Με πολλά ανοιχτά θέματα για το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης αλλά και ερωτηματικά για το ποιος τελικά δεν θέλει να προχωρήσει το εγχείρημα αυτό στην χώρα, ξεκινά σήμερα στα Ιωάννινα, το 22ο Συνέδριο Ψυχιατρικής Εταιρείας το οποίο θα διαρκέσει μέχρις τις 13 ΑπριλίουPSYXIATRIKH METARRYRHMISH

Στα δύο παραπάνω εμπόδια, θα μπορούσαμε να παρεμβάλλουμε και το θέμα της επανασύστασης της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), για το οποίο έχουν ζητήσει διακαώς να προχωρήσει τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Γιώργος Χριστοδούλου όσο και ο αντιπρόεδρος της ΕΨΕ Δημήτρης Πλουμπίδηςαναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ωστόσο είναι περισσότερο θέμα διοικητικό, αν και πρέπει άμεσα να παρέμβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να μην κωφεύει.

Σε μια στιγμή που η ψυχιατρική μεταρρύθμιση βρίσκεται σε εξέλιξη  καθώς μέχρι τον Ιούνιο του 2015, σύμφωνα με την συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα μας με την ΕΕ, θα πρέπει να έχουν βγει εκτός ψυχιατρικών νοσοκομείων οι 250 εναπομείναντες χρόνιοι ασθενείς – το ερωτηματικό που πλανάται από πολλούς, είναι ποιοί δεν θέλουν να προχωρήσει το εγχείρημα αυτό. «Γιατί υπάρχουν άνθρωποι από τον χώρο, που μπλοκάρουν το εγχείρημα», τονίζει χαρακτηριστικά ο διοικητής των δύο Ψυχιατρικών νοσοκομείων Δαφνί και Δρομοκαίτειο κ. Παύλος Θεοδωράκης, προσθέτοντας, ότι κάθε φορά που θα κλείνει μία κλινική σε Ψυχιατρικό νοσοκομείο θα πρέπει να ανοίγει μία Ψυχιατρική Κλινική σε γενικό νοσοκομείο. Για να κλείσουν ωστόσο τα Ψυχιατρεία, θα πρέπει να δημιουργηθούν 15 Κλινικές σε γενικά νοσοκομεία της χώρας. Βεβαίως το ερώτημα που θέτουμε εμείς από την πλευρά μας, είναι πως θα ανοίξουν Κλινικές σε δημόσια νοσοκομεία, όταν όλο το ΕΣΥ βρίσκεται δυστυχώς στα όρια της ασφυξίας, με τους ασθενείς να βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις και τους γιατρούς να τρέχουν απεγνωσμένα να προλάβουν τα περιστατικά, αφού ολοένα και μεγαλύτερος όγκος πολιτών επισκέπτεται πλέον τα δημόσια νοσοκομεία.

Η διαδικασία όμως της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης της χώρας μας δεν είναι μία καινούρια κατάσταση, καθώς έχει ξεκινήσει εδώ και 25 χρόνια, ωστόσο πιο ενεργά τα τελευταία 15 χρόνια. Μάλιστα από το 1989 θυμίζει ο κ. Θεοδωράκης, έχουν κλείσει 5 Ψυχιατρεία με την χρηματοδότηση της ΕΕ. Σήμερα στην Ελλάδα παραμένουν ανοιχτά 4 Ψυχιατρεία, το Δαφνί, το Δρομοκαίτειο, το νοσοκομείο Λέρου και το Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Η Λέρος διαθέτει τα πιο παλιά περιστατικά και συνολικά, όπως είπαμε παραπάνω, και τα 3 νοσοκομεία διαθέτουν αυτή την στιγμή 250 χρονίως πάσχοντες, από τους 3.000 που διέθετε η Ελλάδα μέχρι το 1989. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει το σύμφωνο ΑΝΤΟΡ – Λυκουρέντζου σε συνέχεια του συμφώνου Spidla- Αβραμόπουλου. Οι 250 ασθενείς προέρχονται από το Δαφνί (160), Δρομοκαίτειο (40) και Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης (50). Να σημειωθεί ότι τα οξέα περιστατικά νοσηλεύονται ήδη στις 9 Κλινικές στο Δαφνί, στις 6 Κλινικές του Δρομοκαίτειου και στις 5 Κλινικές του Ψυχιατρικού Θεσσαλονίκης.

Μεσούσης λοιπόν μιας μεγάλης διαδικασίας που έχουμε ξεκινήσει και που ονομάζεται αποασυλοποίηση, συνεχίζει ο κ. Παύλος Θεοδωράκης – ο οποίος σημειωτέον είναι και ο εθνικός εκπρόσωπος της χώρας μας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την Ψυχική Υγεία και ο οποίος διετέλεσε διοικητής του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Χανίων (2004-2006) – είναι καταστροφολογία να μιλάνε κάποιοι για ψυχιατρική μεταρρύθμιση και στην πραγματικότητα να μην την θέλουν. «Θεωρώ πως η όποια αντίδραση υπάρχει, προέρχεται από θιασώτες των ασύλων οι οποίοι μπροστά στον αγώνα της αυτοσυντήρησής τους και όχι σε όφελος των ασθενών, των δικαιωμάτων τους και της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, επιχειρούν να αναστείλουν την διαδικασία εκσυγχρονισμού και μετεξέλιξης των ψυχιατρείων σε σύγχρονα δίκτυα ψυχικής υγείας».

Ο κ. Παύλος Θεοδωράκης μάλιστα, τονίζει χαρακτηριστικά, ότι στην Κρήτη, μετά το κλείσιμο την 1η Φεβρουαρίου 2006 του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Χανίων, μία ολόκληρη Υγειονομική Περιφέρεια λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια, χωρίς Ψυχιατρείο και οι Κρητικοί, απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Αφού το πείραμα πέτυχε στην Κρήτη, συνεχίζει, όπως σε τόσες άλλες χώρες της Ευρώπης, γιατί να μην πετύχει και στα υπόλοιπα σημεία της Ελλάδας; «Ας μας πουν λοιπόν ευθέως και όχι με μισόλογα, ποιοι δεν θέλουν να προχωρήσει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση και ας μην επικαλούνται κάθε φορά διαφορετικούς λόγους, όπως τώρα για παράδειγμα, επικαλούνται την κρίση», καταλήγει ο κ. Θεοδωράκης.

onmed

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed