Η έρευνα της Mastercard δείχνει τι θεωρούμε πιο ανθυγιεινό και βρώμικο. Χρήμα, φαγητό, πόμολα ακόμη και οδοντόβουρτσες μπαίνουν στο μικροσκόπιο της έρευνας.
Κάθε ημέρα ερχόμαστε αναγκαστικά σε επαφή με αντικείμενα που τα αγγίζουν εκατοντάδες ή χιλίαδες χέρια. Μοιραζόμαστε χώρους με συγγενείς, συναδέλφους ή αγνώστους. Τι είναι όμως αυτό που θεωρούμε πιο ανθυγιεινό ή βρώμικο;
Την απάντηση έρχεται να δώσει πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε τον Απρίλιο η Mastercard στην προσπάθεια της να κατανοήσει τις αντιλείψεις των Ελλήνων για τον χειρισμό μετρητών ή χαρτονομισμάτων και τα πιθανά σχετικά προβλήματα υγιεινής.
Σύμφωνα με αυτή την έρευνα 88% των Ελλήνων θεωρούν βρώμικο/ανθυγιεινό σε 88% την κοινόχρηστη τουαλέτα, και ακολουθούν (82%) την χρήση οδοντόβουρτσας κάποιου, (69%) τα μετρητά (χαρτονομίσματα/κέρματα), (67%) Δημόσιες Συγκοινωνίες (κιγκλιδώματα,κυλιόμενες) (63%) πόμολο πόρτας, (40%) κοινά/ κοινόχρηστα τρόφιμα, (38%) Γραφεία εισιτηρίων ή αυτόματες μηχανές πώλησης, (37%) κοινή χρήση χαρτομάντηλου.
Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι μόνο 52%των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα εξέπλητε τους φίλους του εάν τους έλεγε ότι έφαγαν κάτι που είχε πέσει στο πάτωμα. Από τα άλλα στοιχεία της έρευνας ενδιαφέρον έχει ότι οι Έλληνες σοκάρονται περισσότερο με την ιδέα να μην πλένουν τα χέρια τους μετά την χρήση τουαλέτας (27%), με το να σκαλίζει κάποιος την μύτη του δημοσίως (25%), να τρώει τρόφιμα που είχαν πέσει στο πάτωμα (24%) και να αγγίζουν μετρητά, χαρτονομίσματα ή κέρματα χωρίς να πλύνει τα χέρια του μετά(18%).
Κάτι λιγότερο από τρεις στους δέκα (29%) πλένουν πάντα τα χέρια τους μετά από την χρήση μετρητών. Οι άνδρες (26%) είναι ελαφρώς λιγότερο πιθανό από ότι οι γυναίκες (32%) να πλένουν πάντα τα χέρια τους.