ΣΕΝΑΡΙΑforthnet - shop

Σε μία ακόμη δύσκολη χρονιά εξελίσσεται το 2014 για την τηλεπικοινωνιακή αγορά, η οποία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, συνεχίζει την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών. Πέραν της οικονομικής κρίσης, στην πτωτική πορεία συνεισφέρει και ο ανταγωνισμός που συνεχίζει να υπάρχει σε εμπορικό επίπεδο με εντυπωσιακές προσφορές τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία.

Σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου ΟΤΕ, Ζαχαρίας Πιπερίδης, έκανε λόγο για εταιρείες οι οποίες προ του αναμενόμενου γύρου συγχωνεύσεων προσπαθούν να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την πελατειακή βάση τους προκειμένου να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση τους.

Υπενθυμίζεται ότι στη σταθερή τηλεφωνία υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετά ανοικτά μέτωπα όσον αφορά το κομμάτι των συγχωνεύσεων και των εξαγορών. Το ενδιαφέρον είναι πως τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει να επικρατεί μία περίεργη νηνεμία όσον αφορά τα συγκεκριμένα μέτωπα, γεγονός που έχει προκαλέσει εντυπώσεις.

forthnet

Forthnet
Η Forthnet είναι, φυσικά, η εταιρεία όπου αναμένεται να υπάρξει το πιο ενδιαφέρον σίριαλ, δεδομένου ότι στη μετοχική σύνθεσή της υπάρχουν δύο εκ των βασικών ανταγωνιστών της: η Wind Ελλάς έχει το 33% και η Vodafone Ελλάδος το 6,51%. Βέβαια, το παιχνίδι συνεχίζουν να ελέγχει η Emirates International Telecommunications (EIT) από το Ντουμπάι, ο οποίος είναι και ο κύριος μέτοχος της Forthnet με 44%. Παρά το γεγονός ότι τις πρώτες εβδομάδες του 2014 υπήρχαν πληροφορίες ότι Wind και Vodafone είχαν ξεκινήσει τις επαφές με την ΕΙΤ για το μέλλον της Forthnet, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια εξέλιξη επιβεβαιώνοντας όσους πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο σίριαλ θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Ενα άλλο σημείο που χρήζει προσοχής είναι πως η Forthnet είναι η εταιρεία που ενισχύει περισσότερο από τους υπόλοιπους παρόχους σταθερής τηλεφωνίας τη συνδρομητική βάση της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το α’ τρίμηνο του 2014 έκλεισε με τη Forthnet να κερδίζει τη μερίδα του λέοντος από τις νέες συνδέσεις του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος (33.000 από τις 41.000), με αποτέλεσμα οι συνδέσεις μέσω αδεσμοποίητου τοπικού βρόχου (LLU) της εταιρείας να έχουν φθάσει τις 630.000. Σε απόσταση βρίσκεται η hellas online με περίπου 525.000 συνδέσεις LLU (από 519.000 στο τέλος του 2013), ενώ ακόμη πιο πίσω είναι η Wind Ελλάς με 433.000 (από 429.000) και η Cyta που έφθασε στις 315.000 (από 313.000).

Τα άλλα μέτωπα
Εξελίξεις αναμένονται, όμως, και στην hellas online, καθώς ο βασικός μέτοχος της, η Intracom Holdings, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Vodafone. Η τελευταία ελέγχει το 18,5% της hellas online με την Intracom Holdings να έχει το 57,3% και την World Equities Investment Holdings να κατέχει το 15,5%.

Οι πληροφορίες φέρουν τη Vodafone να είναι πολύ κοντά στη συμφωνία για την απόκτηση συνολικά του 100% της hellas online έναντι ενός ποσού της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Όμως, ενώ η γενική αίσθηση προ ενός μηνός ήταν πως το μόνο που λείπει είναι η ανακοίνωση της συμφωνίας, αυτή δεν έχει γίνει ακόμη. Γεγονός που επίσης έχει προκαλέσει εντυπώσεις.

Ενδιαφέρον υπάρχει και για το μέλλον της Cyta Ελλάδος. Ο λόγος είναι πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας, δηλαδή της Cyta. Απλώς, η διαδικασία αυτή δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2015, οπότε και θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι με την ελληνική θυγατρική, η οποία σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει την παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, λειτουργώντας ως εικονικός ιδιωτικός πάροχος.

Κινητή τηλεφωνία
Αναμένεται πτώση 10% το 2014

Οι όποιες εκτιμήσεις υπήρχαν προς τα τέλη του 2013 ότι η φετινή χρονιά θα παρουσίαζε πολύ χαμηλά ποσοστά πτώσης όσον αφορά την κινητή τηλεφωνίας, δείχνουν να διαψεύδονται. Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας θα παρουσιάσει πτώση της τάξεως του 10% το 2014 όσον αφορά τα έσοδα από υπηρεσίες. Ποσοστό που είναι μεν μικρότερο από το -18% του 2013 αλλά και πάλι δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένου κιόλας ότι η αγορά την τελευταία επταετία έχει παρουσιάσει μία μείωση της τάξεως πάνω από 50% όσον αφορά στα έσοδα από υπηρεσίες. Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες από την πτώση του 2013 οφειλόταν στη δραστική μείωση των τελών τερματισμού. Κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει το 2014, οπότε η πτώση που αναμένεται φέτος προκαλεί ανησυχία. Από την πτώση δεν έχει «γλυτώσει» ούτε η αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, καθώς παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι η μείωση το 2014 σε επίπεδο εσόδων και κερδοφορίας θα κινηθεί σε επίπεδα της τάξεως του 8%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο.

δημήτρης μαλλάς
dmallas@pegasus.gr

One thought on “Η Forthnet «κλειδί» για την αλλαγή τοπίου στις τηλεπικοινωνίες”
  1. στο τηλεπικοινωνιακό τοπίο η forthnet δείχνει να έχει την μεγαλύτερη προτίμηση του κόσμου πράγμα που φαίνεται και απο τον αριθμό συνδρομητών συνδυαστικών πακέτων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.