Για τη μετασεισμική ακουλουθία στο νησί της Κεφαλλονιάς μίλησε ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1. Ο κ. Τσελέντης εκτίμησε ότι σήμερα ή αύριο θα σημειωθεί ισχυρός μετασεισμός.
Μεταξύ άλλων, ο σεισμολόγος σχολίασε και τη χθεσινή ανακοίνωση του αντιδημάρχου Κεφαλονιάς, Ευάγγελου Κεκάτου, ο οποίος γνωστοποίησε ότι οι αρχές του νησιού έχουν επικοινωνήσει με τους δύο πασίγνωστους ηθοποιούς, Νίκολας Κέιτζ και Πενέλοπε Κρουζ.
“Δεν επιτρέπεται τη στιγμή που έχουμε ένα νησί με τέτοια βαριά τουριστική βιομηχανία να νομίζουμε ότι φέρνοντας σε τέτοια περίοδο κρίσης την Πενέλοπε Κρουζ και τον Νίκολας Κέιτζ, λύνουμε το πρόβλημά μας. Διότι αυτό το οποίο θα κάνουμε είναι ότι θα δημοσιοποιήσουμε και θα παγκοσμιοποιήσουμε το πρόβλημά μας.
Κι αντί να ποντάρουμε και να λέμε ότι η Κεφαλλονιά άντεξε, είναι ασφαλής, το αντιστρέφουμε το θέμα και λέμε είμαστε ένα νησί διαλυμένο, θέλουμε βοήθεια. Ποιος θα πατήσει τελικά στην Κεφαλλονιά να πάει διακοπές;”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης.
Τσελέντης: “Έρχεται” ισχυρός μετασεισμός από CDemo83
Κίνδυνος από τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Κεφαλλονιά
Μιλώντας στο Hot Doc Radio, ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, στρέφοντας τα «πυρά» του κατά των συναδέλφων του που το πρωί υποστήριζαν πως ενεργοποιήθηκε άλλο ρήγμα.
Όπως τόνισε, το επίκεντρο του σεισμού καταγράφεται στο ίδιο ρήγμα με το σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας, και σημείωσε ότι επρόκειτο για αναμενόμενο μετασεισμό, ο οποίος θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία και μπορεί να δώσει και μετασεισμό μεγέθους 5,2 ρίχτερ, ενώ ανέφερε πως η σεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για τους επόμενους δύο μήνες.
Στην εκπομπή παρενέβη και ο δημοσιογράφος Μάκης Νοδάρος, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα που είχε αποκαλύψει το Νοέμβριο του 2012 το περιοδικό Hot Doc, για τα προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν οι γεωτρήσεις για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες σε μία σεισμογενή περιοχή όπως είναι αυτή της Κεφαλλονιάς.
Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα μετά τη θριαμβευτική ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των δεδομένων για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, τα οποία συλλέγονται εδώ και δεκαετίες και θα παραχωρηθούν σε εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν τις γεωτρήσεις.
Όπως σημείωσε, οι γεωτρήσεις συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με μικροσεισμούς, μεγέθους γύρω στα 3 ρίχτερ, και υπογράμμισε πως αν γίνουν γεωτρήσεις με τη μέθοδο της υδραυλικής διάρρηξης πάνω ή δίπλα σε ρήγμα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τη σεισμική συμπεριφορά της περιοχής.
Ο Άκης Τσελέντης συμφώνησε πως πράγματι θα μπορούσαν να προκληθούν προβλήματα αν γίνονταν γεωτρήσεις σε ενεργό ρήγμα, και ζήτησε να γίνει περιβαλλοντική μελέτη πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, ώστε να μην αγνοηθεί ο παράγοντας αυτός.
news247