Οι 10 πιο συχνές παρανοήσεις που κάνουμε
10. Ο Αντώνιο Μέουτσι εφευρίσκει το τηλέφωνο
Ο Μέουτσι, ένας εφευρέτης από την Φλωρεντία, παρουσίασε το 1860 μοντέλο μιας ηλεκτρονικής συσκευής που είχε ονομάσει τηλετρόφωνο και υπέβαλε αίτηση για να του χορηγηθεί προσωρινό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1871, πέντε χρόνια πριν από την κατοχύρωση της πατέντας του τηλεφώνου από τον Γκράχαμ Μπελ. Λόγω όμως σοβαρών εγκαυμάτων από την ανατίναξη του λέβητα του φέρι μπόουτ Στέιτεν Άιλαντ, ο Μέουτσι παρέμεινε καθηλωμένος στο κρεβάτι και η ευρεσιτεχνία του δεν ανανεώθηκε. Ο Μπελ εργαζόταν στο ίδιο εργαστήριο με τον Μέουτσι από το οποίο είχαν εξαφανιστεί τα πρωτότυπα σχέδια της εφεύρεσης. Το 2002 το αμερικανικό κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Μέουτσι ως τον πραγματικό εφευρέτη του τηλεφώνου, θέση με την οποία όμως διαφώνησε μόλις δέκα μέρες αργότερα το κοινοβούλιο του Καναδά. Οπωσδήποτε πάντως το τηλέφωνο είναι πολύ πιο πετυχημένη ονομασία από το τηλετρόφωνο.
9. Οι Άγγλοι ανακαλύπτουν την σαμπάνια
Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ότι η σαμπάνια δεν αποτελεί γαλλική ανακάλυψη. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η μέθοδος που ονομάζεται methode champenoise καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1662 από Άγγλους οι οποίοι εισήγαγαν βαρέλια με πράσινο κρασί από την Καμπανία στο οποίο προσέθεταν ζάχαρη και μελάσα για να γίνει ζύμωση. Οι Γάλλοι τελειοποίησαν το είδος, ενώ ο Βενεδικτίνος μοναχός Ντομ Περινιόν έγινε διάσημος ως ο άνθρωπος που ανακάλυψε την σαμπάνια σε μια πρώιμη επίδειξη μεθόδων καλού μάρκετινγκ.
8. Οι εφτά που απελευθερώθηκαν από την Βαστίλη
Η μέρα της Βαστίλης αποτελεί εθνική εορτή για την Γαλλία, αλλά και σύμβολο του εκδημοκρατισμού. Η μέρα που εκατοντάδες επαναστάτες ξεχύθηκαν στους δρόμους και απελευθέρωσαν από τις φυλακές της Βαστίλης τους φυλακισμένους στις 14 Ιουλίου 1789 απέκτησε μυθικές διαστάσεις, αν και η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Η Βαστίλη χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, αλλά την εποχή του Λουδοβίκου ΙΣΤ φιλοξενούσε, πλέον, κυρίως πρόσωπα που συλλαμβάνονταν με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του Βασιλιά. Την ημέρα της άλωσης της Βαστίλης όμως οι τρόφιμοι της φυλακής ήταν μόλις επτά, εκ των οποίων τέσσερις παραχαράκτες, ο κόμης του Σολάνζ που είχε συλληφθεί για κάποιο σεξουαλικό πταίσμα και δύο τρελοί, εκ των οποίων ο ένας νόμιζε ότι ήταν ο Ιούλιος Καίσαρας.
7. Ο Νέρωνας που δεν έπαιζε βιολί
Με δεδομένο ότι το πρώτο βιολί εμφανίστηκε τον 15ο αιώνα, είναι βέβαιο ότι ο Νέρωνας δεν έπαιζε βιολί όταν καιγόταν η Ρώμη. Είναι πάντως πιθανό να έπαιζε κιθάρα, μια και ήταν γνωστός τραβεστί που του άρεσε να τραγουδάει και να συμμετέχει σε όργια. Σύμφωνα με μια εκδοχή πάντως τραγουδούσε ένα τραγούδι για την φλεγόμενη Τροία, κάτι που υπονοούσε ότι εκείνος είχε βάλει φωτιά στην πόλη. Φαίνεται πάντως πως αυτός είναι ένας μύθος, μια και πιο πιθανό είναι πως την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά ο Νέρωνας βρισκόταν στο εξοχικό του αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Ρώμη.
6. Το Σινικό Τείχος δεν φαίνεται από το φεγγάρι με γυμνό μάτι
Οι παίκτες του Trivial Pursuit γνωρίζουν ότι το μοναδικό ανθρώπινο δημιούργημα που φαίνεται από το διάστημα με γυμνό μάτι είναι το Σινικό Τείχος. Αυτό όμως αποτελεί μύθευμα, εφόσον στην πραγματικότητα κανένα ανθρώπινο δημιούργημα δεν φαίνεται από το φεγγάρι με γυμνό μάτι, ενώ δεν υπάρχει κανένα σημείο ανάμεσα στην Γη και το φεγγάρι από όπου μόνο το Σινικό Τείχος να είναι ορατό. Μάλιστα κανένα ανθρώπινο κατασκεύασμα δεν είναι ορατό σε ύψος μερικών μόνο χιλιάδων χιλιομέτρων πάνω από την τροχιά της Γης.
