Καταπέλτης για Παπαγεωργόπουλο η οικονομική επιθεωρήτρια -Βανδή, Κοκκίνου, Ρουβά, Καρρά και Γονίδη καλεί για μάρτυρες ο Κούγιας

Καταπέλτης για την οικονομική διαχείριση στο δήμο Θεσσαλονίκης επί δημαρχίας Παπαγεωργόπουλου ήταν και πάλι η οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, με την κατάθεση της οποίας ξεκίνησε η εξέταση των μαρτύρων στην πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του κεντρικού Δήμου, που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σκιαγραφώντας την κατάσταση που βρήκε στον Δήμο, όταν κλήθηκε να διενεργήσει τον διαχειριστικό οικονομικό έλεγχο, η εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας μίλησε για «απόλυτο χάος» στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου, καθώς και για αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούνταν «πέρα από κάθε εφαρμογή νόμου»,

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διενεργηθείσα έρευνα, με την ίδια να προσφεύγει ουκ ολίγες φορές στις εισαγγελικές αρχές της πόλης προκειμένου να τη διευκολύνουν τα ελεγχόμενα πρόσωπα στην περάτωση του έργου της.

Αναφερόμενη στον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με τις πληρωμές των παρακρατούμενων φόρων προς τη ΔΟΥ και των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, η οικονομική επιθεωρήτρια κατέθεσε ότι οι εκταμιεύσεις και μεταφορές ποσών δεν μπορούσαν να ελεγχθούν, αφού χρησιμοποιούνταν απλές αποδείξεις.

Όπως είπε, ο πρώην ταμίας, που πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, με αποφάσεις δημάρχων, από το 1991 δεν ελεγχόταν  παρά μόνο μία φορά το χρόνο, στο τέλος αυτού (31/12), σε μέρα ημιαργίας.

Επικαλούμενη μάλιστα την προανακριτική κατάθεση του Σαξώνη, η κ. Τσεμπερά υποστήριξε ότι για τη «δράση» του γνώριζαν τόσο ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος όσο και ο γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας (αμφότεροι έχουν καταδικάστεί πρωτοδίκως σε ισόβια).

Έπειτα από σχετική ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας, η μάρτυρας αναφέρθηκε στη διαφορά του 1 εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε λογαριασμό του τέως δημάρχου, στο πλαίσιο της έρευνας για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τον ισχυρισμό αυτό αμφισβήτησε ευθέως η υπεράσπιση του Βασίλη  Παπαγεωργόπουλου, προσκομίζοντας  στο δικαστήριο και σχετικές οικονομικές πραγματογνωμοσύνες.

Κατά την κατάθεσή της η οικονομική επιθεωρήτρια επέμεινε στα περί αδικαιολόγητης αύξησης στην εκροή μετρητών από τα ταμεία του δήμου την περίοδο Παπαγεωργόπουλου. Σε ερώτηση του δικαστηρίου για το ποιος αποφάσιζε πόσα χρήματα θα βγουν από τα δημοτικά ταμεία, υπέδειξε τον διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Δήμου. Όπως επανέλαβε, ο Σαξώνης, είχε το ελεύθερο να παίρνει όποτε κι όσα χρήματα ήθελε από τα ταμεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος ήταν το «αγαπημένο παιδί» του δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνήγοροι των κατηγορουμένων -πλην Σαξώνη- ζήτησαν εξαίρεση της Αναστασίας Τσεμπερά από  τις καταθέσεις μαρτύρων με το επιχείρημα ότι λειτούργησε ως προανακριτική υπάλληλος στην υπόθεση -αίτημα όμως που απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Επεισοδιακή η συνεδρίαση του δικαστηρίου

