Όλα τα ελληνικά αεροδρόμια θέλει να αγοράσει ο αργεντινός μεγιστάνας Εδουάρδο Γιουρνεκιάν, καθώς ο όμιλός του ενδιαφέρεται να επεκταθεί στον ευρωπαϊκό Νότο και να εκμεταλλευτεί τις τιμές μετά την οικονομική κρίση, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.
Ο τομέας διαχείρησης αεροδρομίων της Corporate America «χτυπά» 21 ελληνικά αεροδρόμια, όπως είπε ο Μάρτιν Γιουρνεκιάν, ανηψιός του Εδουάρδο, σε συνέντευξή του στο Νταβός, στις 22 Ιανουαρίου.
Ο όμιλος, που έχει μερίδιο 23% στο αεροδρόμιο της Πίζας στην Ιταλία προσπαθεί ακόμη να συμπληρώσει ένα σχέδιο ενοποίησης των αεροδρομίων της Τοσκάνης, με την προσθήκη αυτού της Φλωρεντίας, όπως πρόσθεσε ο ίδιος.
«Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε πολύ επιθετικοί σε όλα τα μέτωπα. Ενα σωρό ευκαιρίες άνοιξαν μετά την κρίση», είπε ο 35χρονος Μάρτιν Γιουρνεκιάν.
Η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει μερίδιο σε δύο αεροδρόμια το Φεβρουάριο. Η Corp. America, που διαχειρίζεται 51 αεροδρόμια, με την πλειονότητα στην Αργεντινή, ετοιμάζεται παράλληλα και για πλειοδοσίες σε αεροδρόμια του Περού, της Κολομβίας και στο βασικό αεροδρόμιο του Σαντιάγο αργότερα μέσα στο χρόνο, συνέχισε ο Γιουρνεκιάν.
Η εταιρεία, με έδρα το Μπουένος Άιρες, έχει αναλάβει την ανανέωση του αεροδρομίου της Μπραζίλια πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου τον Ιούνιο, με σχέδια να τριπλασιάσει τις πωλήσεις μέσω της λιανικής έως το 2015 και να το καταστήσει κύριο εγχώριο κόμβο της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.
Ο τομέας διαχείρισης αεροδρομίων της Corp. America, που έχει έσοδα περίπου 1,2 δισ. δολάρια το χρόνο, δεν έχει οικονομικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν από την αγορά ομολόγων προς το παρόν, σύμφωνα με τον Γιουρνεκιάν. Η εταιρία χρησιμοποίησε έσοδα από την πώληση ομολόγων 300 εκατ. δολαρίων το 2010 για την ανακαίνιση του αεροδρομίου Εζέιζα του Μπουένος Άιρες και χρηματοδοτείται με χαμηλό κόστος από τη βραζιλιάνικη αναπτυξιακή τράπεζα BNDES.
«Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη στην Αμερική και την Ευρώπη με επίκεντρο τη Μεσόγειο. Πάντα επενδύουμε σε σχέδια με σκοπό τη διατήρηση του διαχειριστικού ελέγχου», κατέληξε ο Γιουρνεκιάν.
Το προφίλ του Εδουάρδο Γιουρνεκιάν
Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1932 από γονείς αρμένιους μετανάστες. Η οικογένειά του ίδρυσε ένα υφαντουργείο και έγινε ένας από τους σημαντικότερους προμηθευτές στη διεθνή εταιρεία αθλητικών ειδών Puma. Αλλά όπως πολλά εργοστάσια υφαντουργίας στην Αργεντινή κατέρρευσε.
Η οικογένεια Γιουρνεκιάν το 1988 δημιούργησε την Cablevisión S.A, ένα τοπικό καλωδιακό κανάλι. Η επένδυσή του γινόταν ολοένα και πιο προσοδοφόρα και το 1994 πούλησε το 51% των μετοχών στην έως τότε δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση εκμετάλλευσης του καλωδιακού δικτύου της Αργεντινής, την Tele – Communications, έναντι 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 1997
Ο Γιουρνεκιάν είχε επίσης τον έλεγχο του America Tv, τεσσάρων ραδιοφωνικών σταθμών και μίας οικονομικής εφημερίδας, της El Cronista.
Στη συνέχεια επένδυσε στα αεροδρόμια και στην Αρμενία. Στις 17 Δεκεμβρίου του 2001, ο Γιουρνεκιάν και η Corporación América υπέγραψε σύμβαση παραχώρησης 30 ετών με την αρμενική κυβέρνηση για τη διαχείριση του Διεθνούς Αερολιμένα Zvartnots, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αρμενίας. Η εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου τερματικού σταθμού που αναβάθμισε το αεροδρόμιο, στα διεθνή πρότυπα. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε σε 50 εκατομμύρια δολάρια.
Σήμερα ο Γιουρνεκιάν είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος της Αργεντινής με προσωπική περιουσία που το Forbes υπολογίζει στο 1,8 δισ. δολάρια. Η εταιρεία συμμετοχών του δραστηριοποιείται σε πολλούς κλάδους. Μεταξύ άλλων διαχειρίζεται 51 αεροδρόμια στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη, είναι μεγαλομέτοχος της υπηρεσίας ταχυδρομείων της Αργεντινής, εκμεταλλεύεται 250.000 εκτάρια γης για την παραγωγή κρασιού, δημητριακών, και ελαιόσπορου.
Δεν έχει παντρευτεί, δεν έχει παιδιά και κληρονόμοι του είναι τα ανίψια του, Μάρτιν και Χιούγκο Γιουρνεκιάν, που εργάζονται μαζί του.
έθνος