Ο κύβος ερρίφθη και μετά τις δύο κάλπες που στήθηκαν αργά χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στο Cine κεραμεικός ,«κλείδωσαν» οι πρώτοι 35 υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν μία θέση στα έδρανα της ευρωβουλής.
Τα κομματικά μέλη
Με την καταμέτρηση να διαρκεί έως τις πρώτες πρωινές ώρες, από τα 78 στο σύνολο ονόματα των κομματικών υποψηφίων-και με δικαίωμα επτά (7) σταυρών από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής-, εξελέγησαν εικοσιένας (21).
Ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής θα είναι εκ νέου υποψήφιος, καθώς και η Σοφία Σακοράφα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, οι οποίοι βέβαια θα παραιτηθούν και από τη βουλευτική τους έδρα (τις θέσεις των οποίων και αναμένεται να καταλάβουν βάσει της κατάταξης στη Β´ Αθήνας, οι κυρίες Άννα Χατζησοφιά και Κούβελα Φωτεινή).
Υποψήφιος για τις ευρωεκλογές θα είναι τελικά και ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής Γιάννης Μηλιός, η πολιτική επιστήμων και μέλος της Κ.Ε Ράνια Σβίγκου, η Σία Αναγνωστοπουλου, ο Χάρης Γολέμης, η Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου, η Πέτη Πέρκα, η συνδικαλίστρια Ελένη Σωτηρίου, ο Χρήστος Λάσκος, ο Σωτήρης Μάρταλης,ο Γιάννης Μπουρνούς,ο Αλέξης Μπένος,ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης και το μέλος της ΚΕ (και σύντροφος του Θοδωρή Δρίτσα) κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Από τους ανήκοντες στην «Αριστερή Πλατφόρμα», πλώρη για Βρυξέλλες βάζουν τα μέλη της ΚΕ Σόφη Παπαδόγιαννη, Δέσποινα Σπανού, ο Αλέκος Καλύβης, ο Γιάννης Τόλιος και η Μάγδα Σπηλιοπούλου.
Εκτός ευρωλίστας Μυλόπουλος – Αλμπάνης
Στη δεύτερη κάλπη βρέθηκαν 16 εξωκομματικές υποψηφιότητες με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να πρέπει να εγκρίνουν (υπέρ), να απορρίψουν (κατά) ή να ψηφίσουν λευκό. Το «εισιτήριο» για να ριχτούν στη μάχη για της ευρωκάλπης κατάφεραν και πήραν οι 14, πλην του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου και του πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη.
Οι 14 εξωκομματικές υποψηφιότητες, που πέρασαν τον πήχη είναι:
- Ξυδάκης Νίκος (δημοσιογράφος),
- Αρχοντόπουλος Γιάννης (Συνδικαλιστής ΕΥΑΘ),
- Κούνεβα Κωνσταντίνα (Συνδικαλίστρια Καθαριότητας),
- Κούλογλου Στέλιος (Δημοσιογράφος),
- Κατρούγκαλος Γιώργος (Συνταγματολόγος),
- Χρυσόγονος Κώστας (Συνταγματολόγος),
- Κωτσυφάκης Θέμης (Πρόεδρος ΟΛΜΕ),
- Ρομπόλης Σάββας (Επιστημονικός Διευθυντής ΓΣΕΕ),
- Χριστόπουλος Δημήτρης (Καθηγητής Παντείου),
- Παπαδημητρίου Μάνια (Ηθοποιός),
- Σουλεϊμάν Σετιχά (Ρομά),
- Μανώλη Δήμητρα (Απολυμένη καθαρίστρια),
- Χρηστακάκη Αλεξάνδρα (Δημοσιογράφος),
- Βαρνάβας Δημήτρης (Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ).
Επτα θέσεις είναι ακόμα ανοικτές
Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 42
απομένουν επτά (7) εξωκομματικές υποψηφιότητες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθούν τη Μεγάλη Τετάρτη.
Μεταξύ αυτών ακούγονται τα ονόματα των οικονομολόγων Γιάννη Βαρουφάκη και Κώστα Λαπαβίτσα και του νυν ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη για τους οποίους όμως υπάρχουν ξεκάθαρες ενστάσεις είτε από την πλευρά της μειοψηφίας, είτε από την πλευρά των προεδρικών.Τέλος, έντονες είναι οι “φήμες” πως καταβάλλονται προσπάθειες από την ηγεσία προκειμένου να βρεθεί ένα όνομα έκπληξη, από τον χώρο της τέχνης, για να στελεχώσει το ευρωψηφοδέλτιο
Να επισημανθεί ότι η Σαμπιχά Σουλειμάν ανήκει στη «μειονότητα της μειονότητας», τους τσιγγάνους, που είναι οι περιφρονημένοι της Θράκης, ακόμα και από τη μειονοτική κοινότητα και βρίσκονται έξω από τα παιχνίδια εξουσίας που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.
