ΕΡΕΥΝΑΕκλογές - Δημοψήφισμα

Ενα μεγάλο ερωτηματικό πλανάται πάνω από τη χώρα. Οι ευρωεκλογές θα σηματοδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις, ενδεχομένως πρόωρες εθνικές εκλογές ή μήπως όχι;

Η απάντηση καθόλου εύκολη αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της κάλπης. Η ρευστή πολιτική κατάσταση (ρευστότερη δεν υπήρξε ποτέ σύμφωνα με το BBC) καθιστά δύσκολο το εγχείρημα των παντός είδους προβλέψεων από μάντεις, αναλυτές, χαρτορίχτρες, αστρολόγους και άλλους επιδιδόμενους στος σπορ των μελλοντικών προβλέψεων.

Ομως, μία έρευνα έρχεται στο φως της δημοσιότητας, μόλις μια εβδομάδα πριν από τις Ευρωεκλογές, και καταγράφει ποια θα είναι τα πιθανά σενάρια την επομένη μέρα της κάλπης ανάλογα με το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

Στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία PRO RATA και δημοσιεύει ο ιστότοπς iefimerida.gr, καταγράφεται ότι οι πολίτες δεν εκτιμούν πως θα αλλάξει κάτι στο πολιτικό σύστημα, καθώς, σε ποσοστό 59,2% υποστηρίζει ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, ενώ μόλις το 46,6% θεωρεί ότι το αποτέλεσμα θα επιφέρει αλλαγές στην ηγεσία των κομμάτων.

Με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι πολίτες προτιμούν τα κόμματα να παραμείνουν σταθερά στις αξίες και την ιδεολογία τους και όχι να κάνουν τα πάντα για τη νίκη. Ειδικότερα, το 85,4% εκτιμά ότι δεν είναι επιτυχία η πρώτη θέση στην μάχη της κάλπης και μόνο το 10,6% υποστηρίζει ότι η νίκη είναι σημαντική.

Δεν βλέπουν βουλευτικές εκλογές οι πολίτες -Σίγουροι για ανασχηματισμό

Σε ερώτηση για το εάν είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο το εκλογικό αποτέλεσμα να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, το 59,2% το θεωρεί αδύνατο, ενώ πολύ πιθανό απαντά το 34%.

Πιο κοντά στο να υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 49% να το θεωρούν πιθανό, αλλά και εδώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος απαντά «καθόλου/λίγο πιθανό».

Μοιρασμένες είναι και οι απόψεις για το εάν οι Ευρωεκλογές θα έχουν επιπτώσεις και στις ηγεσίες των κομμάτων με το 53,4% να το θεωρεί απίθανο και το 46,6% να εκτιμά πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι αρκετά ή πολύ πιθανό.

Εκείνο που βλέπουν πιο ξεκάθαρα οι πολίτες είναι ο ανασχηματισμός, καθώς, το 57,9% το θεωρεί αρκετά πιθανό και ένα 42,1% εκτιμά πως είναι μάλλον απίθανο.

Ποια θα είναι η αποτυχία για τη Νέα Δημοκρατία

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν σε ποσοστό 38,6% πως η αποτυχία για τη ΝΔ θα είναι να χάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μεγαλύτερη του 3%, ενώ ένα 26,5 % θεωρεί ως αποτυχία την ήττα στις εκλογές. Επιπλέον, ένα 20% εκτιμά πως αποτυχία θα είναι να υπολείπεται σημαντικά από το ποσοστό των εθνικών εκλογών του 2012.

Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση αποτυχίας το μεγαλύτερο ποσοστό 23,1% θεωρούν πως θα απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα, το 19,5% πως θα ενταθούν οι εσωκομματικές συγκρούσεις, το 19,1% πως θα μετατοπιστεί προς το κέντρο και θα αναζητήσει συμμαχίες με την κεντροαριστέρα, το 19,1% πως δεν θα συμβεί τίποτα, το 10,8% πως θα αμφισβητηθεί η ηγεσία του κόμματος και το 8,3% πως θα μετατοπιστεί δεξιότερα και θα αναζητήσει συμμαχίες με την ακροδεξιά.

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές θεωρούν στην πλειοψηφία τους δεδομένη τη νίκη του κόμματος στις Ευρωεκλογές και εκτιμούν ότι εκείνο που θα ορίσει την επόμενη ημέρα είναι η διαφορά που θα έχει από τη ΝΔ.

Μάλιστα, ένας στους τρεις φαίνεται να περιμένει νίκη με διαφορά μεγαλύτερη των τριών μονάδων.

Ενα 40%, πάντως, εκτιμά πως σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας θεωρείται δεδομένη η μετατόπιση σε πιο αριστερές και ριζοσπαστικές θέσεις κάτι που έρχεται σε σύγκρουση με την άποψη πως ένα εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη μετριοπάθεια.

Και στην περίπτωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λιγότερο πιθανή είναι η αμφισβήτηση της ηγεσίας. Τέλος, φαίνεται πως στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία και επιθυμία για δραστικότερες αλλαγές στο εκλογικό σκηνικό.

Διχασμένοι στο ΠΑΣΟΚ, αλλά βλέπουν αλλαγή ηγεσίας

Στον αντίποδα αποτυχία για την ΕΛΙΑ θεωρείται, σε ποσοστό 45,8%, το ενδεχόμενο να εξανεμιστεί το εκλογικό ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2012.

Σε ποσοστό 35,4% θεωρούν αποτυχία εάν η ΕΛΙΑ εκλέξει μόνο έναν ευρωβουλευτή.

Για τις εξελίξεις μετά από μία ενδεχόμενη αποτυχία της ΕΛΙΑΣ η πλειοψηφία σε ποσοστό 29,6% θεωρούν πως θα αλλάξει ηγεσία, το 22,1% πως θα επανιδρυθεί νέο κόμμα, το 16,6% πως δεν θα συμβεί τίποτα, το 16,3% πως θα βγει από την κυβέρνηση, το 15,3% θα επανεξετάσει τον συμμαχικό της προσανατολισμό.

ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.