«Τσαλάκωσε» την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης περί μείωσης φόρων το business plan Θεοχάρη. Οι 4 βαριές υποχρεώσεις του β’ εξαμήνου που θύμισε στους φορολογούμενους-ψηφοφόρους.FOROI

Πονοκέφαλο προκάλεσε στην κυβέρνηση η απόφαση του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων να αναρτήσει στο δικτυακό τόπο της υπηρεσίας του το επιχειρησιακό σχέδιο για τη διετία 2014-2015. Ο λόγος δεν ήταν ούτε το περιεχόμενο του business plan -το οποίο ουσιαστικά εξειδίκευε συμφωνημένες πρακτικές και στόχους τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με την τρόικα- ούτε καν η δημοσίευσή του, που άλλωστε αποτελεί συμβατική υποχρέωση της γενικής γραμματείας. Ο λόγος ήταν ο χρόνος της δημοσίευσης. Διότι οι 38 στόχοι του Χάρη Θεοχάρη, γέμισαν ηλεκτρονικά και έντυπα πρωτοσέλιδα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση επιχειρεί να αναστρέψει το κλίμα φέρνοντας στο φως σενάρια για μειώσεις φόρων από την επόμενη χρονιά.

«Μπλέχτηκαν» οι επικοινωνιακές γραμμές της κυβέρνησης με αυτές της γενικής γραμματείας εσόδων η οποία –υπενθυμίζεται- απολαμβάνει αυξημένης ανεξαρτησίας δεδομένου ότι ο επικεφαλής της είναι μόνιμος 5ετούς θητείας και χάνει τη θέση του μόνο αν αποτυγχάνει στους στόχους του ή αν υποπίπτει σε βαριά αδικήματα.

Το χειρότερο, επικοινωνιακά, για την κυβέρνηση ήταν το γεγονός ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του κ. Θεοχάρη «υπενθύμισε» στην κοινή γνώμη τις βαριές οικονομικές υποχρεώσεις του 2ου εξαμήνου της φετινής χρονιάς. Η κυβέρνηση, θα ήθελε να μην αναφέρεται σε αυτό, προτιμώντας να εστιάσει στο ενδεχόμενο να θεσμοθετηθούν το φθινόπωρο μειώσεις φορολογικών συντελεστών, έστω και αν αυτοί ισχύσουν από το 2015.

Το πόσο δύσκολο θα είναι το 2ο εξάμηνο, θα φανεί ήδη από τον Ιούνιο καθώς ένα-ένα θα αρχίσουν να βγαίνουν ζητήματα που είχαν μετατεθεί ή ούτως ή άλλως προγραμματιστεί για το 2ο εξάμηνο.

  • Καταρχήν το μεγαλύτερο μέρος των φορολογικών βαρών του 2014 είναι συγκεντρωμένο στο 2ο εξάμηνο. Ταεκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος θα αρχίσουν να πληρώνονται από τον Ιούλιο (σε τρεις διμηνιαίες δόσεις), οΕνιαίος Φόρος Ακινήτων θα πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, ενώ τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Αν προστεθούν αυτές οι βασικές φορολογικές υποχρεώσεις, προκύπτει ένα συνολικό ποσό που μπορεί να προσεγγίσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Για το 2ο εξάμηνο έχει προγραμματιστεί πλήθος ελέγχων και αποστολής ειδοποιητηρίων. Επιστολή θα σταλεί –μέσω email μάλιστα- σε περίπου 700.000 οδηγούς με ανασφάλιστα οχήματα. Με αυτήν θα καλούνται να πληρώσουν 250 ευρώ και να ασφαλίσουν άμεσα τα οχήματά τους για να αποφύγουν τα χειρότερα. Επιστολή θα σταλεί και σε όσους εισέπραξαν προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης χωρίς τελικώς να αγοράσουν πετρέλαιο, όπως και σε αυτούς που πήραν προκαταβολή του επιδόματος τέκνων χωρίς όμως να το δικαιούνται.
  • Από τον Ιούλιο, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα αντιληφθούν στην πράξη τι σημαίνει η παρακράτηση φόρου να υπολογίζεται στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Οι καθαρές αποδοχές θα μειωθούν έως και 100 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τα ποσά. Δεν πρόκειται για αύξηση επιβάρυνσης αλλά για προείσπραξη φόρου που κανονικά ο συνταξιούχος θα πλήρωνε με τα εκκαθαριστικά του 2015. Σε κάθε περίπτωση, για τον φορολογούμενο, η μεταβολή αποτυπώνεται ως μείωση καθαρών αποδοχών
  • Άμεσα ξεκινούν οι «ηλεκτρονικές» δεσμεύσεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του δημοσίου (σ.σ. ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια πολίτες). Η χθεσινή διάψευση Θεοχάρη, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απλή υπενθύμιση του νόμου ο οποίος ορίζει ότι δεν μπορούν να θιγούν καταθέσεις μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι το όριο των 1500 ευρώ εφόσον το ποσό προέρχεται από μισθό ή σύνταξη. Προφανώς, η προστασία δεν καλύπτει μικρομεσαίους ούτε όλους τους λογαριασμούς που διατηρούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Και προφανώς, το όπλο των κατασχέσεων καταθέσεων θα χρησιμοποιηθεί μαζικά προκειμένου να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος από τα ληξιπρόθεσμα: δύο δισεκατομμύρια ευρώ από το καλάθι των παλαιών οφειλών και το 25% των καινούργιων οφειλών που ισοδυναμεί με ένα ποσό της τάξεως των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.