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δικαστηρίου δεν έλειψε η ένταση, όταν οι συνήγοροι των Λεμούσια και Σαξώνη -Αλέξης Κούγιας και Μάκης Καυκόπουλος αντίστοιχα- διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Καταθέντοντας το  αίτημα ανάκλησης της κατάθεσης της οικονομικής επιθεωρήτριας Τσεμπερά από τη διαδικασία, ο κ. Κούγιας ισχυρίστηκε ότι η κατάθεσή της στηρίζεται σε προανακριτικό υλικό, για να του απαντήσει ο κ. Καυκόπουλος ότι ο πελάτης του, Παναγιώτης Σαξώνης, κατέθεσε αυτοβούλως στην κ. Τσεμπερά, οπότε δεν θεωρείται προανακριτικό υλικό.

Την ώρα που ο κ. Καυκόπουλος ανέλυσε το συλλογισμό του, ο κ. Κούγιας μιλούσε στην αίθουσα, προκαλώντας την οργή του κ. Καυκόπουλου, που του ζήτησε να σταματήσει να διακόπτει. «Δεν φταίω εγώ, αν είστε ωτακουστής κύριε», τού είπε ο Κούγιας, με τον κ. Καυκόπουλο να απαντά: «Πήγαινε να κάνεις κανένα μπάνιο να συνέλθεις».

Τελικά ο Αλέξης Κούγιας υπέβαλε προφορική μήνυση σε βάρος της οικονομικής επιθεωρήτριας για παράβαση καθήκοντος, υποστηρίζοντας ότι η κ. Τσεμππερά ήταν αυτή που στοχοποίησε τους Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και Μιχάλη Λεμούσια.

Στο ίδιο πλαίσιο ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, ζήτησε να προσέλθουν ως μάρτυρες στη δίκη της υπεξαίρεσης, γνωστά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου που τραγουδούσαν στα κέντρα διασκέδασης του Παναγιώτη Σαξώνη, οπως η Δέσποινα Βανδή, η Έλλη Κοκκίνου, ο Σάκης Ρουβάς, ο Βασίλης Καρράς και ο Σταμάτης Γονίδης.

Ο κ. Κούγιας ζήτησε, τέλος, να προσκομιστούν στο δικαστήριο τα φορολογικά στοιχεία των κέντρων του κ. Σαξώνη, καθώς και της ομάδας μπάσκετ που διατηρούσε στο Πανόραμα. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε τα χρήματα της υπεξαίρεσης, διοχετεύονταν στις επιχειρήσεις του κατηγορούμενου.

Να διαχωρίσει τη θέση του από Λεμούσια επιδιώκει ο Παπαγεωργόπουλος

Από την πλευρά του ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος επεχείρησε δια του συνηγόρου του να διαχωρίσει τη θέση του από αυτήν του συγκατηγορουμένου του κι άλλοτε στενού του συνεργάτη στο δήμο, Μιχάλη Λεμούσια.

Ενδεικτικό της στάσης που τήρησε η πλευρά Παπαγεωργόπουλου ήταν ότι ότι τη ώρα που κατέθετε η Αναστασία Τσεμπερά, έλαβε το λόγο ο Αλέξης Κούγιας (συνήγορος του Λεμούσια) κάνοντας αναφορά στον τέως δήμαρχο. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο εκ των υπερασπιστών του πρώην δημάρχου, Δημήτρης Τσάκος, ο οποίος ζήτησε από τον συνάδελφό του να περιορίζεται μόνο στον δικό του εντολέα.

Ο κ. Κούγιας απάντησε ότι όλες οι επιλογές του πελάτη του είναι ταυτισμένες με τον τέως δήμαρχο και «δεν μπορεί να γίνει λοβοτομή σε αυτή τη δίκη», ενώ υπενθύμισε στον συνάδελφό του, ότι κατά το πρωτόδικο δικαστήριο τους υπερασπίστηκε και τους δύο.

Σημειώνεται ότι η ταύτιση των δύο κατηγορουμένων θεωρήθηκε ένας από τους λόγους για την καταδίκη τους πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.