Το βράδυ της περασμένης Κυριακής τα κορίτσια που δουλεύουν στη γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ δεν πίστευαν αυτό που ζούσαν. Ηταν αναγκασμένα επί ώρα να βρίσκονται σε ανοιχτή τηλεφωνική επικοινωνία με τη γραμματέα του κ. Γιώργου Παπανδρέου, την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη, η οποία ήθελε να έχει λεπτομερή και συνεχή ενημέρωση για την εξέλιξη της ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του περίφημου πολυνομοσχεδίου, με το οποίο εγκρινόταν η κρίσιμη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Η κυρία Βάρτζελη, που ρωτούσε αν όλα έβαιναν καλώς με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου, ήθελε την ενημέρωση όχι φυσικά για τον εαυτό της, αλλά για τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος παρέμενε στο γραφείο του από την αρχή της διαδικασίας και μάλιστα απουσίαζε κατά την πρώτη ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών. Μόλις ολοκληρώθηκε η πρώτη ανάγνωση και ήταν πλέον σαφές ότι το πολυνομοσχέδιο τύχαινε της έγκρισης της Βουλής και άρα δεν υπήρχε θέμα να πέσει η κυβέρνηση, ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε με γοργό βήμα από το γραφείο του και μπήκε στην Ολομέλεια. Οταν το προεδρείο φώναξε το όνομά του, σήκωσε το χέρι του και με σταθερή φωνή δήλωσε ότι ψηφίζει τα δύο άρθρα για τις μεταρρυθμίσεις και τα φορολογικά, αλλά καταψηφίζει το τρίτο, που αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Η στάση του αυτή αιφνιδίασε, πάγωσε και εξέπληξε τους πάντες, πυροδοτώντας απροσδόκητα μία άνευ προηγουμένου κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, ακριβώς την ώρα που δημιουργείται η αίσθηση ότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης είναι πίσω. Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο κ. Παπανδρέου κατευθύνθηκε στο γραφείο του και λίγα λεπτά αργότερα κίνησε πίσω του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, φανερά εκνευρισμένος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπήκε στον κλειστό διάδρομο όπου βρίσκονται τα γραφείο του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και εκείνο του κ. Παπανδρέου.
Πέτυχε τον πρώην πρωθυπουργό στον προθάλαμο του γραφείου του να συνομιλεί με δύο στενούς του συνεργάτες (τους κυρίους Νίκο Ζιώγα και Γιώργο Ελενόπουλο, που γράφει τις ανακοινώσεις του), τον προσπέρασε χωρίς να του μιλήσει, παρά μόνο τον κοίταξε με νόημα ώστε να τον ακολουθήσει στο εσωτερικό, όπερ και εγένετο.
Μάσαγε τα λόγια του
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο ιδιαίτερο γραφείο του κ. Παπανδρέου ήταν εκρηκτικές, με τις φωνές να ακούγονται μέχρι έξω, αναγκάζοντας την αστυνομική φουρά να απομακρύνει δημοσιογράφους και άλλους περαστικούς από τον χώρο. Χτυπώντας το χέρι του στο γραφείο, ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε ευθέως τον κ. Παπανδρέου, που άρχισε να χάνει τη μιλιά του, ότι επιχειρεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση:
Bενιζέλος: «Αυτό που έκανες ήταν αλητεία. Εκμεταλλεύεσαι το κρίσιμο της κατάστασης και προσπαθείς να δημιουργήσεις πρόβλημα αποδομώντας με στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Θες να ρίξεις την κυβέρνηση; Δεν συνειδητοποιείς την κατάσταση;» τον ρώτησε σε έντονο ύφος. (Δεν έλαβε καμία απάντηση -ούτε μάλλον την περίμενε- και συνέχισε.)
Ε.Β.: «Είναι ντροπή σου!»
ΓΑΠ: «Να σου πω…»
Ε.Β.: «Δεν με ενημέρωσες, δεν ήρθες στην Κ.Ο. να πεις τις απόψεις σου!» (Ο κ. Παπανδρέου τον κοιτάει σαστισμένος.)
Ε.Β.: «Δεν έπιασες ούτε εμένα προσωπικά, να μου πεις ότι έχεις πρόβλημα!»
ΓΑΠ: «Βαγγέλη, εγώ έχω τις αξίες μου…»
Ε.Β.: «Ποιες αξίες σου, μωρέ;!»
ΓΑΠ: «Είναι γνωστές οι απόψεις μου».
Ε.Β: «Τι μου λες; Ξέρεις καλά ότι εμείς πιέσαμε για μια ρύθμιση που να εξυγιαίνει τις τράπεζες!» (Ο ΓΑΠ τον κοιτάει χωρίς να μιλάει.)
Ε.Β.: «Δεν είναι έντιμη η στάση σου, τη δική σου πολιτική εφαρμόζουμε. Θες να μας βγάλεις απατεώνες, ότι κάνουμε τα χατίρια των τραπεζών!»
ΓΑΠ: «Εγώ, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, πρέπει να παρακολουθώ αυτά που συμβαίνουν στις τράπεζες παγκοσμίως…»
Ε.Β.: «Ανάλαβε τις ευθύνες σου, που είναι πολλές, και κάνε ό,τι νομίζεις. Δεν είμαι διατεθειμένος να ανεχθώ τέτοιου είδους συμπεριφορές».