Μόνο 350 από τις 761 επιχειρήσεις των δήμων έχουν μέχρι στιγμής απογραφεί. Πόρισμα του ΑΣΕΠ αποκαλύπτει τις παράνομες μονιμοποιήσεις. Τραγελαφικά φαινόμενα: 5 εργαζόμενοι και 9 τα μέλη του ΔΣ μιας από τις εταιρίες
Κρυφτούλι με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Δημοσίου συνεχίζουν να παίζουν δεκάδες αυτοδιοικητικές αρχές, αρνούμενες να αποστείλουν οικονομικά στοιχεία και αριθμό απασχολουμένων για εκατοντάδες δημοτικές επιχειρήσεις τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Έθνος“, είναι ενδεικτικό ότι από τις 761 δημοτικές επιχειρήσεις που υποχρεούντο να απογραφούν έως τα τέλη του έτους, έχουν απογραφεί μόλις 350.
Οι υπόλοιπες 411 αγνόησαν τουλάχιστον πέντε επιστολές του υπ. Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη, με τις οποίες τους ζητήθηκε άμεση καταγραφή οικονομικών στοιχείων των ΝΠΙΔ που συντηρούν, καθώς και τις προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπ. Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου ότι οι άφαντες δημοτικές επιχειρήσεις θα θεωρηθούν μη υπαρκτές και η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε λουκέτα.
Την ίδια ώρα, περίπου 90 Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ ενημέρωσαν με επιστολές το υπουργείο Εσωτερικών ότι αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία, κρίνοντας ότι η νομική τους οντότητα καθιστά το υπουργείο αναρμόδιο για κάθε έλεγχο επί των οικονομικών τους.
Έτσι, από τους εκτιμώμενους σε 12.700 υπαλλήλους δημοτικών επιχειρήσεων, το ελληνικό Δημόσιο γνωρίζει ποιους και για ποιες υπηρεσίες πληρώνει μόνο για 5.500. Οι υπόλοιποι περίπου 7.500 μοιάζουν δημοσιονομικώς αγνοούμενοι.
Ο τελικός αριθμός των απασχολούμενων στις δημοτικές επιχειρήσεις δεν αποκλείεται μάλιστα να κρύβει και εκπλήξεις, καθώς στη βάση δεδομένων του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και για πολύ μικρότερο αριθμό απογραφεισών δημοτικών επιχειρήσεων, ο αριθμός απασχολουμένων έχει ήδη ανέλθει σε 5.817 υπαλλήλους αορίστους χρόνου και 7.870 εκτάκτους.
Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, πόρισμα του ΑΣΕΠ αποκαλύπτει τις παράνομες μονιμοποιήσεις.
Στο φως έρχονται τραγελαφικά φαινόμενα, όπως οι εργαζόμενοι της δημοτικής επιχείρησης να είναι πέντε και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής εννέα!
ΚΟΜΠΙΝΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΜΕ ΠΛΑΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ
Κοινωφελής επιχείρηση Δήμου Νηλέως
Μια «γεύση» από το μέγεθος της κακοδιοίκησης σε δημοτικές επιχειρήσεις αποτελεί η περίπτωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του πρώην Δήμου Νηλέως και νυν Δήμου Μαντουδίου Ευβοίας. Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2010, το 2011 συγχωνεύθηκε με τη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού και Αθλητισμού Κηρέως και έναν χρόνο μετά διαλύθηκε. Ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν ότι μέσα στα δύο χρόνια λειτουργίας, δημιούργησε ζημιές ύψους 378.000 ευρώ. Το καταστατικό της προέβλεπε από οργάνωση διαλέξεων, εκδηλώσεων μέχρι και την ίδρυση μουσείου δάσους…
Δημοτική Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Γρεβενών
Επί χρόνια είχε στηθεί «πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Το 2010 ελεγκτές που επί 2,5 χρόνια «ξεσκόνιζαν» τα στοιχεία, αποκάλυψαν μια καλοστημένη κομπίνα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτές εντόπισαν πλαστά τιμολόγια, συμβάσεις έργων που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ακόμα και τιμολόγια αγοράς εσωρούχων από κατάστημα των Γρεβενών ύψους 3.088 ευρώ. Με την ολοκλήρωση του ελέγχου το ΣΔΟΕ επέβαλε το περασμένο φθινόπωρο «καμπάνα» ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ στον Δήμο Γρεβενών.
