Εξέφρασε τη στήριξη του στην Πρωτοβουλία και στην προσπάθειά της να φέρει τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς γύρω από το ίδιο τραπέζι – Η εκδήλωση του Δικτύου
Στήριξη στις προσπάθειες ανασύνταξης της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα έδωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. Χάνες Σβόμποντα κατά την παραμονή του στην Αθήνα, πριν αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει στο «Relaunching Europe».
Ο κ. Σβόμποντα είχε την Τρίτη κατ΄ίδιαν συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και αργότερα συναντήθηκε με εκπροσώπους της πρωτοβουλίας των «58».
Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκαν οι κ.κ. Ι. Βούλγαρης, Ι. Καλογήρου, Γ. Παγουλάτος, Στ. Λιβαδάς και η κυρία Αθηνά Δρέττα. Η συζήτηση διήρκεσε μία ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σβόμποντα εξέφρασε τη στήριξη του στην πρωτοβουλία των «58» και στην προσπάθεια τους να βάλουν όλες τις δυνάμεις του χώρου γύρω από το ίδιο τραπέζι. Τους επισήμανε επίσης ότι στόχος της σοσιαλδημοκρατίας δεν είναι μόνο η πολιτική σταθερότητα αλλά και η ανάδειξη του διαφορετικού της στίγματος από τις συντηρητικές δυνάμεις. Αυτό, κατά τον κ. Σβόμποντα, θα σηματοδοτηθεί με την ανάδειξη νέων προσώπων σε ηγετικές θέσεις.
Ο κ. Σβόμποντα από το πρωί της Τρίτης είχε σειρά συναντήσεων, ξεκινώντας από τη διοίκηση του ΟΛΠ, συνοδευόμενος από την επικεφαλής των ελληνικής σοσιαλιστικής ομάδας στο ευρωκοινοβούλιο Συλβάνας Ράπτη. Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση του κ. Σβόμποντα με τους «58», η αντιπροσωπεία τους πρότεινε να μείνουν μόνοι τους με τον αυστριακό ευρωβουλευτή. Η κυρία Ράπτη αποχώρησε διακριτικά αλλά αποφάσισε να θέσει το θέμα στο κόμμα της.
Στη συνέχεια ο κ. Σβόμποντα μίλησε στην εκδήλωση του Δικτύου με τίτλο: “Είναι η Δημοκρατία αντιμνημονιακή…;”. Την Πέμπτη, το “Relaunching Europe”, η πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Στην εκδήλωση που θα γίνει θα υπάρχουν δυο πάνελ: στο πρώτο, επιτυχημένοι Έλληνες και ξένοι σε διάφορους κλάδους θα μοιραστούν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους. Το δεύτερο, θα απαρτίζεται από πολιτικά πρόσωπα και ακαδημαϊκούς. Οι εισαγωγικές ομιλίες θα γίνουν από τους κ.κ. Σβόμποντα και Ευ. Βενιζέλο και την εκδήλωση θα κλείσει η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Συλβάνα Ράπτη. Στο πάνελ των πολιτικών θα συμμετέχει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης, ο Ευρωβουλευτής του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματο Liem Hoang Ngoc, ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ Δημ. Κούτρας κ.α.
Η εκδήλωση του Δικτύου
Στην εκδήλωση του Δικτύου, η οποία βασίστηκε πάνω στην έρευνα του think tank DEMOS για την ποιότητα του δημοκρατικού συστήματος στην Ευρώπη μέσα στην περίοδο της κρίσης, συμμετείχαν οι: Άννα Διαμαντοπούλου, Σ. Γκορίτσας, Βάσω Κιντή, Μαριλένα Κοππά, Γ. Σταυρόπουλος. Τοποθετήθηκαν επίσης οι Χρ. Δήμας, Βουλευτής Κορινθίας ΝΔ, Π. Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ανδρουλάκης, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ και Α. Παπαδόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Στην ομιλία της μεταξύ άλλων η κυρία Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι:
-Ο τρόπος που λειτούργησαν οι θεσμοί και η υπερίσχυση των συμφερόντων των ισχυρών της ΕΕ, δείχνουν υποχώρηση της δημοκρατίας σε όλες τις χώρες
-Η αμεριμνησία της δημοκρατίας γέννησε την οικονομική κρίση όταν οι αγορές υπερέβησαν τις κυβερνήσεις
-Υπάρχει ανάγκη από ηγέτες που θα συγκρουστούν με την εύκολη λογική της «γενικής σύγκρουσης», να θέσουν προτάσεις και να ζητήσουν συναινέσεις
– Τέσσερα χρόνια με τη κρίση να διαλύει οικονομίες και κοινωνίες, έχουμε τους αρχηγούς κρατών να συμφωνούν στις Βρυξέλλες με την εισήγηση όχι της ΕΕ όπως λέει η Συνθήκη, αλλά της Γερμανίας και μετά ο καθένας να πρέπει να πετύχει στο δικό του Κοινοβούλιο μια πειθαναγκασμένη συναίνεση
-Η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει συναινετικά το θέμα του χρέους, τις σχέσεις με τους εταίρους και η τρόικα θα έχει το ρόλο που της επιτρέπεται.
– Για να συμφωνήσουμε με την Ευρώπη πρέπει πρώτα να συναινέσουν σε εθνικό σχέδιο τα κόμματα του Ευρωπαϊκού τόξου
– Τέλος στις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι υπουργοί να ελέγχονται από τη βουλή και οι εκπρόσωποι της τρόικας να μιλούν μόνο με την Ελληνική διοίκηση.