Εντονη ενόχληση του πρώην Πρωθυπουργού-Κρατείται σε Τμήμα Αλλοδαπών
Στο τμήμα Αλλοδαπών κρατείται σύμφωνα με πληροφορίες ο Άγγελος Φιλιππίδης. Αύριο πιθανότατα σε Μονομελές Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης θα εκδικαστεί η υπόθεση του επιχειρηματία σε σχέση με την κράτησή του ή μη σε τουρκικές φυλακές. Σε διακριτικό θέμα τείνει μα μετατραπεί η όλη υπόθεση μετά τις δηλώσεις του ιδίου και συνηγόρου του ότι διώκεται πολιτικά λόγω της φιλίας του με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.
Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί το σκεπτικό του Τριμελούς Δικαστηρίου που τον άφησε ελεύθερο.
Εις βάρος του Άγγελου Φιλιππίδη του Ιωάννη γεννηθέντος το 1963 υπάρχει ένταλμα σύλληψης για το αδίκημα της απάτης. Εν τούτοις δεν έχει ασκηθεί είσαι βάρος του ποινική δίωξη. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης περί έκδοσης εγκληματιών και το άρθρο 18 του Ποινικού Κώδικα της Τουρκίας δεν είναι δυνατό να γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσής του. Αποφασίζεται ομόφωνα η άρση της απόφασης περί κράτησής του».
Οι διάλογοι που έφτασαν στην ελληνική Εισαγγελία δείχνουν ότι ο ίδιος και οι συνήγοροί του είχαν ενδοιασμούς για την έκδοσή του.
Αγγελος Φιλιππίδης: «Τον Αύγουστο του 2013 διάβασα στον ελληνικό Τύπο πληροφορίες για την υπόθεσή μου. Η Εισαγγελία προέβη σε διευκρινίσεις. Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2013 ζήτησα από τον εισαγγελέα να προβώ σε υπεράσπισή μου αλλά ούτε απολογία μου πήραν ούτε κάτι μου είπαν. Στις 3 Ιανουαρίου ήρθα στην Κωνσταντινούπολη διότι είμαι σύμβουλος χρηματοδοτήσεων. Όταν θα τελείωνα στις 7 Ιανουαρίου θα πήγαινα στη Μανίλα. Στις 8 έγινε έρευνα στο σπίτι μου στην Αθήνα. Ακύρωσα το ταξίδι στη Μανίλα και εξέδωσα με πιστωτική κάρτα εισιτήριο για την Ελλάδα».
Δικαστές: «Σε περίπτωση έκδοσής σας στη χώρα σας ανησυχείτε ότι θα τύχετε κακής μεταχείρισης ή θα υποστείτε αδικία;».
Φιλιππίδης: «Δεν γνωρίζω ακριβώς. Ελπίζω ότι δεν θα αδικηθώ».
Συνήγορος Φιλιππίδη: «Τα γεγονότα που στηρίζεται το αίτημα έκδοσης έχουν σχέση με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ο πελάτης είναι στενός φίλος του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Κώστα Καραμανλή. Ηταν ο CO της κρατικής τράπεζας. Μέσω του πελάτη μου θέλουν να φτάσουν στον Καραμανλή. Δεν πρέπει να γίνεται λόγος για έκδοση, επειδή δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, η οποία είναι προϋπόθεση της έκδοσης. Πριν από την έκδοση του εντάλματος ο πελάτης μου ζήτησε περισσότερες από μία φορές να προβεί σε δηλώσεις στην εισαγγελία αλλά δεν τηρήθηκε καμία σχετική διαδικασία. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι αόριστες. Ζητούμε την απόρριψη του αιτήματος και εάν παρίσταται ανάγκη, περί δικαστικού ελέγχου, να αφεθεί ελεύθερος».
Δεύτερη συνήγορος υπεράσπισης: «Οι ύποπτοι στην Ελλάδα έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Γι αυτό τον λόγο ζητάμε να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης μας και να απορριφθεί το περί εκδόσεως αίτημα».
Ο διάλογος στο δικαστήριο για τον Κ. Καραμανλή
Ο επίμαχος διάλογος όπου ο πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Άγγελος Φιλιππίδης υποστήριξε ότι διώκεται λόγω των σχέσεών του με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή έγινε με μέλος του τριμελούς δικαστηρίου στο τριμελές δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης και έχει καταγραφεί στα πρακτικά.
Δικαστής: Έχετε κληθεί ποτέ να απολογηθείτε ενώπιον δικαστού ή έχετε δώσει ποτέ εξηγήσεις για τα αδικήματα;
Απάντηση : Προσπαθούσα να δώσω εξηγήσεις, αλλά δεν με δέχονταν.
Δικαστής : Σας κάλεσαν ποτέ;
Απάντηση: Οχι ποτέ.
Δικαστής: Εσείς γιατί πιστεύετε ότι έγιναν όλα αυτά, όπως η έκδοση ενταλμάτων
σύλληψης;
Απάντηση: Πιστεύω ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί … Διώκομαι διότι ήμουν υποστηρικτής του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ Φιλιππίδης έχει αποχωρήσει από τις φυλακές του Μαλτεπέ και έχει μεταβεί με τη συνήγορό του να εμφανιστεί σε αστυνομικό τμήμα για να διευθετήσει για τα περαιτέρω. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου η οποία έφτασε αργά το βράδυ της Δευτέρας στην ελληνική Εισαγγελία Εφετών το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του κ. Φιλιππίδη είναι παράνομο και δεν πρέπει να εκτελεστεί διότι δεν διεξήχθη προανάκριση και δεν εκλήθη ποτέ να απολογηθεί. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η απόφαση αναφέρεται κυρίως στο γεγονός ότι στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης ο κατηγορούμενος Αγγ. Φιλιππίδης δεν εκλήθη να δώσει εξηγήσεις.
Η ελληνική Εισαγγελία Εφετών και το τμήμα εκδόσεων με αλλεπάλληλα σήματα προς το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης ζητάει να κρατηθεί ο κ. Φιλιππίδης με βάση το δεύτερο ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του για τα δάνεια προς τον επιχειρηματία Ευθυμίου. Ο συνήγορός του Θανάσης Βαρλάμης πρόκειται να ταξιδέψει στην Τουρκία για να συντομεύσει τις διαδικασίες εκδίκασης της νομιμότητας του δεύτερου εντάλματος,. Η πλευρά Φιλιππίδη επιμένει με δήλωσή της και στο ΒΗΜΑ ότι επιθυμεί την επιστροφή του επιχειρηματία στην Ελλάδα, ώστε να οδηγηθεί ενώπιον του έλληνα ανακριτή.
Ενόχληση του περιβάλλοντος Κ. Καραμανλή
Έντονη ενόχληση στο περιβάλλον του κ. Κ. Καραμανλή, προκάλεσε η υπερασπιστική γραμμή του κ. Αγγ. Φιλιππίδη και το επιχείρημά του ότι διώκεται λόγω των φιλικών του σχέσεων με τον πρώην πρωθυπουργό.
«Ο κ. Καραμανλής έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της… Μακριά από εκείνον οποιαδήποτε σκέψη για πολιτικά ελατήρια ή άλλου είδους κίνητρα πίσω από τις έρευνες της δικαιοσύνης», έλεγαν στενοί συνεργάτες του κ. Καραμανλή και σημείωναν με έμφαση ολτι υπάρχουν σαφείς αποστάσεις από τον πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.