Το αλκοόλ θεωρήθηκε… τσάι σε εσωτερική έρευνα για «πάρτι» αξιωματικών σε μεγάλη υπηρεσία της ΑττικήςΓλέντι και τιμωρία στην ΕΛ.ΑΣ.

Αστυνομικός μπορεί να κατήγγειλε ότι οι ανώτεροί του γλεντοκοπούν πίνοντας αλκοόλ μέσα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., τιμωρήθηκε όμως ο ίδιος για «παράτυπη παρουσία του στο γραφείο των αξιωματικών».

Αυτή η ιδιότυπη έρευνα για αξιωματικούς… πότες της ΕΛ.ΑΣ. απασχόλησε επί μακρόν τους τελευταίους μήνες τις αρμόδιες υπηρεσίες των διωκτικών αρχών. Κύριο ερώτημα για τους ελεγχόμενους ενστόλους ήταν τι ακριβώς έπιναν την «κρίσιμη» χρονική στιγμή. Στην έρευνα φαίνεται ότι οι μάρτυρες φιλονικούν αν στα ποτήρια υπήρχαν ουίσκι και άλλα οινοπνευματώδη ποτά ή, όπως υποστήριζαν οι ίδιοι οι αξιωματικοί, απλό τσάι του βουνού, χαμομήλι και γάργαρο νερό. Οι αρμόδιοι ερευνητές αναλώθηκαν σε σειρά ερευνών, εξετάσεων και τεχνικών αναλύσεων προτού καταλήξουν στο μάλλον βολικό συμπέρασμα: ότι δεν μπορούν να αποφανθούν μετά βεβαιότητος επειδή το ύποπτο περιεχόμενο ήταν σε πλαστικά, «αδιαφανή» ποτήρια και δεν μπορούσε να υπάρξει ασφαλής κρίση για αυτό. Ετσι οι ευθύνες φαίνεται να πέφτουν – με εκατοντάδες σελίδες ερευνητικού υλικού – μόνο στον καταγγέλλοντα αστυνομικό. Η άποψη που επικράτησε είναι ότι το ενδοϋπηρεσιακό πάρτι των αστυνομικών γινόταν μόνο με αφεψήματα.

Καταγγελίες με διαφορά μηνών
Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες νεαρού αστυνομικού που υπηρετεί σε μεγάλη περιφερειακή υπηρεσία της Αττικής. Οπως ανέφερε, «την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 (σ.σ.: ημέρα επιφυλακής της ΕΛ.ΑΣ. λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου) όταν έφυγα από τη σκοπιά μου και πηγαίνοντας προς τον χώρο των αποδυτηρίων διαπίστωσα ότι οι διοικητές της υπηρεσίας και τρεις ακόμη αξιωματικοί και αστυνομικοί – συνολικά πέντε ένστολοι – έπιναν ουίσκι εν ώρα υπηρεσίας».

Σε αυτή την περίπτωση, της χρήσης αλκοόλ δηλαδή, στη συγκεκριμένη υπηρεσία υπήρχε και προηγούμενο. Μερικούς μήνες νωρίτερα ένας άλλος αστυνομικός είχε επίσης προχωρήσει σε παρόμοια καταγγελία κατά των προϊσταμένων του για «γλέντι με αλκοόλ». Μάλιστα συνέδεε αυτή την «κατάχρηση αλκοόλ» με κακή συμπεριφορά των αξιωματικών προς το κατώτερο προσωπικό.

Εν τούτοις τότε δεν είχε διαταχθεί έρευνα, ενώ ο καταγγέλλων αστυνομικός είχε οδηγηθεί – με εντολή του διοικητή του – στους ψυχιάτρους της ΕΛ.ΑΣ. ως «έχων ψυχολογικά προβλήματα». Αποτέλεσμα ήταν να του αφαιρεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα το όπλο του και να πέσει σε αδράνεια. Συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν μάλιστα ότι «συχνά παρουσιάζεται το φαινόμενο όταν κάποιος απλός αστυνομικός επιχειρεί να καταγγείλει τους προϊσταμένους του για κάποιο αδίκημα ή για παρατυπία εκείνοι να τον στέλνουν στους γιατρούς σαν τρελό. Αμφισβητούν με αυτόν τον τρόπο και εξουδετερώνουν την αναφορά του».

Ποτήρια με τσάι
Εκείνο που ωστόσο είναι ακόμη ενδιαφέρον στην αναφορά του αστυνομικού που προχώρησε τον Νοέμβριο του 2013 στην καταγγελία για την κατανάλωση αλκοόλ είναι ότι πριν από έναν χρόνο «τον Μάρτιο είχα προφορικά αναφέρει ιεραρχικώς ότι αστυνομικοί και αξιωματικοί της υπηρεσίας μου καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά εν ώρα υπηρεσίας χωρίς να επιληφθεί κανείς και να επιβάλει κυρώσεις στους υπαιτίους». Οι αναφερόμενοι αξιωματικοί κατέθεσαν στην εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ότι τα ποτήρια τους είχαν μόνο… σταγόνες τσαγιού.

Τελικά η κατάληξη ήταν μάλλον η συνήθης και… αναμενόμενη: έγινε αποδεκτή η άποψη περί «αθώου τσαγιού» μέσα σε «αδιαφανή» ποτήρια και ο καταγγέλλων αστυνομικός τιμωρήθηκε με πρόστιμο για «έλλειψη σεβασμού» στους προϊσταμένους του.

Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.