Η Σαμπιχά Σουλειμάν είναι στοχοποιημένη και από το τουρκικό προξενείο, καθώς έχει δώσει μεγάλες μάχες για να φτιαχτούν σχολεία και…να μορφώνονται τα παιδιά των τσιγγάνων, αλλά και να μαθαίνουν ελληνικά. Η δράση της αυτή, ειδικά το τελευταίο, έχει ενοχλήσει τόσο το τουρκικό προξενείο, όσο και την ελίτ της μειονότητας που διατηρεί στενές σχέσεις με αυτό. Εδώ και λίγες ώρες η Σαμπιχά Σουλειμάν έφτασε να κατηγορείται ξαφνικά ακόμα και για ακροδεξιές πολιτικές αποψεις. Πρόσωπα που τη γνωρίζουν, ωστόσο, και έχουν συνεργαστεί μαζί της υποστηρίζουν ότι “πρόκειται για σκέτη λάσπη”.
Οι κατήγοροι της, πάντως, χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ότι κάποτε μεταξύ άλλων την είχε υπερασπιστεί και ο Τέρενς Κουίκ στον αγώνα που δίνει για να φτιαχτούν σχολεία και να μάθουν ελληνικά τα παιδιά των Ρομά.
«Και τι σημαίνει αυτό; Αναφέρουν αυτοί που την υπερασπίζονται οι οποίοι επιμένουν ότι οι αντιδράσεις είναι υποκριτικές. «Αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι η Σαμπιχά είναι τσιγγάνα και δεν ανήκει στο κομμάτι της μειονότητας που αυτοπροσδιορίζονται ως Τούρκοι.. Επειδή δεν μπορούν να το πουν αυτό δημοσίως, την κατηγορούν ότι είναι δεξιά ή ακροδεξιά, επιχειρώντας να την εμφανίσουν σαν άλλη μια υπόθεση Καρυπίδη, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία σχέση και πρόκειται για μια ακτιβίστρια που δεν ανήκει στην αυλή του τουρκικού Προξενείου, όπως συνηθίζεται να είναι οι υποψήφιοι της μειονότητας των μεγάλων κομμάτων».
Η γυναίκα αποκλείστηκε γιατί έτσι είπε το Τουρκικό προξενείο στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ολα τα άλλα είναι παραμύθια.
Διαβάστε τι είχε δηλώσει η γυναίκα στην διάσκεψη του ΟΗΕ για τις μειονότητες στην Γενεύη:
«Η μητρική μου γλώσσα είναι η ρομανί, η γλώσσα των Τσιγγάνων», επισημαίνει η Σαμπιχά Σουλεϊμάν και υπογραμμίζει ότι «επειδή είναι μουσουλμάνα της Θράκης, υποχρεώθηκε να πάει σε σχολείο όπου διδάχθηκε μία τρίτη γλώσσα, τα τουρκικά».
Η κ. Σουλεϊμάν, αποκάλυψε ότι «οι μουσουλμάνοι τουρκικής καταγωγής προσπαθούν να τους επιβάλλουν εκτός από τη γλώσσα τους και την ταυτότητά τους», είτε με την κατασκευή τζαμιών μέσα στους οικισμούς τους, είτε με τη δημιουργία σωματείων υποστηρικτικών προς την Τουρκία, στα οποία και επιμένουν να τους εγγράψουν.
Και η Σαμπιχά, στηλιτεύει την αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας, προσθέτοντας τα εξής:
«Το κράτος δεν κάνει αρκετά. Θέλουμε περισσότερα δημόσια σχολεία. Θέλουμε να μας προστατεύει επειδή είμαστε μουσουλμάνες γυναίκες με δικαιώματα που παραβιάζονται διαρκώς από ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι δικαίωμά τους να φέρονται άσχημα στις γυναίκες τους».
«Δεν θέλουμε να αλλάξουμε τη δική μας ταυτότητα με μία άλλη», τονίζει η κ. Σαμπιχά Σουλεϊμάν και ζητά «να τους αφήσουν ήσυχους σταματώντας να παίζουν πολιτικά παιχνίδια εις βάρος τους».