Τα ανοιχτά ζητήματα που θα τεθούν από τους εκπροσώπους των δανειστών – Αιχμές για τους Ελληνες πολιτικούς από αξιωματούχο της τρόικας – ΥΠΟΙΚ: Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε πια στο δρόμο της ανάκαμψης
Με σαφείς αναφορές τόσο στη μεγάλη επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, η οποία άλλωστε αποτελούσε προυπόθεση για τη σταδιακή επάνοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά από τις εκλογές, η τρόικα έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, όπως διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο έλεγχο που οδήγησε στην απελευθέρωση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ.
Η Ευρωπαική Επιτροπή στην έκθεση της προβλέπει επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014, με ρυθμό +0,6%, ο οποίος θα επιταχυνθεί στο +2,9% το 2015 και στο +3,7% το 2016.
«Η Ελλάδα έχει σημειώσει καθυστερημένη, αλλά τελικά ουσιαστική πρόοδο από την τελευταία αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013. Κάνοντας μια εντυπωσιακή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ξεπέρασε τον δημοσιονομικό της στόχο το 2013, καθώς καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα βάσει των όρων του προγράμματος», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν.
Το χρέος
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δυναμική του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί ελαφρώς και η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στους διεθνείς δανειστές προκειμένου να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Πάντως, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί ορατά από το 2015 κι έπειτα καθώς θα ενισχύεται η ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα θα γίνεται πιο ουσιαστικό.
Ειδικότερα, η Κομισιόν αναμένει πως το χρέος θα διαμορφωθεί γύρω στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο 112% του ΑΕΠ το 2022.
Στην προηγούμενη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι δανειστές έβλεπαν το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «πολύ πιο κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Η Κομισιόν αποδίδει την υποβάθμιση αυτή σε διάφορους παράγοντες, όπως τις χαμηλότερες προβλέψεις για το ονομαστικό ΑΕΠ αλλά και για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Τα ανοιχτά ζητήματα
Το αναθεωρημένο μνημόνιο
Αξιωματούχος της τρόικας: Eίμαστε πεπεισμένοι ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι το 2014
Με τα πιο θερμά λόγια περιέγραψε την πρόοδο της Ελλάδας στα πεδία των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, σημαίνον στέλεχος της τρόικας που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους σε Βρυξέλλες και Αθήνα (μέσω τηλεδιάσκεψης) .
Στα θετικά της παρουσίασης του ευρωπαίου αξιωματούχου συγκαταλέγονται οι παρακάτω αναφορές:
– επιτεύχθηκε η σταθεροποίηση της οικονομίας με εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος και του τραπεζικού συστήματος μετά την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών
– αναμένεται ανάπτυξη 0,6 για φέτος, 2,9 το 2015 και 3,7 το 2016
– η Ελλάδα αναμένεται ότι θα ξαναβγεί στις αγορές το επόμενο διάστημα, καθώς το χρηματοδοτικό κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με νέα έκδοση ομόλογου
– ξεπεράστηκαν οι ποσοτικοί στόχοι αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο
– καλή πρόοδος στον τομέα υγείας, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία
– σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της αγοράς εργασίας
Ο ίδιος είπε ότι η προοπτική για το χρέος δεν αλλάζει αυτή τη στιγμή, σημειώνοντας ότι παραμένει υψηλό.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων το ίδιο στέλεχος άφησε αιχμές για την στάση των Ελλήνων πολιτικών στην αρχή της υλοποίησης του μνημονίου αλλά και αργότερα.
«Οι πολιτικοί συνηθίζουν να ρίχνουν το φταίξιμο στις Βρυξέλλες ή στους ξένους για μέτρα που δεν είναι δημοφιλή. Καλό θα ήταν οι Ελληνες πολιτικοί να είχαν δράσει εγκαίρως επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναγκαίας προσαρμογής, αντί να κατηγορούν την τρόικα για τα μέτρα».
Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι ακόμα και αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το 2015 θα συνεχιστεί η ενισχυμένη εποπτεία προς την Ελλάδα, με «περαιτέρω τακτικές επισκέψεις αποστολών στην Αθήνα».
Δεν διευκρίνισε αν σε αυτές τις αποστολές ελέγχου μετά το μνημόνιο θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο σημερινό πλαίσιο της τρόικας που έχει συγκεντρώσει πολλές επικρίσεις.
Κομισιόν: Μικρή επιδείνωση της δυναμικής του ελληνικού χρέους
Μικρή επιδείνωση της δυναμικής του ελληνικού χρέους διαπιστώνει η Κομισιόν στη νέα έκθεσή της για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, αναφέροντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να βασίζεται στους διεθνείς πιστωτές για την χρηματοδότησή της.
Στην έκθεσή της μετά την επισκόπηση της προόδου της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η Κομισιόν αναφέρει ότι το χρέος θα διαμορφωθεί περίπου στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 112% του ΑΕΠ το 2022.
Στην προηγούμενη έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του χρέους προέβλεπε ότι το χρέος θα υποχωρούσε στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «σημαντικά χαμηλότερα» του 110% το 2022.
«Αυτή η επιδείνωση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: στην χαμηλότερη πρόβλεψη για το ονομαστικό ΑΕΠ, την μεγαλύτερη προσαρμογή των τιμών (αποπληθωρισμός), στην χαμηλότερη πρόβλεψη για τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων, λόγω καθυστερήσεων στην ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας και στην μεγαλύτερη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών», αναφέρεται στην έκθεση.
Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις έως τα τέλη του 2020 μειώνονται κατά 1,9 δισ. ευρώ στα 22,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση.
Παρά την επιστροφή της στις αγορές νωρίτερα τον Απρίλιο, η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τα δάνεια διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η έκθεση διαπιστώνει χρηματοδοτικό κενό ύψους 5,5 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2015.
Οι προβλέψεις της Κομισιόν για το χρέος το 2020 και το 2022 βασίζονται στην παραδοχή για νέα ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει το Reuters.
ΥΠΟΙΚ: Η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε πια στο δρόμο της ανάκαμψης
«H Ελλάδα βρίσκεται πια στο δρόμο της ανάκαμψης σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν» επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.
Αναφερόμενο στις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, που το 2016 εκτιμάται ότι θα φθάσει το 3,7%, τονίζει ότι αυτό σημαίνει και εκατοντάδες χιλιάδες νέές θέσεις εργασίας. Σημειώνει δε ότι οι προβλέψεις αυτές είναι ιδιαίτερα συντηρητικές και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές και θετικές εξελίξεις.
«Η χώρα μας γυρίζει πλέον σελίδα και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το παραδέχονται πια και επίσημα οι πιο αυστηροί κριτές, με τα πιο συντηρητικά κριτήρια» καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.
το βήμα