Η δήλωση συμφερόντων του βουλευτή
Εκτός από την υποχρεωτική υποβολή του (γνωστού) «πόθεν έσχες», οι βουλευτές θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να υποβάλλουν και «δήλωση συμφερόντων».
Τι πάει να πει αυτό; Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ΒΗΜΑτοδότη όποιος βουλευτής έχει κάποια συμφέροντα (οικονομικά, οικογενειακά, επιχειρηματικά κτλ.) θα πρέπει να τα δηλώνει εγγράφως πριν από τη συζήτηση κάποιου σχετικού νομοσχεδίου.
Αυτό προβλέπεται στον Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς των βουλευτών, που, όπως έμαθα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση.
Το ενδιαφέρον σε αυτόν τον Κώδικα είναι ότι επιβάλλει κανόνες ευπρεπούς συμπεριφοράς στους βουλευτές εκτός και εντός Κοινοβουλίου. Υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής απαγορεύεται να βρίζει και είναι υποχρεωμένος να ομιλεί παντού κόσμια.
Επιπλέον καθιερώνεται και θεσμός του Επιτρόπου του Βουλευτή (μια ανεξάρτητη Αρχή) στην οποία μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν βουλευτές για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Και αν νομίζετε ότι με τον Κώδικα Καλής Συμπεριφοράς βουλευτών ολοκληρώνονται οι κώδικες πολιτικών, κάνετε λάθος. Γιατί ακολουθεί και ο Κώδικας Συμπεριφοράς των… υπουργών, ο οποίος ανάμεσα στα άλλα θα επιβάλλει και τη συνεργασία ανάμεσά τους, σημαντικό ζήτημα ειδικά σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Επιπλέον θα προβλέπει και τι είδους… δώρα και ποιας αξίας θα μπορούν να λαμβάνουν οι υπουργοί από επιχειρηματίες, πολίτες και ξένους.
Δώρα αξίας ως 300 ευρώ θα μπορούν να τα κρατήσουν (αφού τα δηλώσουν), σύμφωνα με την πρόταση. Τα υπόλοιπα θα είναι υποχρεωμένοι (αν τα δεχθούν) να τα αφήσουν στο υπουργείο τους, δηλώνοντάς τα παράλληλα και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.