Σε ποια έχουν συμφωνήσει – Ποια παραμένουν ανοιχτά – Τη Δευτέρα η ανακοίνωση των εκπροσώπων των δανειστών – Ανοιχτή γραμμή Στουρνάρα – Σόιμπλε: «Τώρα είναι η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών για την Ελλάδα» – Στα 3 δισ ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα – Τι αποφασίστηκε για τις απολύσεις και το γάλαdnt

Πολύ κοντά στην πιο δύσκολη από την αρχή του Μνημονίου συμφωνία με την τρόικα βρίσκεται η κυβέρνηση Σαμαρά.

«Είμαστε σε καλό δρόμο. Πιστεύω ότι αύριο, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, θα έχει κλείσει η διαπραγμάτευση» δήλωσε μιλώντας προς το «Βήμα» ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναχωρεί την Τρίτη το πρωί για τις Βρυξέλλες .

Αύριο λοιπόν Δευτέρα αναμένεται και η ανακοίνωση της τρόικας.

Ακόμη και στην περίπτωση που ένα η δύο επιμέρους ζητήματα είναι σε εκκρεμότητα, θα υπάρχει αναφορά στην ανακοίνωση έτσι ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω πολιτικής εκμετάλλευσης για τη διαδικασία ελέγχου της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας του κ. Στουρνάρα με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφανγκ Σόιμπλε με τον οποίο υπάρχει συμφωνία επί της αρχής ότι «τώρα είναι η ώρα των διαρθρωτικών αλλαγών για την Ελλάδα».

Επί της ουσίας

Στα δημοσιονομικά μέτρα αποφασίστηκε να μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 κατά τα δύο τρίτα στην προηγούμενη χρονιά και στην ενίσχυση των Ταμείων που είναι ο αδύναμος κρίκος και το ένα τρίτο να μεταφερθεί στον προϋπολογισμό του 2014 ώστε να λειτουργήσει ως «μαξιλάρι ασφαλείας» και αν η κυβέρνηση επιμένει, να διανείμει περιορισμένο ποσό σε κοινωνικό μέρισμα.

Έτσι καλύπτονται οι τυχόν αυξήσεις δαπανών από δικαστικές αποφάσεις που αφορούν στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι).

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αποτέλεσε έκπληξη καθώς προσέγγισε τα 3 δισ. ευρώ (χωρίς τις μεταβιβάσεις κερδών επί των ομολόγων ή επιστροφές τόκων) και αυτό προήλθε από τρεις πηγές: Την επιπλέον περικοπή δαπανών μετά 1,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων 600 εκατ. από μισθούς και συντάξεις- κατά 1 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων τα οποία όμως υπάρχουν και μη επαναλαμβανόμενα για το 2014 έσοδα (φόρος ακίνητης περιουσίας) – και το υπόλοιπο από τα έσοδα των κοινοτικών Ταμείων, προσπάθεια που αποδίδεται στον κ. Ράιχενμπαχ, και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη.

Επίσης η τρόικα ζήτησε να επιταχυνθεί η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του ελάχιστου εισοδήματος σε περιοχές μεγάλης φτώχειας όπως το Πέραμα. Για τη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο προτάσεις και η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα επιλεγεί το Κορδελιό ή η Μενεμένη. Θα διατεθούν συνολικά 50 εκατ. ευρώ.

Για το Ασφαλιστικό θα υπάρχει αναφορά ότι η κυβέρνηση θα παρακολουθεί τη βιωσιμότητά του και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα αν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους (σσ  που υπάρχουν, από τους στόχους του κοινωνικού προϋπολογισμού).

Για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος (δεν θα χρειάζεται έγκριση του υπουργού ) και κανένας περιορισμός στους υπό αναδιάρθρωση κλάδους της οικονομίας.

Στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο παρά την επιμονή του Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ να προγραμματίσουν από τώρα το αριθμό των απολύσεων του 2015, μετά από παρέμβαση του Ματίας Μορς της ΕΕ το πρόγραμμα μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων θα επανεξεταστεί τον Οκτώβριο του 2014.

Ως τότε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τη δέσμευση να ολοκληρώσει το πρόγραμμα απολύσεων του 2014. Σε αυτό περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας 3000 εργαζομένων από τους ΟΤΑ ή εναλλακτικές δεξαμενές.

Ο κ. Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν έως τον Ιούνιο την πληρωμή των μισθών και αποδοχών σε όλα τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και κυρίως των δημοσίων επιχειρήσεων μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών ώστε να ελεγχθούν οι αμοιβές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το γάλα θα υπάρξει συμβιβαστική λύση ώστε να κυκλοφορούν προϊόντα με όλες τις χρονικές διάρκειες. Επίσης δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν τα αιτήματα για μη απελευθέρωση των αδειών λειτουργίας φαρμακείων και ειδικά της διάταξης να κληρονομούνται οι επιχειρήσεις από τα τέκνα.

Απόλυτη συμφωνία υπήρξε για το θέμα της ανακαεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εντός της εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank όπου θα εισέλθουν ιδιωτικά κεφάλαια.

Τσώλης Ζώης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.