Πρόκειται για ένα από τα πιο «αθόρυβα» αλλά και σημαντικά ανθρώπινα όργανα. Και καθώς ο πόνος στο συκώτι (που θα μπορούσε να υποδείξει πρόβλημα), είναι κάτι παραπάνω από σπάνιος, υπάρχουν κάποιες άλλες ενδείξεις που μας μαρτυρούν πως κάτι δεν πάει καλά…sikwti

Το συκώτι, είναι ένα από τα σημαντικότερα όργανα του οργανισμού. Η δράση του αφορά στη χώνεψη της τροφής, την αποτοξίνωση του οργανισμού, την παραγωγή των πρωτεϊνών, λειτουργεί σαν αποθήκη βιταμινών, μετάλλων και ζαχάρων, παρέχοντάς τα στον οργανισμό όταν τα χρειαστεί και τέλος απορροφά από τις τροφές τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για την εύρυθμη λειτουργία του.

 

Το συκώτι θεωρείται επίσης ο μεγαλύτερος αδένας του οργανισμού, καθώς μια από τις πολλές λειτουργίες του είναι η παραγωγή και έκκριση της χολής. Οι ποικίλες λειτουργίες του συκωτιού το καθιστούν ουσιαστικά το «εργοστάσιο» του οργανισμού και τυχόν ενδείξεις δυσλειτουργίας του καλό είναι να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.

 

Οι ασθένειες που μπορούν να βλάψουν το συκώτι είναι πολλές, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις ατόμων που γεννιούνται με προβλήματα στο συκώτι και μαθαίνουν να ζουν με αυτά. Η συνηθέστερη, ωστόσο, αιτία που οδηγεί σε ηπατικά προβλήματα είναι η εκτεταμμένη κατανάλωση αλκοόλ και, σε αρκετές περιπτώσεις, φαρμάκων. Τα συνηθέστερα και πιο πρώιμα συμπτώματα που μας βοηθούν να προστατεύσουμε το συκώτι από μεγαλύτερη ζημιά ακολουθούν:

 

Δερματικές αλλαγές

 

Ένα από τα πιο πρώιμα σημάδια πιθανού προβλήματος στο συκώτι είναι οι ξαφνικές αλλαγές στο δέρμα. Είτε πρόκειται για τοπικό αποχρωματισμό της επιδερμίδας που παίρνει μια κιτρινωπή απόχρωση, είτε τα  νύχια των χεριών ή τα ακροδάχτυλα γίνονται σταδιακά κίτρινα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η αδυναμία του συκωτιού να αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση της χολερυθρίνης κάτω από το δέρμα.

 

Φαγούρα ή υπερευαισθησία στο δέρμα

 

Ακόμα ένας οιωνός ηπατικών προβλημάτων είναι η έντονη φαγούρα που χειροτερεύει με το χρόνο. Επιδερμίδα ευαίσθητη στο άγγιγμα και επιρρεπής στη φλεγμονή μετά τον έντονο κνησμό υπονοεί προβλήματα στο συκώτι. Η ενυδάτωση του δέρματος βοηθάει στην ανακούφισή του και η συμβουλή του  γιατρού στη συνολική θεραπεία.

 

 

Προβλήματα στο έντερο και την ούρηση

Όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο συκώτι είναι πολύ πιθανό να δουν τα συμπτώματα αυτών, στο μπάνιο. Η δυσλειτουργία του συκωτιού μπορεί να φανεί από το χρώμα των ούρων που είναι περισσότερο σκούρο του αναμενόμενου, αλλά και των κοπράνων που επίσης εμφανίζουν σκουρότερες αποχρώσεις.

 

Κοιλιακά προβλήματα

 

Κράμπες ή πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς, που σύντομα εξελίσονται σε αέρια και πρήξιμο, μπορούν να είναι ενδείξεις δυσλειτουργικού συκωτιού. Όσο δυσχεραίνει η κατάσταση στο συκώτι, πληθαίνουν τα συμπτώματα και αυξάνει η πιθανότητα συσσώρευσης υγρού στο κοιλιακό τοίχωμα, το οποίο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή καθώς πιέζει τους πνεύμονες. Ναυτία και εμετοί είναι επίσης ενδείξεις κακής λειτουργίας του συκωτιού.

 

Κούραση

 

Ο πάσχων από ηπατικά προβλήματα είναι πιθανό να εμφανίσει σημάδια κούρασης, αδυναμίας και χρόνιας κόπωσης. Το σώμα που λειτουργεί με ένα υποτονικό συκώτι, απαιτεί περισσότερη ενέργεια για την τήρηση συγκεκριμένων λειτουργιών με αποτέλεσμα το αίσθημα της κόπωσης, την απώλεια βάρους και την συνεχή ανάγκη για ξεκούραση. Εαν μάλιστα τα σημάδια κούρασης εμφανίζονται μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως τα παραπάνω, τότε η επίσκεψη στο γιατρό είναι επιτακτική.

 

Τέλος, θυμίζουμε, πως αυτά είναι κάποια πρώιμα σημάδια ηπατικής ασθένειας και πρέπει να τονίσουμε πως ασθένειες που πλήττουν το συκώτι έχουν διαφορετικά συμπτώματα η καθεμία, που δυστυχώς εμφανίζονται όσο περισσότερο έχει προχωρήσει η βλάβη. Σε κάθε περίπτωση, η αυτοπαρατήρηση είναι η καλύτερη πρόληψη, γιατί δεν χρειάζεται να φτάσουμε στα χειρότερα για να αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας. Ο αναίτιος αποχρωματισμός του δέρματος και το αδικαιολόγητο αίσθημα κούρασης είναι αρκετές ενδείξεις για μια επίσκεψη στο γιατρό.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.