Με ανοιχτά τα ζητήματα νομιμότητας της παρούσας διοίκησης και με τη δικαιοσύνη να βλέπει τον διορισμό προσωρινής διοίκησης η έκθετη ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε τη Δευτέρα την αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες -Το ψήφισμα… ΠΑΣΕΓΕΣ

Η εκλογική διαδικασία για την ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ), θα προχωρήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο, όπως ανακοινώθηκε.

Άλλωστε, από τις 30 Απριλίου τόσο οι διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισµών, που δεν µετατράπηκαν σύµφωνα µε το πνεύµα του νόµου 4015/2011, όσο και η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ που δεν έχει προχωρήσει ακόµα σε εκλογές θεωρούνται έκπτωτες.

Την ερµηνεία αυτή του νόµου επιβεβαιώνει και η κίνηση 21 µελών διοικήσεων συνεταιρισµών, που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, προκειµένου να διοριστεί νέο διοικητικό συµβούλιο στην ΠΑΣΕΓΕΣ, µετά τη λήξη της προθεσµίας της 30ής Απριλίου.

Σε µία ύστατη προσπάθεια, πίεζαν τους φιλικά προσκείµενους βουλευτές να περάσουν από τη Βουλή, έστω και εκπρόθεσµα, τροπολογία για παράταση της θητείας τους για δύο µήνες.

Σε αυτό το κλίμα πίεσης, η διοίκηση της τριτοβάθμιας συνομοσπονδίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου το μεσημέρι τα Δευτέρας 5 Μαΐου, μετά το τέλος της οποίας ανακοινώθηκε μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα προχωρήσουν οι εκλογικές διαδικασίες. Μάλιστα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, «αποφασίστηκε να ζητηθεί η πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης και των δυο εταίρων της, σε περίπτωση που δεν περάσουν οι τροπολογίες, ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα το συνεταιριστικό κίνημα και οι επιχειρήσεις του».

Το ψήφισμα

Για αναβλητικότητα της κυβέρνησης όσον αφορά τον νόμο 4015/2011 μίλησαν οι πρόεδροι των Ενώσεων που βρέθηκαν στο ξενοδοχείο Park, το πρωί της Τρίτης 6 Μαΐου στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε η διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, υπό τον φόβο της επέμβασης της δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της τριτοβάθμιας συνομοσπονδίας Τζανέτος Καραμίχας εξήγησε τα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τον νόμο 4015/2011.

Αναλυτικά το ψήφισμα που υιοθετήθηκε έχει ως εξής:

Στη σημερινή πανελλαδική σύσκεψη των εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, συγκεντρωθήκαμε όλοι εδώ για να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την αναβλητικότητα της Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων που την απαρτίζουν στην αντιμετώπιση του αδιέξοδου και ανεφάρμοστου νόμου 4015/2011 για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

– Ότι αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση, μετά και από την εμπειρία των δύο τελευταίων ετών ότι ο συγκεκριμένος νόμος, όχι μόνο δεν είναι εφαρμόσιμος αλλά έχει επιφέρει πολλά δεινά στο συνεταιριστικό κίνημα και θα συμβάλλει άμεσα στη διάλυσή του αν δεν αποσυρθεί, αντικατασταθεί ή τροποποιηθεί ριζικά, έτσι ώστε να είναι συμβατός με τις Διεθνείς Συνεταιριστικές Αρχές.

– Υπενθυμίζουμε ότι εξαιτίας της αδυναμίας εφαρμογής του νόμου αυτού, έχουν ήδη δοθεί αλλεπάλληλες παρατάσεις στις προθεσμίες που αφορούν στη θητεία των Οργάνων των Διοικήσεων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, εκ των οποίων η πρώτη στις 8 Ιουνίου 2012 και η τελευταία στις 31 Δεκεμβρίου 2013. Η τελευταία μάλιστα παράταση έχει ήδη λήξει στις 30 Απριλίου 2014.

– Τονίζουμε επίσης ότι η αδυναμία εφαρμογής του νόμου αυτού έχει ήδη καταστεί σαφής στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μια και με απόφαση του υπουργού Αθ. Τσαυτάρη δύο φορές συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας Εμπειρογνωμόνων (αποτελούμενη από Πανεπιστημιακούς, Νομικούς, Εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ, αλλά και έμπειρους συνεταιριστές) η πρώτη τον Αύγουστο του 2012 και η δεύτερη τον Ιούλιο του 2013, με σκοπό τη γνωμοδότηση στον νόμο 4015/2011. Και στις δύο περιπτώσεις οι Ομάδες Εργασίας κατέληξαν στο ίδιο πόρισμα – συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο προτείνεται η άμεση κατάργηση του νόμου 4015/2011 και η επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων του νόμου 2810/2000.

