Τηρήστε τους κανόνες της οικιακής οικονομίας αλλά και της παράδοσης
Το φαγητό που περισσεύει είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα νοικοκυριά. Άλλες φορές γιατί μαγειρέψαμε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι υπολογίζαμε, άλλες φορές γιατί έφαγαν λιγότεροι από όσους υπολογίζαμε, πάντα κάτι περισσεύει που θα πεταχτεί ή στην καλύτερη περίπτωση θα συντηρηθεί στο ψυγείο μας για την επόμενη μέρα.
Το να πετάξεις φαγητό και ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι κάτι εντελώς αντίθετο με τους κανόνες της οικιακής οικονομίας, όπως είναι αντίθετο και με την ελληνική παράδοση. Η Ελληνίδα νοικοκυρά πάντα εύρισκε τρόπους να αξιοποιεί διαφορετικά το περισσευούμενο φαγητό, αναδεικνύοντας το μαγειρικό της ταλέντο.
Από την άλλη πάντα υπάρχουν αυτοί που αρνούνται να φάνε χθεσινό φαγητό. Εδώ που τα λέμε, το να τρως το ίδιο φαγητό επί μέρες σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Το ξαναζεσταμένο χθεσινό φαγητό είναι βαρετό και στερεί την απόλαυση ενός ωραίου γεύματος μετά από μια κοπιαστική ημέρα.
Άρα λοιπόν κάνουμε την ανάγκη φιλότιμο και βάζοντας όλη την τέχνη μας μαγειρεύουμε καθημερινά νέα πιάτα με βάση περισσεύματα προηγουμένων ημερών. Στο χέρι μας είναι να ετοιμάσουμε κάτι νόστιμο και θρεπτικό που θα αναδείξει τη μαγειρική μας ικανότητα και ευελιξία.
Γιατί να ανακυκλώσετε το χθεσινό φαγητό.
1. Εξοικονομείτε χρήματα αφού το φαγητό της μιας ημέρας, φτάνει και για δεύτερη.
Όλοι έχουμε επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, Αντί να τα βάφουμε μαύρα ας βρούμε τρόπους εξοικονόμησης χρήματος, εύκολους κι ανώδυνους. Χρησιμοποιώντας το φαγητό της προηγούμενης ημέρας κάνετε οικονομία στις αγορές σας περιορίζοντας – έστω και ελάχιστα – τις δαπάνες για τρόφιμα.
2. Η ανακύκλωση του φαγητού δεν είναι μόνο οικονομία χρημάτων αλλά και χρόνου.
Ανακυκλώνοντας τα φαγητά της προηγούμενης ημέρας, δε χρειάζεται να ξοδεύετε ατέλειωτες ώρες στην κουζίνα! Αν το προγραμματίσετε σωστά μπορείτε να φτιάχνετε μέρα παρά μέρα διαφορετικά πιάτα με βάση το φαγητό της προηγούμενης ημέρας. Έτσι κανείς στο σπίτι δεν θα γκρινιάζει ότι τρώει ξαναζεσταμένο φαγητό κι εσείς θα έχετε περισσότερο χρόνο διαθέσιμο!
3. Αξιοποιείτε τις μαγειρικές σας δεξιότητες παρουσιάζοντας κάτι νέο.
Κάθε νοικοκυρά κάνει καθημερινά την ίδια ερώτηση στον εαυτό της. Τι να μαγειρέψω σήμερα; Κάντε λοιπόν αυτήν την ερώτηση πιο σύνθετη. Τι να μαγειρέψω σήμερα με συμπληρώματα από το χθεσινό φαγητό; Αφήστε την τέχνη και τη φαντασία σας να δράσουν και θα εκπλαγείτε με τις άπειρες επιλογές που θα σας παρουσιαστούν. Είναι αστείρευτη η γκάμα των γεύσεων που μπορούμε να επιτύχουμε ανακυκλώνοντας τα περισσεύματα, αρκεί να υπάρχουν στο ντουλάπι και στο ψυγείο μας τα απαραίτητα βασικά υλικά που θα συνταιριάξουν με την πρώτη ύλη και θα την αναδείξουν σε μια νέα γεύση.
4. Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία σε μια αποτυχία
Μπορεί κάποια συνταγή σας να μην πέτυχε, αλλά υπάρχει πάντα χώρος για μια δεύτερη ευκαιρία. Μετατρέψτε αποτυχημένες συνταγές σε άλλες, συμπληρώνοντας με νέα υλικά. Πειραματιστείτε άφοβα, αφού μια αποτυχημένη συνταγή είναι η βάση για την επιτυχία της επόμενης.
Ψυγείο, ο βασικός σας σύμμαχος
Στην ανακύκλωση φαγητών ο καλύτερος σύμμαχος είναι το ψυγείο και η κατάψυξη.
Στην απλή ψύξη – συντήρηση μπορείτε να διατηρήσετε περισσεύματα φαγητών που έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε τις αμέσως επόμενες μέρες. Προτού χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε περίσσευμα φαγητού, θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δεν έχει μείνει περισσότερο από 4-5 ημέρες στο ψυγείο, δεν έχει ξαναζεσταθεί παραπάνω από μία φορά και δεν υπάρχουν εμφανείς αλλοιώσεις στο χρώμα και στο άρωμά του. Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για την καταλληλότητά του, καλύτερα να μην το χρησιμοποιήσετε.
Στην κατάψυξη. Αν δεν σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε άμεσα ένα φαγητό, προτιμήστε βαθιά ψύξη που επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του, χωρίς να χάνει τη διατροφική του αξία. Για να καταψύξετε ένα φαγητό, θα πρέπει, να το καταψύξετε αφού πρώτα κρυώσει καλά. H θερμοκρασία του καταψύκτη δεν πρέπει να επηρεάζεται από τη θερμοκρασία των τροφίμων. Να το βάλετε σε πλαστικά δοχεία ή νάιλον σακουλάκια ειδικά για τρόφιμα. Να γράψετε πάνω στη συσκευασία του φαγητού την ημερομηνία κατάψυξης, για να μπορείτε να ελέγχετε το χρόνο που έχετε μέχρι να το καταναλώσετε. Να το καταψύχετε σε μερίδες, για να μπορείτε να αποψύχετε κάθε φορά όσο χρειάζεστε. H απόψυξη του φαγητού πρέπει να γίνεται σιγά-σιγά, και όχι βεβιασμένα. Για να αποψύξετε ένα φαγητό, βγάλτε το από την κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ και βάλτε το στην ψύξη. Την επόμενη ημέρα θα έχει ξεπαγώσει και θα μπορείτε έτσι να το ζεστάνετε και να το καταναλώσετε.