Βιρτζίνια Τεκ (32 νεκροί το 2007), στο σχολείο Σάντι Χουκ του Νιούταουν (26 νεκροί, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά το 2012 στο Κονέτικατ), μια κινηματογραφική αίθουσα κοντά στο Ντένβερ (12 νεκροί το 2012) ή ένα κτίριο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην Ουάσινγκτον (13 νεκροί).
Κάθε φορά, η συγκίνηση είναι μεγάλη και προκαλεί τακτικά, αλλά χωρίς επιτυχία, εκκλήσεις για αυξημένο έλεγχο των όπλων, στον οποίο αντιτάσσονται κατηγορηματικά το λόμπι της NRA, της Εθνικής Ένωσης για την Οπλοκατοχή, και ένα μέρος του Κογκρέσου.
“Γιατί είναι νεκρός ο Κρις; Ο Κρις είναι νεκρός εξαιτίας ανεύθυνων και δειλών πολιτικών και της NRA (…) Μιλούν για το δικαίωμα να φέρεις όπλα. Τι γίνεται όμως με το δικαίωμα του Κρις να ζήσει; Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει”, τόνισε ο Ρίτσαρντ Μαρτίνες συγκρατώντας με δυσκολία δάκρυα και οργή. “Η οικογένειά μας έχει ένα μήνυμα για όλους τους γονείς: πιστεύετε πως αυτό δεν θα συμβεί ποτέ στο παιδί σας, όμως συμβαίνει”.
αμπε