Στο πόρισμα εξάλλου της τελευταίας Ομάδας Εργασίας σαφώς αναφέρεται ότι πρέπει να αρθεί κάθε έννοια υποχρεωτικότητας – αναγκαστικότητας στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς που προσκρούει στις Διεθνείς Συνεταιριστικές Αρχές και στη διεθνή πρακτική.

– Για μια ακόμη φορά, με πρωτοβουλία της γνωστής ομάδας Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, περιλαμβανομένων και ορισμένων άλλων, συνεχίστηκαν οι διαλυτικές παρεμβάσεις τους εναντίον του συνεταιριστικού κινήματος, με την ανοχή βεβαίως των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Γ. Στουρνάρα και Αθ. Τσαυτάρη, με αποτέλεσμα να αποσυρθούν κρίσιμες τροπολογίες στο νόμο 4015/2011,  οι οποίες φυσικά δεν αποκαθιστούν τα αδιέξοδα του ανεφάρμοστου αυτού νόμου, αλλά απλά και μόνο είχαν σκοπό να ξεπεραστούν ορισμένα επείγοντα προβλήματα δυσλειτουργίας. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την αναστολή  των δραστηριοτήτων των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας.

-Μετά την απόσυρση των τροπολογιών αυτών από τις 30 Απριλίου 2014 μέχρι και σήμερα έχει ανακοπεί η λειτουργία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, αλλά και άλλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας πραγματοποίησης συναλλαγών τους με τις Τράπεζες και με τρίτους.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ

Ότι σταθερά ισχύουν οι θέσεις μας ως προς την κατάργηση του ανεφάρμοστου αυτού νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, αλλά και ως προς την ανάγκη επαναφοράς σε ισχύ του νόμου 2810/2000, με ορισμένες μόνο τροπολογίες διαχειριστικού χαρακτήρα, τις οποίες και έχουμε δημοσιοποιήσει, από κοινού με την ΠΑΣΕΓΕΣ, από τον Απρίλιο του 2010.

Ωστόσο για καθαρά κατεπείγοντες λειτουργικούς λόγους και προκειμένου να μην ανασταλούν οι δραστηριότητες των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και ειδικά οι συναλλαγές τους με τρίτους και με τις Τράπεζες, κρίνεται απαραίτητο να υιοθετηθούν ορισμένες, άμεσης και επείγουσας προτεραιότητας νομοθετικές ρυθμίσεις.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΜΕ

1. Να υιοθετηθεί νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία να διατηρούνται σε λειτουργία ως έχουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες έχουν ως μέλη ενεργούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

2. Να παραμείνουν ως έχουν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, των οποίων η μετατροπή, μετά από συγχώνευση, δημιουργεί αρνητική καθαρή θέση, ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι ενεργούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, προκειμένου έτσι να καταστεί δυνατή η εξυγίανσή τους.

3. Στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που έχουν ήδη μετατραπεί σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, να παρέχεται η δυνατότητα ατέλειας στην μεταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων, γιατί η μετατροπή και η συγχώνευσή τους δεν προέκυψε εθελοντικά, αλλά επιβλήθηκε με νόμο (αναγκαστική συγχώνευση).

4. Προκειμένου να καταστεί δυνατή η οριστική  διάλυση (αυτοδιάλυση) των ανενεργών πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση, έτσι ώστε εντός ενός εξαμήνου τουλάχιστον να έχουν διευθετηθεί εκκρεμείς φορολογικές και ασφαλιστικές τους εκκρεμότητες, στις οποίες αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν.

5. Να επιτρέπεται στις ΕΑΣ που μετατρέπονται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους καθ’ όλη τη διάρκεια μετατροπής προκειμένου να  μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος εξυγίανσης και αναδιάρθρωσής τους.

6. Σε ότι αφορά τους γνωστούς Βουλευτές, που εδώ και δύο και πλέον χρόνια κόπτονται για τη διαφάνεια και για την οικονομική διαχείριση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η απάντηση είναι μία και μοναδική. Να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα πορίσματα ελέγχου της Οργάνωσης, όπως το έχουμε επανειλημμένα ζητήσει.

7. Το ψήφισμα αυτό να σταλεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ στους Αρχηγούς των εντός Βουλής πολιτικών κομμάτων και τους βουλευτές.

gargalianoionline

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.