ΚΙΕΒΟ

Μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τις επίσημες εκλογές για να ψηφίσουν οι κάτοικοι της Ουκρανίας τη νέα τους κυβέρνηση έπειτα από την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή, αλλά και δυσοίωνη για τη χώρα.

Η προσωρινή κυβέρνηση δείχνει να μην έχει το σθένος να επιβληθεί στις ανατολικές περιοχές της χώρας, και, κυρίως, να αντιταχθεί απέναντι στους ένοπλους φιλορώσους, οι οποίοι έχουν και την αμέριστη, αλλά σκιώδη, υποστήριξη του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χάνει τις ανατολικές επαρχίες -Οι αυτονομιστές ελέγχουν Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ και Χάρκοβο

Μόλις μια ημέρα πριν ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας παραδέχθηκε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία των φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ, η περίφημη «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση με τη συμμετοχή του στρατού φαίνεται πως τις τελευταίες ημέρες πνέει τα λοίσθια.

Παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο στρατός εξαπέλυσε επίθεση ανακατάληψης σε περιοχές όπως το Σλαβιάνσκ και το Κραματόρσκ, οι ένοπλοι αυτονομιστές δείχνουν να μην υποχωρούν, ενώ τα ανοιχτά μέτωπα είναι πάρα πολλά.

Σε Λουγκάνσκ, Χάρκοβο και Ντονέτσκ, τις μεγαλύτερες πόλεις στα ανατολικά σύνορα με την Ρωσία οι ένοπλοι αυτονομιστές φαίνεται πως έχουν τον πλήρη έλεγχο ζητώντας δημοψηφίσματα και αυτονομία, ενώ, ήδη έχουν αρχίσει να βγαίνουν στη δημοσιότητα ειδήσεις που θυμίζουν τα όσα συνέβησαν στην Κριμαία. Είναι γεγονός ότι ακόμη και ο ίδιος ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ μίλησε δημόσια για «προδοσία» από την αστυνομία και τις ειδικές δυνάμεις, ενώ και μονάδες του στρατού φαίνεται πως έχουν αυτομολήσει στη ρωσική πλευρά.

Μάλιστα, στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές οι ένοπλες ομάδες -πολιτοφυλακές έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνουν εκλογές για την ουκρανική κυβέρνηση οι οποίες έχουν προκηρυχθεί για τις 25 Μαΐου.

Ο πανίσχυρος Πούτιν εκμεταλλεύεται την απροθυμία της Δύσης υπό την στρατιωτική απειλή

Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο τραβάει στα άκρα την κόντρα με το Κίεβο, αλλά και τη Δύση, έχοντας παρατεταγμένους χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία διάθεση να αφήσει την ευρύτερη περιοχή μακριά από την επιρροή του.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και το επιτελείο του δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για τις κυρώσεις που τους επιβάλλουν ΗΠΑ και ΕΕ, ενώ, ταυτόχρονα «κρύβουν» τις όποιες οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η κρίση στην οικονομία της χώρας.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρον τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη (εν μέσω προεκλογικής περιόδου) με στόχο να κερδίσει όσο περισσότερα μπορεί. Απέδειξε, άλλωστε, ότι δεν διστάσει να οδηγήσει τις χώρες της Ευρώπης σε μια ενεργειακή κρίση προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του.

Αρκετά ξένα μέσα, σήμερα, ασχολούνται εκτενώς με την ουκρανική κρίση φθάνοντας στο συμπέρασμα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει να μην έχει διάθεση να περιοριστεί στην Κριμαία, αλλά να επεκτείνει την επιρροή του περαιτέρω ακόμη και αν αυτό τον έχει οδηγήσει σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την Ευρώπη και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα Ψυχρού Πολέμου με τις ΗΠΑ.

«Αόρατη» η Δύση -Αρκείται σε κυρώσεις

Από την πλευρά της Ευρώπης, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εμπλακούν σε μια μεγαλύτερης κλίμακας κόντρα με τη Μόσχα κάτι το οποίο επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους.

Σήμερα, τόσο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει διάθεση να εμπλακούν στρατιωτικά στην κρίση της Ουκρανία και προκρίνουν τα διπλωματική οδό ως λύση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ουάσινγκτον με τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει πως η στρατιωτική εμπλοκή δεν είναι λύση για την επίλυση αυτής της διαμάχης.

Το σίγουρο είναι πως η περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης και, ενδεχομένως, μια μεγαλύτερης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες καμίας από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να προβεί σε πιο σκληρές ενέργειες, τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές και θέτουν το ερώτημα μέχρι που θα έχει φτάσει έως τότε η επιρροή της Μόσχας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.