Οι κατηγορούμενοι έβγαλαν τουλάχιστον 3,6 εκατ. ευρώΣχεδιάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. για τη διάρθρωση της σπείρας

Σπείρα που δραστηριοποιούνταν στις απάτες σε βάρος επιχειρηματιών και του Δημοσίου εξαρθρώθηκε στην Κρήτη. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έξι άτομα, ηλικίας από 44 ως 49 ετών, ενώ αναζητούνται άλλα δύο.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει συνολικά 17 άτομα και συγκεκριμένα τους έξι συλληφθέντες, δύο ακόμα αναζητούμενους και εννέα επιπλέον άτομα (οκτώ Έλληνες και ένας αλλοδαπός) οι οποίοι συνεργάζονταν ή και παρείχαν συνδρομή στις παράνομες δραστηριότητες.

Ο τρόπος δράσης τους, κατά τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ήταν: Οι κατηγορούμενοι τοποθετούσαν πρόσωπα χωρίς οικονομική επιφάνεια («αχυρανθρώπους») σε εταιρείες με αποτέλεσμα να «καρπώνονται» τα κέρδη και αντίθετα τα χρέη πήγαιναν σε άτομα που είχαν τοποθετήσει στις εταιρείες με αποτέλεσμα να μην αποδίδονται ποτέ ούτε προς το Δημόσιο (φόροι) ούτε προς άλλους ιδιώτες.

Παράλληλα μέσω των εταιρειών αυτών συνεργάζονταν με άλλες επιχειρήσεις με το πρόσχημα ότι θα αναλάμβαναν την κάλυψη των χρεών τους. Με τον ίδιο τρόπο ωστόσο συμμετείχαν στα κέρδη αλλά ουδέποτε πλήρωναν τις οφειλές. Στο στόχαστρό τους ήταν κατά βάση τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι εμπλεκόμενοι -ανάμεσά τους γνωστός δικηγόρος στην Κρήτη- βαρύνονται με τις κατά περίπτωση κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Εκτιμάται ότι η ζημιά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ξεπερνά τα 3.000.000 ευρώ, ενώ σε βάρος των ιδιωτών προσεγγίζει τα 14.000.000 ευρώ.

Διεθνής δράση

Από την έρευνα προέκυψε ότι η σπείρα είχε καταφέρει να εξαπατήσει εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στη Θεσσαλονίκη και στο Βέλγιο.

Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών που ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στην εξάρθρωση της σπείρας ύστερα από πολύμηνη έρευνα από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, ενώ συνεργάστηκε και κλιμάκιο της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «η οργάνωση διέθετε επιπλέον εσωτερική διάρθρωση, ιεραρχική δομή καθώς και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης, την οποία τα μέλη της εφάρμοζαν με την ίδια ή διαφορετική -κατά περίπτωση- σύνθεση».

Στο «κόλπο» από το 2006

Όπως προέκυψε, τουλάχιστον από το 2006, είχαν ξεκινήσει την παράνομη δραστηριότητά τους.

Συγκεκριμένα τα μέλη της σπείρας αρχικά εντόπιζαν άτομα με συγκεκριμένο οικονομικό και φορολογικό προφίλ, δηλαδή με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα, που στερούνταν περιουσιακών στοιχείων, τα οποία όμως δεν είχαν -νομικά- κώλυμα ή ασυμβίβαστο για τη σύσταση ή και συμμετοχή σε εταιρικά σχήματα.

Στη συνέχεια «τοποθετούσαν» τα πρόσωπα αυτά («αχυράνθρωπους») ως διαχειριστές σε εταιρείες που συνέστηναν οι ίδιοι ή σε ήδη υπάρχουσες εταιρείες τις οποίες εντόπιζαν με κριτήριο τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή και τον κίνδυνο χρεοκοπίας.

Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «απέφευγαν τον καταλογισμό φόρων αλλά και οικονομικών απαιτήσεων τρίτων (ιδιωτών) στους ιδίους, ενώ παράλληλα διατηρούσαν τον αποκλειστικό έλεγχο και εκμετάλλευση των κερδών από τον κύκλο εργασιών των εταιρειών (είσπραξη εσόδων, δημιουργία οφειλών, πώληση περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.)».

