Ξανά στο τραπέζι οι βασικές παράμετροι του συστήματος: όρια ηλικίας, τρόπος υπολογισμού των συντάξεων- Συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων- Νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών τον Ιούνιο του 2015ν Ευρωπαϊκή Επιτροπή.asfalistiko

Θα παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο

Το αναλυτικό κείμενο αναφέρει ότι μέσα στον Οκτώβριο, θα πρέπει να ψηφιστεί νέος ασφαλιστικός νόμος ο οποίος για μια ακόμη φορά θα αγγίξει τις βασικές παραμέτρους του συστήματος: τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η προετοιμασία θα πρέπει να αρχίσει άμεσα ώστε τον Οκτώβριο -σε μια περίοδο εξαιρετικά ευαίσθητη πολιτικά, καθώς εκτός από τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα «παιχτεί» και το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών- η ελληνική Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει άλλο ένα «καυτό» νομοσχέδιο.

Οσα θα περιλαμβάνει

Το νομοσχέδιο αυτό, θα πρέπει να παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που περιλαμβάνει η έκθεση και το οποίο έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση. Τι θα περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο;

  1. Πολιτικές που θα απομονώνουν τον ασφαλιστικό χαρακτήρα του συστήματος από τον κοινωνικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κοινωνική πολιτική θα σταματήσει να ασκείται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων (με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει π.χ για τις συντάξεις των ανασφάλιστων υπερηλίκων). Η κοινωνική πολιτική, θα χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα φορολογικά έσοδα.
  2.  Ρητή αναφορά γίνονται στη «διεύρυνση της βάσης των ασφαλισμένων» στα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από την κατάργηση «αδικαιολόγητων εξαιρέσεων από την ασφάλιση» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι …αδικαιολόγητες εξαιρέσεις θα πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν ήδη από τις αρχές του 2015.
  3.  Ρητή αναφορά γίνεται και στην ανάγκη «επαναρύθμισης» των βασικών παραμέτρων του συστήματος έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η κρατική δαπάνη για τις συντάξεις θα κινηθεί μέσα στα όρια των στόχων του μνημονίου.

Ολοταχώς για ένα θερμό φθινόπωρο

Η νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2015

Η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τις συνέπειες στους μισθούς, στην απασχόληση και στα δημόσια οικονομικά και θα προωθήσει -σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ- νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση αυτή προγραμματίζεται για τον Ιούνιο του 2015. Και αυτή η μείωση θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, που σημαίνει ότι τα χρήματα που θα εξασφαλίσουν οι εργοδότες μέσα από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα πρέπει κάποιος να τα χρηματοδοτήσει.

Λέει κι άλλα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μιλάει για χρηματοδότηση των ταμείων πρόνοιας (χορηγούν τα εφάπαξ) αλλά και των επικουρικών ταμείων αποκλειστικά με ίδιους πόρους από την 01/01/2015, μιλάει για περαιτέρω συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων για ενσωμάτωση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και των τελευταίων ταμείων που έχουν απομείνει εκτός. Μιλάει επίσης, για διευκόλυνση της «κινητικότητας» των εργαζομένων από ταμείο σε ταμείο (π.χ από το ΙΚΑ στον ΟΑΕΕ και αντίστροφα).

Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν ήδη από τον Μάιο και φαίνεται ότι οδεύουμε ολοταχώς προς ένα εξαιρετικά θερμό φθινόπωρο.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.