5. Η φάλαινα δεν κατάπιε τον Ιωνά
Το μεγαλύτερο πράγμα που μπορεί να καταπιεί η γαλάζια φάλαινα είναι ένα γκρέιπφρουτ. Και αυτό διότι ο φάρυγγας της γαλάζιας φάλαινας έχει σχεδόν την ίδια διάμετρο με ένα πιατάκι του γλυκού και ως εκ τούτου οι φάλαινες αυτές τρέφονται αποκλειστικά με μικροσκοπικά ροζ μαλακόστρακα που μοιάζουν με γαρίδες, τα λεγόμενα κριλ. Η μοναδική φάλαινα που διαθέτει αρκετά μεγάλο φάρυγγα ώστε να μπορούσε να καταπιεί τον Ιωνά είναι η σπερμοφάλαινα, όμως από την στιγμή που θα συμβεί κάτι τέτοιο η μεγάλη οξύτητα των στομαχικών της υγρών καθιστά αδύνατη την επιβίωση.
4. Οι σκύλοι του Αγίου Βερνάρδου δεν κουβαλούν βαρελάκια με μπράντι
Η αποστολή των σκύλων του Αγίου Βερνάρδου είναι κατ’ εξοχήν αντιαλκοολική, ενώ η χορήγηση μπράντι σε πρόσωπα με υπερθερμία θεωρείται ως ιατρικά μη επιτρεπτή. Ο θρύλος όμως για εκπαίδευση σκύλων του Αγίου Βερνάρδου να εμφανίζονται μπροστά στον ταλαιπωρημένο από τα χιόνια τουρίστα με βαρελάκια από μπράντι παραμένει ακλόνητος. Το βαρέλι με μπράντι οφείλεται σε μια ιδέα του Άγγλου καλλιτέχνη Έντοιν Λάντσηρ που ζωγράφισε ένα πίνακα με τίτλο «Αλπικοί Μολοσσοί που επαναφέρουν στην ζωή ένα ταλαίπωρο ταξιδιώτη», που απεικονίζει δύο σκύλους του Αγίου Βερνάρδου, ο ένας εκ των οποίων έχει κρεμασμένο γύρω από το λαιμό του το κλασικό βαρελάκι.
3. Γιουσέιν Μπολτ εναντίον ιπποπόταμου
Ο ιπποπόταμος, το μεγαλύτερο ζώο της οικογένειας των χοίρων, φέρει την ευθύνη για τον θάνατο αρκετών τουριστών της Αφρικής που αποφασίζουν να κάνουν νυκτερινές βόλτες την ώρα της βοσκής τους. Οι ξαφνιασμένοι ιπποπόταμοι είναι αρκετά πιο γρήγοροι δρομείς από τον άνθρωπο, παρά το μέγεθός τους, γεγονός που αποδεικνύει πως η σωματική μάζα δεν συνιστά περιορισμό για ένα υποψήφιο αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων. Αν και γενικά φιλήσυχα και χορτοφάγα ζώα, οι ιπποπόταμοι είναι πάντως ιδιαίτερα ευέξαπτοι σε θέματα αυτοπροστασίας. Καρχαρίες, λιοντάρια, κροκόδειλοι, μπορεί να ποδοπατηθούν ή να κοπούν στα δυο, αν διανοηθούν να απειλήσουν τα τέκνα των ταχύτατων αυτών χοίρων.
2. Οι χαμαιλέοντες δεν αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον
Οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την συναισθηματική τους κατάσταση και η εναρμόνισή τους με το περιβάλλον, όποτε αυτή συμβαίνει, είναι απλή σύμπτωση. Ο μύθος για αλλαγή του χρώματος των χαμαιλεόντων ανάλογα με το περιβάλλον είχε πρωτοεμφανιστεί στο έργο του Αντίγονου του Καρύστιου περί τα 240 π.Χ, και παρά το γεγονός ότι ο Αριστοτέλης είχε ορθά συνδέσει την αλλαγή του χρώματος των χαμαιλεόντων με τον φόβο, ο μύθος επικράτησε στην συνείδηση των περισσοτέρων ανθρώπων. Οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώμα όταν φοβούνται ή φλερτάρουν ή νικηθούν ή λόγω αυξομείωσης της θερμοκρασίας και του φωτός ή και λόγω κινδύνου.
1. Μετρώντας τα πόδια μιας σαρανταποδαρούσας
Κι όμως οι σαρανταποδαρούσες δεν έχουν σαράντα πόδια, αλλά ούτε και εκατό, όπως υποδηλώνει η λατινική τους ονομασία (centipede). Υπάρχουν διάφορα είδη σαρανταποδαρούσας, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει ακριβώς σαράντα πόδια. Τα ζεύγη των ποδιών μιας σαρανταποδαρούσας κυμαίνονται συνήθως από 15 μέχρι και 191, κάτι που σημαίνει ότι μια σαρανταποδαρούσα μπορεί να έχει μέχρι και 382 πόδια. Ευτυχώς οι θηλυκές σαρανταποδαρούσες δεν φοράνε παπούτσια.