Νομοθετική ρύθμιση προωθεί το υπουργείο μετά το «μπλόκο» του ΣτΕΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Eλεύθερες μετεγγραφές μεταξύ ομοειδών τμημάτων στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους και τις κατηγορίες που απολάμβαναν κοινωνικών κριτηρίων προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει στη Βουλή σύντομα το υπουργείο Παιδεία για να λύσει τον  «κόμπο» που δημιούργησε στην εξεταστική διαδικασία η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επί του θέματος.

Με την απόφαση του ΣτΕ κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι ευεργετικές διατάξεις που έχουν ψηφισθεί για τη συμμετοχή των πολύτεκνων ως ειδική κατηγορία στις πανελλαδικές εξετάσεις. Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία δυο χρόνια οι κατηγορίες των πολύτεκνων, τρίτεκνων και οι πολίτες που απολάμβαναν κοινωνικά κριτήρια μοιράζονταν  ένα ποσοστό 20% των θέσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Οι κατηγορίες αυτές έμπαιναν στα τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας με χαμηλότερα μόρια από τις άλλες κατηγορίες.

Η κατηγορία αυτή καταργείται. Πλέον όσοι υπάγονται σε αυτήν (υπολογίζονται περίπου 10.000 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα) θα δίνουν κανονικά εξετάσεις με όλους τους υποψηφίους και  ανάλογα με το τμήμα στο οποίο πέτυχαν την εισαγωγή τους θα μπορούν ελεύθερα να μετεγγραφούν σε ένα ομοειδές του τμήμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους. Δηλαδή θα μπαίνουν στα τμήματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας με τα ίδια μόρια όλοι οι υποψήφιοι, αλλά εκείνοι που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες θα δικαιούνται ελεύθερης μετεγγραφής.

Και την περυσινή χρονιά από τις 69.288 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, οι 11.503 δόθηκαν στους υποψηφίους ειδικών κατηγοριών (μεταξύ των οποίων και οι συγκεκριμένες κατηγορίες που κρίθηκαν από το ΣτΕ).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά των πολύτεκνων οικογενειών να εισέρχονται στα ΑΕΙ καθ’ υπέρβασιν του αριθμού των εισακτέων είναι αντίθετο με το Σύνταγμα καθώς «αφαιρούνται θέσεις από τους υποψήφιους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποψήφιοι με συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες, οι οποίοι υπερτερούν σε διαγωνιστικές δοκιμασίες που βασίζονται σε αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια».

Η περίπτωση της Κεφαλλονιάς

Ειδικά για την Κεφαλλονιά, όπου τα σχολεία έμειναν κλειστά αρκετές ημέρες λόγω των πρόσφατων σεισμών, αποφασίστηκε ότι θα δοθεί ένα ποσοστό 0,5% καθ’ υπέρβασιν του αριθμού των εισακτέων μόνο για εφέτος στους υποψήφιους της Γ’ Λυκείου του νησιού.

Ο αριθμός των εφετινών εισακτέων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα και θα είναι στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα με μια αύξηση 3% με 5% στις σχολές της Θετικής Κατεύθυνσης και στα Πολυτεχνεία.

Παπαματθαίου Μάρνυ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed