ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΕΤΑΙ Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΤΕΜΠΕΛΗwashington post

Τον μύθο του τεμπέλη Έλληνα, προσπαθεί να καταρρίψει με άρθρο της η Washington Post τονίζοντας πως οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς και τους περισσότερους Ευρωπαίους.

«Θυμάστε όταν η ευρωπαϊκή οικονομία έπιασε πάτο και η Ελλάδα χρειάστηκε ένα σχέδιο διάσωσης;» τονίζει το δημοσίευμα. Οι Έλληνες απέκτησαν την κακή φήμη πως είναι τεμπέληδες και δεν πληρώνουν τους φόρους τους. «Εάν η ατιμία ήταν φορολογικό έσοδο, η Ελλάδα θα ήταν ένα βήμα πιο κοντά στο να βάλει τέλος στα δημοσιονομικά της προβλήματα» παρατηρούσαν οι New York Times το 2013.

Σε άρθρο του 2011 στους New York Times, ο Ντέιβιντ Μπρούκς, έγραφε πως οι ευημερούσες χώρες όπως η Γερμανία «πιστεύουν σε μια απλή ηθική φόρμουλα: η προσπάθεια θα πρέπει να οδηγεί σε ανταμοιβή όσο το δυνατόν πιο συχνά… Ο αυτοέλεγχος θα πρέπει να επιβραβεύεται ενώ η τεμπελιά και η μαλθακότητα όχι». Ο Μπρουκς παραπονιόταν πως τα ενάρετα κράτη της Βόρειας Ευρώπης δέχονταν εκφοβισμούς προκειμένου να μην διασώσουν την Ελλάδα και τους τεμπέληδες αδερφούς της, την Ιταλία και την Ισπανία.

Όπως αποδεικνύεται όμως, οι Έλληνες εργάζονται σκληρά.

Washington Post: Κι όμως οι Ελληνες εργάζονται περισσότερο από τους Γερμανούς

Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες από ότι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και ακόμη περισσότερο από τους εργασιομανείς Αμερικάνους, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ. (Προειδοποίηση: Οι πολλές ώρες στο γραφείο δεν ισοδυναμούν πάντα με την υψηλή παραγωγικότητα).

Η οργάνωση που εδρεύει στο Παρίσι διαπίστωσε ότι δυσφημείται το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας με 2.034 ώρες κατά μέσο όρο το 2012, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη από τις 34 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι εργατικοί βορειοευρωπαίοι, αντιθέτως, δεν ήταν και τόσο εργατικοί. Οι Γερμανοί εργάστηκαν 1.397 ώρες και οι Σουηδοί 1.619 ώρες – και οι δύο χώρες κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 1.765 ώρες.

Αν και δουλεύουν πολύ, οι Έλληνες, δεν είναι, σε γενικές γραμμές, πλούσιοι. Όπως και οι φτωχοί σε όλο τον κόσμο, πρέπει να εργάζονται περισσότερο, μόνο και μόνο για να τα βγάλουν πέρα. Σχεδόν το ¼ των 11 εκατομμυρίων Ελλήνων έρχεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε η International Business Times, επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Οι ελληνικοί μισθοί έχουν μειωθεί αρκετά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη στοιχεία της Eurobank Ergasias.

Ενώ στην Ελλάδα ο μέσος όρος του μισθού είναι 25.467 δολάρια, στη Γερμανία το ποσό αυτό φτάνει τα 45.287 δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ.

Εντωμεταξύ, τα φορολογικά προβλήματα της χώρας παραμένουν. «Φοβάμαι πως θα χρειαστούν αρκετές γενιές για να αλλάξει η νοοτροπία στη χώρα μας πως είναι καλύτερα να μην πληρώνεις τους φόρους σου» δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ένας λογιστής με έδρα την Αθήνα, που ειδικεύεται στην ελληνική φορολογική νομοθεσία.

έθνος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.