Η Golden Black καινοτομεί με την μαύρη σταφίδα που αποξηραίνεται στη σκιά
Η σταφίδα, ένα προϊόν που βρίσκεται σε αφθονία στην ελληνική γη, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές του ουσίες, παρέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών ευεργετικών για την ανθρώπινη υγεία ενώ παράλληλα διαθέτει λειτουργικά συστατικά που την καθιστούν υπέρ-τρόφιμο.
Σ’ αυτή τη λογική βασίστηκε ο 26χρονος Γιώργος Μάζος όταν δημιούργησε τηνGolden Black, τη βιολογική κορινθιακή μαύρη σταφίδα που αποξηραίνεται όχι στον ήλιο αλλά στη σκιά. Βάσει επιστημονικών ερευνών προκύπτει πως η «σταφίδα σκιάς» περιέχει διπλάσιες αντιοξειδωτικές ουσίες, από την αντίστοιχη που αποξηραίνεται στον ήλιο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ενασχόληση του Γιώργου με την καλλιέργεια της μαύρης σταφίδας δεν ήταν τυχαία. Όντας εγγονός του Θανάση Παπαϊωάννου, ενός από τους πρώτους μικρούς οινοπαραγωγούς της χώρας που ξεκίνησαν να εμφιαλώνουν το δικό τους κρασί (1876) όταν τελείωσε τις σπουδές του αποφάσισε να πειραματιστεί με την αποξήρανση σταφίδας σε μια μικρή έκταση βιολογικής Κορινθιακής σταφιδαμπέλου που είχε στην κατοχή του ο θείος του.
Έτσι γεννήθηκε η Golden Black, η οποία σήμερα διατίθεται σε 30 σημεία πώλησης στην Ελλάδα. Φιλοδοξεί δε να καταστεί premium προϊόν στην παγκόσμια αγορά αναβιώνοντας τις παλιές καλές εποχές της Ελλάδας όταν η σταφίδα αποτελούσε βασικό εξαγώγιμο προϊόν.
Ήδη υλοποιούνται εξαγωγές σε μικρή κλίμακα στην Αγγλία, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει από Σκανδιναβία, Σκοτία, Γερμανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Καναδά και Ελβετία. Μέσα στο 2013 η «Golden Black» βραβεύτηκε με χρυσό αστέρι στα Great Taste Awards και κατέλαβε την τέταρτη θέση στο διαγωνισμό «Reinspiring Greece from the Youth UP», αποτελώντας μια από τις 8 ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Η διαφορά έγκειται κυρίως στον ήπιο τρόπο ξήρανσης, που γίνεται στη σκιά. Η σταφίδα τρυγάται και τοποθετείται τσαμπί-τσαμπί σε σύρματα, κάτω από τις «ισκιάδες» όπου θα παραμείνει για να αποξηρανθεί 20-25 ημέρες και κατόπιν μόνο 1-2 ημέρες στον ήλιο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η απ’ ευθείας επαφή με τον ήλιο που αλλοιώνει την υφή προκαλώντας «καραμελοποίηση» των σακχάρων.
Για να καταλάβει κανείς τη διαφορά αρκεί να γνωρίζει ότι στην παραδοσιακή διαδικασία οι παραγωγοί είθισται να συλλέγουν τον καρπό της μαύρης σταφίδας συνήθως τον Αύγουστο και να τον αποξηραίνουν σε ειδικά διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους που ονομάζονται αλώνια. Έπειτα από οκτώ ημέρες στον ήλιο γυρίζουν τη σταφίδα για να αποξηρανθεί και από την άλλη όψη και έπειτα από 2-3 ημέρες την μαζεύουν και την πάνε για επεξεργασία.
Στην περίπτωση της Golden Black διατηρείται αναλλοίωτη τόσο η γεύση όσο και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά της μικροσκοπικής λιχουδιάς που μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί είτε στο φαγητό είτε στην παρασκευή γλυκών.