Κρίσιμο για την επιστροφή της τρόικας
Από «ιερά εξέταση» αναμένεται να περάσει ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας στο Eurogroup, δεδομένης της περιορισμένης προόδου στην αξιολόγηση της τρόικας, που άρχισε το Σεπτέμβριο του 2013 και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Το ζήτημα θα τεθεί κατά τη συνεδρίαση, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών.
Το θέμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που είχαν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή -στο μεγαλύτερο μέρος της- του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να αποσταλούν χθες, Σάββατο, να αποσταλούν οι προτάσεις που αποφασίστηκαν για όλα τα ανοικτά ζητήματα.
Σε αντίθεση με το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο κ. Στουρνάρας προεδρεύει, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, στο Eurogroup πρόεδρος είναι ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έχει επιρρίψει ευθύνες στον κ. Στουρνάρα για την καθυστέρηση της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα.
Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει καλύψει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση των δόσεων, ο κ. Στουρνάρας θύμισε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες πρόσφατη ομιλία του προέδρου του Eurogroup στο ολλανδικό κοινοβούλιο, κατά την οποία αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, ότι έχουν τηρηθεί όλα τα προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες.
«Αυτές τις εκκρεμότητες κουβεντιάζουμε με την τρόικα, είμαστε στο τέλος του προγράμματος. Είναι δύσκολη αυτή η αξιολόγηση. Ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για τον ελληνικό λαό. Γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα κρατήσουν όσο πρέπει. Στο τέλος θα έχουμε συμφωνία» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Τα αγκάθια
Πληροφορίες από την ηλεκτρονική επικοινωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα αναφέρουν ότι οι δανειστές ανεβάζουν τον πήχη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 στα 1,5 δισ. ευρώ και στα 3 δισ. ευρώ για το 2015.
Στο πλαίσιο της κάλυψης του κενού των 1,5 δισ. ευρώ, η τρόικα έχει απορρίψει τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε η ελληνική πλευρά τόσο για την κάλυψη του κενού των 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% όσο και για την απόκλιση των 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα.
Στα φλέγοντα ζητήματα περιλαμβάνονται επίσης η απαίτηση της τρόικας για την απελευθέρωση των απολύσεων και ο τρόπος κάλυψης της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία η σχεδιαζόμενη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Πρόσθετος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των περικοπών που έγιναν στους ένστολους το 2012. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπολόγισε την Τετάρτη σε 1 δισ. ευρώ την «τρύπα» στον Προϋπολογισμό του 2014 αν επιστραφούν οι περικοπές για όλα τα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια» αν δηλαδή, εκτός από τους ένστολους, η αναδρομική επιστροφή αφορά και τους δικαστικούς και τους πανεπιστημιακούς οι οποίοι υπέστησαν μειώσεις 12% από τον Αύγουστο του 2012.
Ωστόσο, νεότεροι υπολογισμοί κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη αναφέρουν ότι η επιβάρυνση μόνο για τους ένστολους θα κυμανθεί στα 500 εκατ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ΣτΕ δεν θα συμπεριλάβει και τις άλλες κατηγορίες.
Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο δεσμεύεται μέσω στελεχών του ότι θα λάβει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα εφόσον κληθεί να υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ, έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και να υλοποιηθεί η δέσμευση για την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων (χαμηλοσυνταξιούχοι κ.λπ.) από το επιπλέον του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα.