Σύγχρονα συστήματα βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων διαβαθμισμένης συμπίεσης

Παραδόθηκαν προς χρήση των δημοτών τα δύο σύγχρονα συστήματα βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων διαβαθμισμένης συμπίεσης, που βρίσκονται στην Κεντρική Πλατεία Γρεβενών και στην αρχή του πεζόδρομου απέναντι από το Πνευματικό Κέντρο Αλέξανδρου Λαδά.

Οι κάδοι αυτοί διαθέτουν ιδιαίτερες τεχνικές δυνατότητες που δίνουν τη δυνατότητα στο Δήμο Γρεβενών να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στη συγκομιδή των απορριμμάτων και  στη μείωση των λειτουργικών δαπανών της αρμόδιας υπηρεσίας δήλωσε ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον υπεύθυνο της αναδόχου εταιρείας για τον τρόπο λειτουργίας τους.

eeeee eee

Ο Δήμος Γρεβενών προχώρησε, στο πλαίσιο  της υλοποίησης της μελέτης του έργου με Τίτλο Προμήθειας: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ –ΒΙΩΣΙΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗΣ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ προϋπολογισμού 153.442,50€, στην προμήθεια α) δύο (2) καινοτόμων οικολογικών βυθιζομένων συστημάτων κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης σε κάδους κοινής χρήσης των Ο.Τ.Α.

ee

Με το παραπάνω σύστημα απλά και διακριτικά εξαφανίζονται οι υπάρχοντες κάδοι κάτω από το έδαφος και πολλαπλασιάζεται η χωρητικότητά τους με τη λειτουργία της διαβαθμισμένης συμπίεσης. Στο σύστημα αυτό τοποθετούνται εντός του εδάφους δύο κοινοί κάδοι αποκομιδής απορριμμάτων, χωρητικότητας 1100 λίτρων ο καθένας, ένας με σύμμεικτα απορρίμματα και ένας με ανακυκλώσιμα.

Πέραν της υπόγειας τοποθέτησης των υφιστάμενων κάδων στο έδαφος, το παραπάνω σύστημα συμπεριλαμβάνει και συμπιεστές απορριμμάτων, οι οποίοι λειτουργούν εντός των κοινών κάδων και υπόγεια, με αποτέλεσμα ο κάθε κάδος τελικά να μπορεί να δέχεται απορρίμματα δεκαπλάσιου όγκου. Τελικά η συλλογή των απορριμμάτων γίνεται πιο ευχάριστη με καλαίσθητο και μεγάλο οικονομικό αποτέλεσμα που αγγίζει το 90% του σημερινού κόστους αποκομιδής απορριμμάτων.

Όλες οι λειτουργίες των εξωτερικών στελεχών του συστήματος για την συλλογή ανακυκλώσιμων και σύμμεικτων απορριμμάτων είναι προσιτές για τους χρήστες και τα υλικά συσσωρεύονται στους υπόγειους κάδους μέσω των στελεχών με πολύ μικρές διαστάσεις που βρίσκονται πάνω από το έδαφος, στο επίπεδο του πεζοδρομίου – δρόμου, και

 eeee

β) πενήντα (50) κάδων κομποστοποίησης χωρητικότητας 330λτ και εικοσιπέντε (25) κάδων  κομποστοποίησης  χωρητικότητας  660λ.

Η προμήθεια των κάδων κομποστοποίησης θα συμβάλλει στην προώθηση της ανακύκλωσης και τη μείωση του οργανικού κλάσματος το οποίο διοχετεύεται στον ΧΥΤΑ και θα δώσει μία σημαντική λύση στο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα των ημερών μας που είναι η διαχείριση και η αξιοποίηση του οργανικού κλάσματος των αστικών και λοιπών απορριμμάτων.

Η κομποστοποίηση σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία είναι η ελεγχόμενη βιοξείδωση ετερογενών οργανικών υλών. Κατά την αερόβια αυτή μικροβιακή μετατροπή των βιοαπορριμμάτων σε λίπασμα παράγονται διοξείδιο του άνθρακα και θερμότητα. Το υπόλειμμα που προκύπτει είναι το λεγόμενο Compost, το οποίο είναι ένα βιοσταθεροποιημένο, εξυγιασμένο υλικό σαν χώμα, πλούσιο σε οργανικά συστατικά και ελεύθερο από δυσάρεστες οσμές.

Το έργο  εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2013» για το έτος 2013, στους άξονες προτεραιότητας 2,3 και 4.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.