Στο πρώτο 10ήμερο του Απριλίου αποσφραγίζονται οι φάκελοι με τις οικονομικές προσφορές για την Κτηματογράφηση του υπόλοιπου 65% της χώρας. Χθες η Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ για τον διαγωνισμό έδωσε το πράσινο φως για τις 28 μελέτες που δημοπρατήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο και αφορά στην κτηματογράφηση αντίστοιχων νομών της χώρας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 527 εκατ. ευρώ και πρόκειται για 16 εκατ. δικαιώματα, δηλαδή το εναπομείναν 42% των συνολικών τα οποία καλύπτουν περίπου το 65% της έκτασης της Ελλάδας. Προϋπόθεση για την επιλογή των υποψηφίων στη διαγωνιστική διαδικασία ήταν η τεχνική επάρκεια, η εμπειρία και η τεχνογνωσία, καθώς επίσης και να διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό για την υλοποίηση του έργου. Στη διαδικασία δημοπράτησης των 28 μελετών, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 20 διαγωνιζόμενα σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (2 Ισπανικά και 1 Σουηδικό), είτε μεμονωμένα ή μέσω κοινοπραξιών, υποβάλλοντας συνολικά 61 προσφορές. Από τον έλεγχο των δικαιολογητικών προκρίνονται στην επόμενη και τελευταία φάση του διαγωνισμού 19 από τους 20 υποψηφίους, καθώς η μία περίπτωση κρίθηκε ανεπαρκής λόγω εμπειρίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά την παρέλευση του 10ημέρου που ορίζει ο νόμος για την υποβολή προσφυγών, η Επιτροπή Αξιολόγησης θα προχωρήσει στην αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών για την ανάδειξη του τελικού μειοδότη σε κάθε Μελέτη.
«Οι 28 νέες μελέτες που δημοπρατήσαμε με το νέο νόμο -που προβλέπει συντομότερη διαγωνιστική διαδικασία- προχωρούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα» όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, στο τέλος της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΕΚΧΑ Α.Ε., επισημαίνοντας πως «Μέσα στο καλοκαίρι, θα ξεκινήσει η συμβασιοποίηση των πρώτων μελετών».
4η γενιά
Ουσιαστικά, με την επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας ξεκινά ουσιαστικά η 4η γενιά κτηματογράφησης, που θα καλύπτει περίπου 86 εκατ. στρέμματα. Συνολικά, στη χώρα μας υπάρχουν 37 εκατ. δικαιώματα. Στην πρώτη γενιά κτηματογράφησης (1995 – 1999) ολοκληρώθηκαν προγράμματα σε 340 κυρίως αγροτικές περιοχές (6,2% της επικράτειας). Η δεύτερη γενιά (2008) αφορά αστικές περιοχές και την Πάρνηθα και η τρίτη γενιά κτηματογράφησης (2011) κυρίως περιοχές της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας όπου είχαν γίνει στο παρελθόν αναδασμοί.
Οι περιοχές κάθε μελέτης θα κτηματογραφούνται σταδιακά, με στόχο η πρώτη φάση να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018, η δεύτερη εντός του 2019 και η τρίτη στα μέσα του 2020. Η συλλογή δηλώσεων για τις πρώτες περιοχές αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2015.