Ανοίγει παράθυρο για έμμεσες αυξήσεις στους μισθούς

Νέα «βόμβα» ΣτΕ: Αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων των πανεπιστημιακών

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με ημερομηνία δημοσίευσης 14 Ιανουαρίου κρίνει αντισυνταγματική τη φορολόγηση των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί για την ενημέρωση της βιβλιοθήκης τους και τη συμμετοχή σε συνέδρια αφού δεν θεωρούνται εισόδημα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Απόφασης, κάθε παροχή που καταβάλλεται στο μισθωτό, με οποιαδήποτε ονομασία (επιχορήγηση, αποζημίωση, επίδομα κλπ.) που, κατά το νόμο ή από τη φύση της, προορίζεται να καλύψει δαπάνες στις οποίες αυτός υποβάλλεται για την εκτέλεση της υπηρεσίας που του έχει ανατεθεί ή την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεξαγωγή της, δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν από την παροχή αυτή ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός.

Αυτό που μένει, επιπλέον, να διευκρινιστεί είναι από πότε θα πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, όσα φορολόγησε παρανόμως, καθώς η προσφυγή επί της οποίας εκδόθηκε η Απόφαση έγινε το 2004, λόγω των σχετικών προβλέψεων νόμου του 2002!

Το επίμαχο επίδομα είναι: 128 ευρώ για τον λέκτορα και τον επίκουρο καθηγητή, 184 ευρώ για τον αναπληρωτή και 273 ευρώ για τον καθηγητή.

Ανοίγει παράθυρο για έμμεσες αυξήσεις στους μισθούς

Ανοίγει παράθυρο για έμμεσες αυξήσεις στους μισθούς

Μετά τη μείωση 1% – 2% των εισφορών που έγινε “αυτόματα” στα επικουρικά ταμεία “ευνοώντας” τους “παλαιούς” ασφαλισμένους (από την 1η Δεκεμβρίου έχουν ενιαίο ασφάλιστρο 3%, όπως και οι “νέοι” ασφαλισμένοι, έναντι 4% – 5%, ανάλογα με τον κλάδο) ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης πρότεινε χθες να “επιστραφεί” στους εργαζόμενους, ως αύξηση, το “όφελος” από την επικείμενη σταδιακή μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών (η μια ποσοστιαία μονάδα θα αφαιρεθεί, ωστόσο, από την εισφορά που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι υπέρ του ΔΛΟΕΜ του ΟΑΕΔ).

Η πρόταση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι να δοθεί αύξηση 1,3% κάθε χρόνο και σε βάθος τριετίας 2014 -16 εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη μνημονιακή δέσμευση που είναι στο τραπέζι με την τρόϊκα για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες μέχρι το 2016. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ η αύξηση θα μπορούσε να δοθεί:

Πρώτον: Στα κατώτατα όρια των μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας υπό την προϋπόθεση να συμφωνήσουν η ΓΣΕΒΕΕ, ο ΣΕΒ και ο ΣΕΤΕ που υπογράφουν την ΕΓΣΣΕ. Τυχόν συμφωνία τους με τη ΓΣΕΕ θα δέσμευε, ωστόσο, μόνο τις επιχειρήσεις που είναι μέλη των 4 εργοδοτικών οργανώσεων να καταβάλλουν τη συγκεκριμένη αύξηση καθώς οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν είναι, με βάση το νέο καθεστώς, υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε, μέσω της “Η”, “καλοδεχούμενη” την πρόταση αυτή επισημαίνοντας, όμως, ότι θα έχει πραγματικό περιεχόμενο μόνο αν το Σ.τ.Ε (όπου εκκρεμεί προσφυγή της Συνομοσπονδίας) αποκαταστήσει τη γενική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Να σημειωθεί ότι η ΕΓΣΣΕ έχει λήξει από τις 31 Δεκεμβρίου και η ΓΣΕΕ επιδιώκει να την παρατείνει για ακόμη 1 χρόνο επαναβεβαιώνοντας τη συμφωνία για την καταβολή του επιδόματος γάμου (10%) που δεν είχε συνυπογράψει ο ΣΕΒ επικαλούμενος τον μη υποχρεωτικό χαρακτήρα της Εθνικής Σύμβασης.

– Δευτέρον: Στους βασικούς μισθούς των εμποροϋπαλλήλων περιορίζοντας, ως ένα βαθμό, το εύρος της αναμενόμενης μείωσης που ήδη συζητείται να γίνει για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης στη θέση της προηγούμενης η οποία έχει λήξει από τις 31 Οκτωβρίου (ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ είχε προτείνει μείωση 13% ώστε ο εισαγωγικός μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ από 863 ευρώ και αναζητείται μια ενδιάμεση – συμβιβαστική λύση με αναδρομική ισχύ).

Εμμεση αύξηση 1% – 2% % έγινε ήδη στους μισθούς των εργαζομένων – ασφαλισμένων πριν από το 1993 λόγω της εφαρμογής, από 1ης Δεκεμβρίου, ενιαίου ασφαλίστρου 3% υπέρ του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου.

ημερησία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.