«Οι Ουκρανοί θαα υπερασπιστούν το έδαφός τους με κάθε μέσο»
Για ενδείξεις επικείμενης γενικευμένης εισβολής της Ρωσίας στο ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας κάνει λόγο ο πρεσβευτής της νέας ουκρανικής κυβέρνησης στα Ηνωμένα Έθνη Γιούρι Κλιμένκο μιλώντας ενώπιον διπλωματών στη Γενεύη -με τη ρωσική πλευρά να τον αντικρούει. Οι ρωσικές δυνάμεις πάντως στην Κριμαία θα ενισχυθούν, ενώ η Δούμα ενέκρινε και επίσημα τη συνθήκη με την οποία η χερσόνησος εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία.
«Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία οδεύει να εξαπολύσει πλήρη στρατιωτική επέμβαση στο ανατολικό και νότιο τμήμα της Ουκρανίας» δήλωσε ο πρεσβευτής Γιούρι Κλιμένκο κατά την διάρκεια ενημέρωσης σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία δεν θα εισέβαλε ποτέ στην ανατολική και στη νότια Ουκρανία» ήταν η απάντηση Ρώσου διπλωμάτη, ο οποίος προσέθεσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρείχε τις σχετικές διαβεβαιώσεις σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά την Τρίτη.
Ο Κλιμένκο χαρακτήρισε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία «φάρσα» και παράνομη ενέργεια και κάλεσε τη Ρωσία να διαπραγματευτεί. Υπέρ της θέσης του τάχθηκαν διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, πολλές χώρες της ΕΕ και την Αυστραλία.
«Η Ουκρανία και οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν το έδαφός τους με κάθε αναγκαίο μέσο αλλά, σε αυτό το στάδιο, παραμένουμε δεσμευμένοι στον δρόμο της αναζήτησης μιας ειρηνικής λύσης. Η χρησιμοποίηση του δικαιώματος της αυτοάμυνας θα είναι το ύστατο μέσο στο οποίο θα προσφύγει η Ουκρανία» επισήμανε ο ίδιος.
Παράλληλα, ανέφερε ότι το Κίεβο δεν θα «ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο» με τη Ρωσία και πρόσθεσε ότι ελπίζει οι όποιες διμερείς διενέξεις να επιλυθούν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) του ΟΗΕ. «Μας ενδιαφέρει πολύ να έχουμε ομαλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία» ανέφερε.
«Παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, το ζήτημα δεν ήταν ποτέ η προστασία των δικαιωμάτων των Ρώσων, ήταν πάντα η φιλοδοξία μιας χώρας να χαράξει εκ νέου τα σύνορά της» δήλωσε από την πλευρά του ο εκτελών χρέη πρεσβευτή των ΗΠΑ, Πίτερ Μάλριν.
«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο για τη Ρωσία ότι οι όποιες περαιτέρω προκλήσεις δεν θα επιτύχουν τίποτε εκτός της μεγαλύτερης απομόνωσης της ίδιας της Ρωσίας και της μείωσης της θέσης της στον κόσμο» υπογράμμισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.
Ο Μάλριν περιέγραψε την κατάληψη της Κριμαίας ως επίθεση και παράνομη «αρπαγή» της επαρχίας, ενώ υποστήριξε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώθηκε σοβαρά στη χερσόνησο αφότου πήρε τον έλεγχο της περιοχής η Ρωσία.
Ρώσος διπλωμάτης ανέγνωσε τοποθέτηση δικαιολογώντας τις ρωσικές ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε νόμιμες βάσει του ρωσικού, του ουκρανικού και του διεθνούς δικαίου.
Εν τω μεταξύ στη Μόσχα ο υφυπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία θα ενισχυθούν, ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανή απειλή, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.
«Θα είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν οι στρατιωτικές υποδομές της χερσονήσου ώστε η Κριμαία να γίνει άξιο μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και να προστατεύεται από κάθε πιθανό σφετερισμό» ανέφερε.
Παράλληλα στο Κίεβο η ουκρανική συνοριοφρουρά άρχισε να μετακινεί δυνάμεις προς το εσωτερικό της Ουκρανίας από την Κριμαία, δήλωσε ανώτερος αξιωματικός.
«Αρχίσαμε τη σταδιακή μετακίνηση των ανδρών μας στην περιοχή των διοικητικών περιφερειών Χέρσον και Μικολάγεφ» δήλωσε ο Πάβλο Σισγόλιν, υποδιοικητής της συνοριοφρουράς, ενώ πρόσθεσε ότι περίπου 1.000 πολίτες εγκατέλειψαν επίσης τη χερσόνησο.
Την ίδια στιγμή, η Δούμα ενέκρινε τη συνθήκη με την οποία η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία, κάτι που σημαίνει ότι απομένει μόνο ένα διαδικαστικό βήμα ώστε η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας να απορροφηθεί και τυπικά από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Μόλις ένα μέλος της ρωσικής Κάτω Βουλής ψήφισε εναντίον της συνθήκης, ενώ το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η Άνω Βουλή της Ρωσίας, αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία επικύρωσής της την Παρασκευή. Τη συνθήκη έχουν υπογράψει ήδη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς και οι ηγέτες της Κριμαίας από την Τρίτη.
«Είμαι βέβαιος ότι η επικύρωση αυτών των εγγράφων θα είναι ένα σημείο καμπής για την τύχη των πολυεθνικών λαών της Κριμαίας και της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις ιστορικής αλληλεγγύης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ παρουσιάζοντας τη συνθήκη στη Δούμα.
Αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας ως απαραίτητο μέτρο για να προστατευτούν τα μέλη της ρωσικής μειονότητας στην περιοχή της Ουκρανίας, ο Λαβρόφ υποστήριξε: «Έως και σήμερα η ανομία συνεχίζεται και καταγράφονται καθημερινές ενέργειες εθνικιστών, αντισημιτών και άλλων εξτρεμιστών από τους οποίους εξαρτώνται οι νέες [ουκρανικές] αρχές».
Και προσέθεσε ότι «η ενοποίηση αυτών των λαών σε ένα κράτος θα προωθήσει την ευημερία τους και θα υπηρετήσει το συμφέρον της Ρωσίας».