Εκτός «από τη ζημιά σε βάρος του Δημοσίου, από τους μη καταβληθέντες φόρους και σε βάρος των ιδιωτών, από τη μη καταβολή των οικονομικών τους απαιτήσεων, η “αναγκαστική” ικανοποίηση των όποιων οφειλών καθίστατο ανέφικτη, καθώς οι “αχυράνθρωποι” δεν διέθεταν περιουσιακά στοιχεία, ενώ τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κινούντο στην “αφάνεια”. Επιπλέον τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μέσω εταιρειών που είχαν συστήσει με διαχειριστές “αχυρανθρώπους”, προσέγγιζαν άλλες εταιρείες, τουριστικού κυρίως ενδιαφέροντος και έπειθαν τους υπευθύνους να συνεργαστούν, αναλαμβάνοντας με ιδιωτικά συμφωνητικά την κάλυψη των οφειλών-χρεών τους».

«Εικονική αναδοχή χρέους»

Με τον τρόπο αυτό, «της εικονικής αναδοχής χρέους», συμμετείχαν στα κέρδη των εταιρειών, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν στην αποπληρωμή των οφειλών, ζημιώνοντας έτσι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το Δημόσιο, καθώς και ιδιώτες που είχαν συναλλαγές με τις εταιρείες αυτές.

Στις περιπτώσεις αυτές η τοποθέτηση των «αχυράνθρωπων» γινόταν είτε με τη θέλησή τους είτε εκβιαστικά από τους κατηγορούμενους και κυρίως από τον 44χρονο, ο οποίος, όπως λένε αστυνομικοί, είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, καθώς λάμβανε τις βασικές αποφάσεις, αποτελούσε τον βασικό καθοδηγητή των λοιπών μελών, καθώς και τον «υποκρυπτόμενο» διαχειριστή των εταιρειών που σύστηνε η εγκληματική οργάνωση.

«Κατ’ εντολή του αρχηγού δύο από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οργάνωσαν και λειτούργησαν τουριστικά γραφεία στο Βέλγιο, τα οποία μέσω του κύκλου εργασιών τους προέβησαν στην εξαπάτηση ελλήνων ξενοδόχων και τουριστικών πρακτόρων, χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία της σύστασης εταιρειών και της εικονικής αναδοχής χρέους από συνεργαζόμενες εταιρείες» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Από τα ως τώρα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι δράστες έχουν εξαπατήσει εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος, που εδρεύουν σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στην Κρήτη, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και στη Θεσσαλονίκη.

«Κέρδη» 3,6 εκατ. ευρώ

Παράλληλα οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν παράνομα ποσό που φτάνει τουλάχιστον τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες νομιμοποιούσαν (ξέπλεναν) τα παράνομα έσοδα με την «μέθοδο του μυρμηγκιού» (SMURFING), μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κατακερματίζοντας τον όγκο των χρημάτων σε πολλές συναλλαγές κάτω από το νόμιμο όριο αναφοράς ή αναγνώρισης των 15 χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον χρησιμοποιούσαν σύνθετες μεθόδους μεταφοράς χρηματικών υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών σε προσωπικούς τους λογαριασμούς, μέσω τραπεζικών επιταγών ή σε τραπεζικούς λογαριασμούς συνεργών τους, ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους και το συνολικό μέγεθος των χρηματικών ποσών που διακινούσαν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η σπείρα σχεδίαζε να επεκτείνει τις παράνομες δραστηριότητές της και σε γειτονικές χώρες, έχοντας προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύσταση εταιρείας γενικού τουρισμού στη Βουλγαρία.

Για τον σκοπό αυτό θα τοποθετούσαν και πάλι «αχυράνθρωπο» ως εικονικό διαχειριστή, προκειμένου στη συνέχεια να εξαπατήσουν επιχειρηματίες για επενδύσεις στην εταιρεία, ενώ επιπλέον αναζητούσαν άλλους «αχυράνθρωπους» για να χρησιμοποιηθούν ως δανειολήπτες από τοπικές τράπεζες, ώστε να καρπωθούν τα χρήματα των δανείων.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση έγιναν έρευνες σε σπίτια, χώρους και εταιρείες που σχετίζονται με τη σπείρα, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολλές επιταγές, αξιόγραφα, περίπου 50.500 ευρώ, πέντε πολυτελή αυτοκίνητα, τρεις υπολογιστές, ένα εύχρηστο πιστόλι, 59 φυσίγγια των 9 χιλιοστών, δεκατέσσερα πλήρη φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου και άλλα «πειστήρια που επιβεβαιώνουν την προαναφερόμενη έκνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης».

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ενώ η έρευνα συνεχίζεται, «προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας και οι τυχόν περαιτέρω παράνομες διασυνδέσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό».

δολ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

You missed