Γερμανικές αποζημιώσεις – Τί μας χρωστάνε, ποιες είναι οι εκτιμήσεις germanoi

Το θέμα των «γερμανικών αποζημιώσεων» είναι τόσο παλιό όσο και οι θηριωδίες των ναζί κατά τη διάρκεια  της κατοχής, αλλά επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας στην Αθήνα και της συνάντησής του με τον Κάρολο Παπούλια, που δεν «μάσησε» τα λόγια του.
Σύμφωνα με το πόρισμα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παραμένει απόρρητο, το συνολικό ποσό φτάνει στα 162 δισ. ευρώ.
Αν και έχει απασχολήσει πολλές φορές το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις τον Μάρτιο του 2012, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η Βουλή, μετά από κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, αποφάσισε να συσταθεί διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Από τότε, την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίσθηκε από την Ολομέλεια να συσταθεί επιτέλους η Επιτροπή, ωστόσο, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ όλα τα κόμματα της Βουλής έχουν ορίσει τους εκπροσώπους τους, η ΝΔ δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Σε τι αφορούν όμως αυτές οι γερμανικές αποζημιώσεις και για τι ποσό μιλάμε; Με μία πρόχειρη έρευνα θα διαπιστώσεις κανείς ότι υπάρχουν πολλές μελέτες και άρθρα για το θέμα. Οσο για το ύψος των αποζημιώσεων οι εκτιμήσεις ξεκινούν από  12 δισ. ευρώ και φτάνουν έως και το 1 τρισ. ευρώ!

Ξεκινώντας να γράψουμε μερικές αλήθειες:

Αλήθεια πρώτη: Μέχρι τώρα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά και πειστικά με το θέμα.
Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένει «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας.
Αλήθεια δεύτερη: Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένει «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας. Διμερείς σχέσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και από τον κυρίαρχο ρόλο του Βερολίνου στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την όποια προσπάθεια.

Αλήθεια τρίτη: Η Γερμανική κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση συνεργασίας, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε προοπτική διεκδίκησης.

Αλήθεια τέταρτη: Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν αποζημιώθηκε από τη Γερμανία για όσα δεινά, δυσανάλογα για  το μέγεθός της, υπέστη κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής.

Αλήθεια τέταρτη: Η απορριπτική για τις ελληνικές θέσεις περί αποζημιώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες στο Δίστομο απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, και μάλιστα με ψήφους 12-3, 14-1, 14-1 και 14-1, στο μέτρο που θα αποτελέσει δεδικασμένο, δεν είναι θετικό δείγμα.

Για την ουσία του θέματος ξεκινώντας πρέπει να  διευκρινίσουμε ότι οι «γερμανικές αποζημιώσεις» αφορούν τρεις ξεχωριστές ενότητες.

  • Το κατοχικό δάνειο
  • Τις επανορθώσεις υπέρ του ελληνικού δημοσίου για καταστροφές υποδομών
  • Τις αποζημιώσεις υπέρ των θυμάτων που αφορούν αγωγές συγγενών κυρίως από τα ολοκαυτώματα, όπως του Δίστομου κατά του γερμανικού κράτους.

Πόσα όμως μας οφείλει η Γερμανία;

Σύμφωνα με το πόρισμα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παραμένει απόρρητο, παρά το γεγονός ότι μέρος του διέρρευσε στον Τύπο, το συνολικό ποσό φτάνει στα 162 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Η ίδια η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται στο πόρισμα- έκθεση  του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που συνέταξε η Ομάδα Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και παρέδωσε στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ο Υπ.Εξ.

Η έκθεση 80 σελίδων είναι διαβαθμισμένη ως «άκρως μυστική». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Η έκθεση βασίζεται σε 761 τόμους από αρχειακό υλικό, μεταξύ αυτών συμφωνίες, νομοθετικά κείμενα και δικαστικές αποφάσεις.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής, Παναγιώτης Καρακούσης, οι εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν 190.000 σελίδες διασκορπισμένες σε διάφορα αρχεία, πολλά εκ των οποίων βρέθηκαν στα υπόγεια δημοσίων κτιρίων.
Η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.
Σύμφωνα με το Spiegel, το άρθρο δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένα ποσά. Αλλά υπολογίζεται ότι η Γερμανία χρωστά στην Ελλάδα 108 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο οποίος πρωτοστατεί στον αγώνα για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων θέτει στο τραπέζι και άλλα ζητήματα όπως:

  • Αρχαιολογικοί θησαυροί: Οσα δηλαδή έπαιρναν από τα μουσεία οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της κατοχής. Τα αντικείμενα αυτά έχουν καταγραφεί από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία και έχει σχετικό κατάλογο το τμήμα αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου» είπε ο κ. Γλέζος.
  • Αναγκαστικά Δάνεια: Σύμφωνα με τον επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», η χώρα μας από το 1828 δανείζεται. Μία φορά βρέθηκε στη θέση να δανείσει με το λεγόμενο «αναγκαστικό δάνειο» προς τους Γερμανούς το οποίο ανήλθε στο ύψος των 3,5 δισ. δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) ποσό το οποίο με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μεταφράζεται σε 54 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους.
  • Καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας: Στο Παρίσι το 1945, αμέσως μετά την κατάρρευση των δυνάμεων του Αξονα, η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων 100 εκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα. Το ποσό αυτό, επίσης με βάση τη μετατροπή και τα στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή η Τράπεζα της Ελλάδας, μεταφράζεται σε 108 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Μάλιστα η Βουλγαρία και η Ιταλία, αποπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους προς τη χώρα μας.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.