Η ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ – τα πρόσωπα – οι κόντρες στην Κεντρική Επιτροπή – Τα «κόκκινα πανιά» και οι «κομμένοι» πρυτάνεις – Ολο το παρασκήνιο
Με… εκκρεμότητες προχωρά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, αυτή του Μαΐου, και δη αυτή των ευρωεκλογών.
Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά στη συμπλήρωση των επτά κενών θέσεων του ευρωψηφοδελτίου με ισάριθμους μη κομματικούς υποψήφιους. Αλλωστε, το theTOC.gr. πρώτο σας είχε ενημερώσει από χθες το πρωί, πριν ακόμη ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, για το σοβαρό ενδεχόμενο να χρειασθεί και άλλη συνεδρίαση, αν όχι της Κεντρικής Επιτροπής, τουλάχιστον της Πολιτικής Γραμματείας, για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου.
Ενα όνομα που συνεχίζει να συναντά μεγάλες δυσκολίες είναι αυτό του Κρίτωνα Αρσένη, όνομα που «μπλοκάρει» κυρίως η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, είναι από την άλλη όμως μια υποψηφιότητα που με σθένος υποστηρίζει το κίνημα κατά του χρυσωρυχείου στη Χαλκιδική.
Και ο… Λάκης στις Βρυξέλλες;
Ενας άλλος βασικός λόγος που υποχρέωσε την Κουμουνδούρου να μην ανακοινώσει όλα τα ονόματα χθες, Κυριακή, είναι ότι δεν έχει απαντήσει ακόμη ο ΛάκηςΛαζόπουλος στην πρόσκληση που λέγεται, από τον ΣΥΡΙΖΑ, πως του έχει γίνει, την υποψηφιότητα του οποίου επίσης είχε φωτογραφίσει το theTOC.gr.
Από τις χθεσινές ανακοινώσεις είναι προφανής εξάλλου η απουσία ανθρώπων από τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, παρά τις σχετικές διαρροές του προηγούμενου διαστήματος. Ενώ άγνωστο παραμένει αν θα βρει, τελικώς, χώρο στο ευρωψηφοδέλτιο ο προτεινόμενος από την εσωκομματική αντιπολίτευση, οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, που παραμένει «κόκκινο πανί» για τους «προεδρικούς», λόγω των απόψεών του περί επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.
Ενα βήμα πιο πέρα από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη
Μια άλλη εκκρεμότητα -αλλά σε βάθος χρόνου αυτή- είναι η αίσθηση που άφησε σε αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη: θεωρήθηκε έτσι ότι θέτει με πιο επιτακτικό τρόπο από ό,τι στο παρελθόν, την ανάγκη προετοιμασίας εναλλακτικού σχεδίου αναφορικά με την παραμονή ή μη της χώρας στην ευρωζώνη. Μια τέτοια στρατηγική ρίχνει νερό στο μύλο του Αντώνη Σαμαρά, ήταν η απάντηση που δόθηκε από το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα και συγκεκριμένα τον Νίκο Παππά, διευθυντή του γραφείου του.
Γιατί «κόπηκαν» οι δύο πρυτάνεις
Ενα άλλο δίδαγμα από τη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή είναι το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ απέχει από το να γίνει αρχηγικό κόμμα –και μάλλον δεν θέλει και να γίνει! Οι περιπτώσεις των δύο πρυτάνεων που κόπηκαν από το ευρωψηφοδέλτιο, παρά την υποστήριξη που είχαν από την κομματική ηγεσία, είναι χαρακτηριστικές. Μια προσωρινή συμμαχία που συνέπηξαν, απέναντι και στις δύο περιπτώσεις, στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», μέρος της πλειοψηφίας και κυρίως το πιο κινηματικό κομμάτι της, η λεγόμενη «ΑΝΑΣΑ», καθώς και στελέχη της βόρειας Ελλάδας που για δικούς τους λόγους αντιτάχθηκαν στους πρυτάνεις της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων –αυτή η συμμαχία, λοιπόν, αποδείχθηκε επαρκής για να γκρεμισθούν τα δύο αυτά «ανοίγματα».
Μένει, συνεπώς, να αποδειχθεί αν οι δραματικοί τόνοι που, κατά πληροφορίες χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας σε μία από τις πολλές παρεμβάσεις του, για την ανάγκη, όπως είπε, να συνειδητοποιήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες που έχουν έναντι του λαού και της Ιστορίας, αν οι δραματικοί αυτοί τόνοι θα αφυπνίσουν το κόμμα του…