Δημοτική Επιχείρηση Τελετών Καλαμαριάς
«Τρύπα» 2,5 εκατ. ευρώ αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 στην εν λόγω επιχείρηση του δήμου. Η υπόθεση αφορά την πενταετία 2002-2006, κατά την οποία είχε στηθεί κομπίνα που αφορούσε από πληρωμές σε νεκροκομιστές χωρίς παραστατικά μέχρι αγορές για κόλλυβα που δεν εμφανίστηκαν πουθενά. Τα στοιχεία προέκυψαν από έλεγχο οικονομικών επιθεωρητών, ενώ βασικοί κατηγορούμενοι ήταν ο πρώην γενικός διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης τελετών, ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου, οι οποίοι τον Ιούλιο αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Δημοτική επιχείρηση Κορδελιού – Ευόσμου
Η επιχείρηση «καρκινοβατεί» εξαιτίας των χρεών που ανέρχονται σε 1,6 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές αλλά και εργαζομένους. Σήμερα οι 105 υπάλληλοι της επιχείρησης βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς σε αρκετούς οφείλονται μισθοί από το 2008, με τον μέσο όρο των οφειλών στον καθέναν να κυμαίνεται από 3.000 έως 5.000 ευρώ.
Το θέμα ήρθε εκ νέου στην επικαιρότητα από τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί ότι θα καταβάλει τα δεδουλευμένα, καθώς και μέρος των χρεών της επιχείρησης προς τρίτους.
Δημοτική Κατασκευαστική Επιχείρηση Βέλου
Αλλη μια υπόθεση διαφθοράς διαπιστώθηκε από το ΣΔΟΕ, αυτήν τη φορά στην κατασκευαστική επιχείρηση του Δήμου Βέλου, η οποία έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Επειτα από οικονομικούς ελέγχους, προέκυψαν εικονικά τιμολόγια και παραστατικά ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, την περίοδο πριν από το 2010 τα οποία εξέδωσε η διοίκηση της δημοτικής κατασκευαστικής επιχείρησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τιμολόγια δεν αναφέρεται το όνομα του εκτελεστή για έργα τα οποία είχαν υλοποιηθεί.
Η αδυναμία πληρωμής οδηγεί τα Συμβούλια σε μαζικές παραιτήσεις
Μαζικές παραιτήσεις Διοικητικών Συμβουλίων σε δημοτικές επιχειρήσεις αναφέρουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες λόγω της υποχρέωσης που έχει υποβάλει η κυβέρνηση να ενταχθούν οι φορείς στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ). Η ένταξη των δημοτικών επιχειρήσεων στην ΕΑΠ σημαίνει ότι οι φορείς θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα όλα τα χρήματα της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους στην Αρχή προκειμένου να καταβάλλονται οι μισθοί.
Η μη τακτική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και οι μαύρες τρύπες στα οικονομικά τους δεν επιτρέπουν στις διοικήσεις να έχουν στα ταμεία τους μηνιαίως το ακριβές ποσό της μισθοδοσίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στις καταβολές των αποδοχών.
Οπως αναφέρουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, η υποχρέωση καταβολής μισθοδοσίας μέσω ΕΑΠ δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα, αφού ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων αμείβεται από κοινοτικά προγράμματα τα οποία καταβάλλουν τις χρηματοδοτήσεις με τη λήξη του προγράμματος και όχι προκαταβολικά, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρηματοδοτικό κενό.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που δεν λάμβαναν μισθούς για αρκετούς μήνες λόγω προβλημάτων στην κοινοτική χρηματοδότηση.
Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι υπάρχουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες για τις διοικήσεις των επιχειρήσεων που δεν θα καταβάλλουν εγκαίρως τη μισθοδοσία. Το γεγονός αυτό προκαλεί τις μαζικές παραιτήσεις των μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων που γνωρίζουν ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα καταβολής της μισθοδοσίας κάθε μήνα λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φορείς.