Λίστα με χημικές ουσίες που είναι συνηθισμένες στο καθημερινό μας περιβάλλον και οι οποίες ενοχοποιούνται για την πρόκληση καρκίνου του μαστού, έδωσαν στη δημοσιότητα αμερικανοί επιστήμονες.karkinos tou mastou

Οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι ορισμένα χημικά προϊόντα προκαλούν καρκινικούς όγκους στους μαστούς των πειραματόζωων και τονίζουν ότι τα προϊόντα αυτά ενδέχεται να μπορούν να προκαλέσουν κακοήθεια και στους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό, συστήνουν στις γυναίκες να περιορίζουν και αν είναι δυνατόν να αποφεύγουν τελείως την επαφή με αυτές τις ουσίες, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Environmental Health Perspectives», πρόκειται για χημικές ουσίες που περιέχονται στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης, καθώς και σε άλλες ουσίες που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, στα πυρίμαχα υλικά, στα υφάσματα που δεν λεκιάζουν, στα διαλυτικά χρωμάτων και στα παράγωγα απολυμαντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του πόσιμου νερού.

«Η έρευνα αυτή προσφέρει έναν χάρτη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού εντοπίζοντας τα υψηλής προτεραιότητας χημικά προϊόντα στα οποία οι γυναίκες είναι συχνότερα εκτεθειμένες και παράλληλα δείχνει πώς πρέπει να μετριέται η έκθεση. Οι πληροφορίες αυτές θα καθοδηγήσουν τις προσπάθειες προκειμένου να μειωθεί η έκθεση σε ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού και θα βοηθήσουν τους ερευνητές να μελετήσουν πώς επηρεάζονται οι γυναίκες», επισημαίνει ο δρ. Ruthann Rudel, διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Silent Spring.

Οι επιστήμονες συστήνουν τρόπους για την αποφυγή των επικίνδυνων χημικών. Συγκεκριμένα προτείνουν να:
* Περιορίσουμε όσο γίνεται την έκθεσή μας σε εκπομπές αερίων από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.
* Χρησιμοποιούμε τον απορροφητήρα ενώ μαγειρεύουμε.
* Μειώσουμε την κατανάλωση τροφών ψημένων στο μπάρμπεκιου.
* Μην αγοράζουμε έπιπλα που περιέχουν αφρό πολυουρεθάνης και τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία για να μην είναι εύφλεκτα.
* Αποφεύγουμε χαλιά, έπιπλα και υφάσματα που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες.
* Μην χρησιμοποιούμε προϊόντα για στεγνό καθάρισμα ή διαλυτικά που περιέχουν περχλωροαιθυλένιο (PERC).
* Αγοράσουμε ένα σύστημα που να φιλτράρει το νερό που καταναλώνουμε.
* Αφήνουμε τις χημικές ουσίες έξω από το σπίτι μας. Για παράδειγμα, συστήνεται να βγάζουμε τα παπούτσια μας όταν μπαίνουμε στο σπίτι και να χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα που να είναι εφοδιασμένη με φίλτρο HEPA. 

vita

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed