Εκτιμά ότι θα διεξαχθούν εκλογές το αργότερο έως το α’ τρίμηνο του 2015
Πιθανότητες μεγαλύτερες από 70% δίνει η JP Morgan για εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2015. Βασικό σενάριο της είναι ότι η εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί το γ’ τρίμηνο ή στις αρχές του δ’ τριμήνου του 2014. Η Ελλάδα μπορεί να εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που θα εστιάσει στο μνημόνιο και στις πιθανότητες επιβίωσης της οικονομίας εκτός αυτού.
Προσθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τα σημερινά δεδομένα διαφαίνεται ως ο πιθανός νικητής των εκλογών. Μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί αβεβαιότητες όσον αφορά στην συγκρότηση νέας κυβέρνησης αλλά και γενικότερες αντιδράσεις, τονίζει η έκθεση.
Όπως αναφέρει η JP Morgan, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεσή της, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με διαφορά 7 μονάδων στη Β’ Αθήνας.
Συμπληρώνει μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει τις ψήφους του από τους δυσαρεστημένους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ καθώς και από όσους πιστεύουν σε έναν ιδιότυπο εθνικισμό για την οικονομία, όπως οι ψηφοφόροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων. που θα ψηφίσουν για να φύγει η τρόικα από την Ελλάδα.
Η ανάλυση προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει το προβάδισμά του τους επόμενους μήνες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα έχει 139 βουλευτές σε περίπτωση που γίνουν οι εθνικές εκλογές στο τέλος του χρόνου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει τους 139 βουλευτές, η ΝΔ τους 88, η Χρυσή Αυγή του 24, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τους 14, το ΠΑΣΟΚ τους 13, το ΚΚΕ τους 12 και η ΔΗΜ.ΑΡ τους 10.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα υιοθετήσει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις για την οικονομία με την ΕΕ όσον αφορά περαιτέρω δομικές μεταρρυθμίσεις ή περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ελλάδα. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το πεδίο, προβλέπουν ότι η απόσταση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής συμμαχίας έχει μειωθεί. Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει ήδη αλλάξει τη δυναμική των διαπραγματεύσεων μεταξύ της υπάρχουσας κυβέρνησης και των δανειστών της.
Η JP Morgan αναφέρει ακόμη ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχίες στους διεθνείς παρατηρητές μέσα στο 2014 και μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να θέσει σαφείς προκλήσεις στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Ωστόσο, θεωρεί απίθανο να οδηγήσει σε ένα χάσμα τόσο ουσιαστικό όσο αυτό που θα προκαλούσε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάμβανε την εξουσία στις προηγούμενες εκλογές του 2012.
Εκτιμά επίσης ότι όποιο κόμμα και εάν κερδίσει στις επόμενες εκλογές, δεν θα μπορέσει να κυβέρνηση μόνο του. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 35%, οπότε θα χρειαστεί να σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός. Το ερώτημα για την JP Morgan είναι ποιο από τα δύο θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα. Ωστόσο, πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει δυσκολίες στο να σχηματίσει κυβερνητική συμμαχία. Και με δεδομένες αυτές τις δυσκολίες, θεωρείται πιθανή μία παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας ή πολλών εκλογικών αναμετρήσεων.
Η JP Morgan πιστεύει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο σύνολο της Ευρωζώνης. Πιθανή νίκη και σχηματισμός κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ώθηση στα αντισυστημικά κόμματα τόσο της Δεξιάς όσο και της Αριστεράς, ενώ ενδεχόμενη νίκη της ΝΔ θα ενισχύσει την άποψη ότι η ευρωπεριφέρεια μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και να διαχειριστεί παράλληλα τις πολιτικές συνέπειες.
Η ανάλυση σημειώνει επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πετύχει να μετασχηματίσει το προφίλ του από ένα κόμμα ριζοσπαστικής ανατροπής σε ένα κόμμα που μπορεί να ανταγωνιστεί πολιτικά τις κατεστημένες δυνάμεις. Το κλειδί για να το πετύχει αυτό είναι να πείσει ευρύτερα μεσαία στρώματα ότι δεν εκπροσωπεί μία απειλή απέναντι στα συμφέροντά τους, ειδικά τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να αναπτύξει ένα τέτοιο προφίλ την ώρα που πρέπει να περιορίζει την ορμητικότητα της ριζοσπαστικής του βάσης. Πρόκειται για μία ιδανική αλλά πολύ δύσκολη ισορροπία, που δεν είναι εύκολο να την καταφέρει, εκτιμά η JP Morgan.
δολ