Ποιοι βάζουν στο στόχαστρο τον Γιώργο – Οι «σκληροί» και οι «κομματικοί» του βενιζελικού μπλόκ – Η στρατηγική του Γιώργου – Παρέμβαση Φώφης Γεννηματά
Στα χαρακώματα είναι και πάλι από χτες τα στρατόπεδα των «φυλών» του ΠΑΣΟΚ καθώς με κάθε ευκαιρία αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση «βενιζελικών» και «παπανδρεϊκών» μετά την καταψήφιση του άρθρου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.με συνέντευξή της στο Έθνος, τονίζει ότι «Δεν είναι ώρα τώρα για ξεκαθάριασμα λογαριασμών στο ΠΑΣΟΚ».
Η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έχει εκκρεμότητες με την παράταξη που παραπέμπει σε οικονομικές ατασθαλίες και στην τρύπα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η επιμονή του Βασίλη Γκεγκέρογλου και της Εύης Χριστοφιλοπούλου να θέσουν ξανά και με έντονο τρόπο το θέμα της στάσης που κράτησαν στην ψηφοφορία της βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Απόστολος Κακλαμάνης, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ φέρνοντας αντιμέτωπους τους υποστηρικτές του πρώην Πρωθυπουργού με την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.
Στο μπλοκ των παπανδρεϊκών εκφράζεται παρασκηνιακά ένα κλίμα οργής για τα υπονοούμενα Βενιζέλου, ενώ οι βουλευτές Θάνος Μωραϊτης και Κώστας Τριαντάφυλλος αποχώρησαν από την συνεδρίαση του Συντονιστικού του ΠΑΣΟΚ εν μέσω αντεγκλήσεων λόγω της επιθετικής στάσης του Βασίλη Γκεκέρογλου και της Εύης Χριστοφιλοπούλου. Στελέχη φιλικά προσκείμενα στον Γιώργο Παπανδρέου αναφέρουν στο TheTOC ότι η συζήτηση για τις «εκκρεμότητες» που εκτιμά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι έχει αφήσει ο Γιώργος Παπανδρέου με το κόμμα, ανοίγει την πόρτα της μετωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο στρατοπέδων σημειώνοντας ότι όσοι συνέβαλαν στην πτώση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία της χώρας και την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν σήμερα να εμφανίζονται ως τιμητές της ενότητας του κόμματος.
Μία μερίδα στελεχών του κόμματος αλλά και βουλευτών που έχουν συμμαχήσει με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, βλέποντας ότι η δημοσκοπική πορεία της Ελιάς δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, έχουν στοχοποιήσει τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να του χρεώσουν την ήττα των ευρωεκλογών. Στο μπλοκ των συνεργαζομένων με την σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κυριαρχούν δύο τάσεις: από την μία πλευρά είναι οι «σκληροί» που εισηγούνται και δραστηριοποιούνται στην κατεύθυνση του ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών με τον Γιώργο Παπανδρέου χρεώνοντας του από τώρα μια ενδεχόμενη κακή πορεία της Ελιάς στις ευρωεκλογές. Μεταξύ εκείνων που υιοθετούν την μετωπική αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό συγκαταλέγονται οι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κασσής, ο Βασίλης Γκεγκέρογλου, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Χρήστος Πρωτόπαπας.
Από την άλλη πλευρά μία ομάδα κομματικών στελεχών που πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο ή αποτελούν στενούς συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ όπως ο Δημήτρης Καρύδης, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Τάκης Ρήγας, αλλά και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταγραφεί η διαφωνία με την τακτική και τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά παράλληλα υποστηρίζουν ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης ενόψει των ευρωεκλογών με στόχο να παραμείνει το κόμμα ενωμένο για να δώσει με αξιώσεις την εκλογική μάχη. Μετατοπίζουν για μετά τις ευρωεκλογές την όποια αντιπαράθεση σε εσωκομματικό επίπεδο.
Η συνέντευξη όμως του Γιώργου Παπανδρέου στο Bloomberg αναζωπύρωσε τα σενάρια για την δημιουργία νέου κόμματος από τον πρώην Πρωθυπουργό. Παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την οικογένεια Παπανδρέου εκτιμούν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέο κόμμα αλλά προβλέπουν ότι θα κάνει συχνότερες τις δημόσιες παρεμβάσεις του καταγράφοντας το πολιτικό του στίγμα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θέλει να φτιάξει ομάδες και «στρατούς» για την ανακατάληψη των «ανακτόρων του κόμματος», αλλά στοχεύει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Παράταξης.