Χωρίς… αντίπαλο στον ρυθμό αύξησης της κοινοβουλευτικής τους δύναμης «παίζουν» οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι μετά και τη χθεσινή ανεξαρτητοποίηση από τους ΑΝΕΛ των Χρυσούλα Γιαταγάνα και Κ. Γιοβανόπουλου φτάνουν αισίως τους δεκαεννέα, συγκροτώντας την τέταρτη ομάδα βουλευτών του Κοινοβουλίου μετά τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Είτε βρίσκονται εντός της ΚΟ που συγκροτήθηκε με την ονομασία ανεξάρτητοι δημοκρατικοί βουλευτές (αριθμεί 13 πρόσωπα), είτε παραμένουν απλοί ανεξάρτητοι βουλευτές (6), για τους 19 ανεξάρτητους φαίνεται πως -τουλάχιστον- στις κρίσιμες ψηφοφορίες που ακολουθούν ενδεχομένως η στάση τους να παίξει σημαντικό ρόλο.
Μια τέτοια ψηφοφορία αναμένεται να προσδιοριστεί για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με το νομοσχέδιο που θα αφορά τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.
Μια πρώτη χαρτογράφηση των προθέσεων των ανεξάρτητων βουλευτών δείχνει αρκετές ξεκάθαρες τοποθετήσεις κατά των τριών θεματικών ενοτήτων (διαρθρωτικά, τράπεζες, φορολογικά) που θα έρθουν στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή και θα συνθέτουν το νομοσχέδιο της συμφωνίας κυβέρνησης – τρόικας, αλλά και κάποια ανοιχτά… παράθυρα για στήριξη άρθρων ή ψήφιση από ανεξάρτητους βουλευτές.
Ηδη τις προθέσεις του για την επίμαχη ψηφοφορία που θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, την Κυριακή έδειξε ο επικεφαλής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Α. Λοβέρδος, θέσεις που ακολουθεί και ο έτερος ανεξάρτητος βουλευτής που έχει ακολουθήσει τον πρώην υπουργό, ο Χρ. Αηδόνης. Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως μόνον εάν αλλάξουν οι ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα θα δώσει θετική ψήφο στη Βουλή.
«Ετσι όπως είναι οι ρυθμίσεις -με βάση και τις υπάρχουσες πληροφορίες- για το γάλα και τα φάρμακα, δεν τις ψηφίζω», ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο κράτησε και επιφυλάξεις για να δει -όπως είπε χαρακτηριστικά- τις τελικές διατυπώσεις στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως τελικά οι κ. Λοβέρδος και Αηδόνης τελικά θα στηρίξουν το νομοσχέδιο. Ηδη το νεοσύστατο κόμμα του Α. Λοβέρδου έχει προσχωρήσει στην Ελιά.
Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη Συγγρού, ωστόσο ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Νταβρής (διαγράφηκε από την ΚΟ του κόμματος) δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του για το τι θα κάνει στην ψηφοφορία της Κυριακής. Οι πληροφορίες αναφέρουν για τον κ. Νταβρή πως θα πάρει τις τελικές αποφάσεις αφού πρώτα δει αναλυτικά το νομοσχέδιο, αλλά δεν θα καταψηφίσει.
Στην ίδια κατηγορία με τον κ. Νταβρή εντάσσεται και ο πρώην βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γ. Κασαπίδης, ο οποίος αρκετές φορές φέρεται να βρίσκεται σε διαδικασία επιστροφής του στη «γαλάζια» ΚΟ, ωστόσο, προς το παρόν, το ζήτημα της φέτας που έχει πάρει προσωπικά ο ίδιος… φρέναρε την εν λόγω επιστροφή.
Αντίθετοι με το νομοσχέδιο φαίνεται πως θα τεθούν οι βουλευτές που έχουν προσχωρήσει στη νέα πολιτική κίνηση «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό» με επικεφαλής τον Β. Πολύδωρα. Εκτός του προέδρου, ίδια στάση αναμένεται να τηρήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ν. Σταυρογιάννης και Γ. Κουράκος, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να πράξει και ο Ν. Νικολόπουλος, που προσχώρησε προ ημερών στο κόμμα του Β. Πολύδωρα.
Αντίθετοι
Την ίδια ώρα ξεκάθαρα κατά της συμφωνίας αναμένεται να εμφανιστεί ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ Οδ. Βουδούρης, όπως επίσης και ο ομόσταβλός του (μαζί διαγράφηκαν από τη ΔΗΜΑΡ και ίδρυσαν την κίνηση «Κοινωνία Πρώτα») Π. Μουτσινάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να… εκπέμπει και ο Θ. Παραστρατίδης, ο οποίος φέρεται να οδεύει προς τους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επίσης και η έτερη προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη.
Ο Μίμης Ανδρουλάκης από την άλλη δεν φαίνεται να… ψάχνεται για την επόμενη πολιτική του στέγη και αφού πρώτα ενημερωθεί για το τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο θα τοποθετηθεί επί αυτού, με την πλάστιγγα να γέρνει στην καταψήφισή του.
Επίσης αρνητικά στο νομοσχέδιο αναμένεται να τοποθετηθεί ο πρώην υπουργός επί ΠΑΣΟΚ Μ. Μπόλαρης και νυν υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, όπως επίσης και ο διαγραφείς από τον ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος, ο οποίος βρέθηκε να… βλέπει το πολιτικό του μέλλον στους «58», αλλά εν συνεχεία απομακρύνθηκε από τη συγκεκριμένη Κίνηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει «σήμα» για την οριστική τοποθέτησή του.
Τέλος, οι δύο προσφάτως αποχωρήσαντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής Χρ. Αλεξόπουλος και Στ. Μπούκουρας αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις αρνητικοί θα είναι και οι πιο… φρέσκοι ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ, η Χρυσούλα Γιαταγάνα και ο Κ. Γιοβανόπουλος.