Επιβεβαίωση του TheTOC.gr για το σχέδιο Σαμαρά-Βενιζέλου – Πως «δένουν» με κωλύματα εκλογιμότητας τους Χρυσαυγίτες κατηγορούμενους για εγκληματική οργάνωση, κακουργήματα και ρατσισμό
Νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση των ανακριτριών να ζητήσουν την άρση ασυλίας όλης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής. Εάν τελικά αρθεί η ασυλία, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο με βάσει τις υφιστάμενες πληροφορίες, το ναζιστικό μόρφωμα του Νίκου Μιχαλολιάκου τίθεται επί της ουσίας εκτός νόμου.
Επιβεβαίωση των πληροφοριών του TheTOC.gr
Το TheTOC.gr είχε αποκαλύψει εδώ και πολύ καιρό το σχέδιο της κυβέρνησης να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή και προκλήθηκε πλήθος σχολίων και ερμηνειών για αυτή την απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Που θα πάνε οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής;
Οι εξελίξεις δικαιώνουν το TheTOC.gr που είχε αναδείξει έγκαιρα τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και πλέον το κρίσιμο ερώτημα από πολλούς και εντός της κυβέρνησης είναι τι θα σημάνει η απόφαση για να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή. Αρκετοί υπουργοί θέτουν ευθέως το ερώτημα ποιον θα εξυπηρετήσει μια τέτοια εξέλιξη και πολλοί διερωτώνται που θα μετακινηθούν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής.
“Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «όλη» η Χρυσή Αυγή, δηλαδή οπαδοί, στελέχη και βουλευτές, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, συλλήβδην”
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης κυριαρχεί η άποψη ότι υπάρχει η εξής νομική ιδιαιτερότητα σχετικά με την Χρυσή Αυγή, καθώς ταυτόχρονα είναι μέχρι στιγμής νόμιμο πολιτικό κόμμα και εγκληματική οργάνωση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που γεμίζουν δικογραφίες εναντίον μελών και στελεχών της σε όλο το εύρος της ιεραρχικής δομής της οργάνωσης.
Όμως σε πολλούς υπουργούς, αλλά και εντός του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, επικρατεί το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «όλη» η Χρυσή Αυγή, δηλαδή οπαδοί, στελέχη και βουλευτές, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, συλλήβδην. Ως εκ τούτου, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με βάση το ισχύον Σύνταγμα, μέσω απαγόρευσης της καθόδου του κόμματος στις εκλογές ως εγκληματικής οργάνωσης, διότι κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν και έγκριτοι συνταγματολόγοι, θα απαιτούσε συνταγματική αναθεώρηση.
Η φόρμουλα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1974
Π.Δ 1974: ” Δεν συμμετέχουν ως υποψήφιοι όσοι διώκονται για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και μέλη κόμματος βεβαρημένα με κακουργήματα που έχουν ρατσιστικό κίνητρο”
Ποια μπορεί να είναι λοιπόν η φόρμουλα, ώστε με βάσει τις δικαστικές εξελίξεις να απαγορευθεί η κάθοδος της Χρυσής Αυγής στις εκλογές. Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν, τα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές καταθέτουν δήλωση ότι υπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Υπάρχει όμως το Προεδρικό Διάταγμα του 1974, που ορίζει ότι δεν μπορεί να κατέλθει κόμμα που σκοπεύει να προσβάλει ή να καταλύσει την έννομη τάξη και άρα παρόμοια κωλύματα εκλογιμότητας θα μπορούσαν να τεθούν ξανά σε ισχύ. Σε αυτή την λογική έχει πέσει στο τραπέζι και έχει συζητηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου (έχουν και εισηγήσεις του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου) η πρόταση να επανέλθουν οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος του 1974 που ίσχυσε μέχρι το 2002 και προβλέπει, εκτός από τις συνθήκες κατάλυσης του πολιτεύματος, το να μη συμμετέχουν ως υποψήφιοι όσοι διώκονται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και συμμετοχή σ’ αυτήν ή όταν είναι βεβαρημένα τα μέλη ενός κόμματος με κακουργήματα που έχουν ρατσιστικό κίνητρο. Προφανώς και δεν τίθεται θέμα στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων οιουδήποτε, αλλά θέμα εκλογιμότητας, το οποίο, λένε στην κυβέρνηση υφίσταται στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής και θα πρέπει να επιλυθεί.
Συνταγματολόγοι: Κώλυμα εκλογιμότητας για συγκεκριμένα κακουργήματα
Μάλιστα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης, έχει πει ότι «θα μπορούσε να τεθεί κώλυμα εκλογιμότητας για συγκεκριμένα κακουργήματα, τα οποία μάλιστα είναι ιδιάζοντα στην περίπτωση της Χ.Α. και βαρύνουν μέλη της, όπως είναι, για παράδειγμα, η προσβολή του πολιτεύματος». Τόσο ο Γιώργος Σωτηρέλης, όσο και άλλοι συνταγματολόγοι, αναφέρουν ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί σε επίπεδο εκλογών γιατί εκεί εντοπίζεται, αφού είναι παράλογο να λαμβάνει μέρος σε αυτές κόμμα του οποίου η ηγεσία είναι στη φυλακή. Άρα, είναι πολύ πιθανόν άμεσα να τροποποιηθεί ο νόμος έτσι ώστε να μην αρκεί η υπεύθυνη δήλωση αν υπάρχει παραπεμπτικό βούλευμα και να μην μπορεί να ανακηρυχθεί η έδρα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει για να κατέλθει ένα παρεμφερές κόμμα (σ.σ.: το ίδιο με διαφορετική ονομασία) το οποίο να μην έχει στελέχη που βαρύνονται με τέτοια αδικήματα.