Τα τερτίπια του Φρανσουά Ολάντ και η σχέση του με την ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ έχουν αναστατώσει τη γαλλική κοινή γνώμη και φέρνουν στο νου αρκετές περιπτώσεις πολιτικών που σκανδάλισαν και απασχόλησαν την επικαιρότητα.
Ωστόσο, για τον Γάλλο πρόεδρο τα μηνύματα δεν είναι τόσο ανησυχητικά, καθώς, η δημοτικότητά του που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και μήνες δεν φαίνεται να επηρεάζεται. Βέβαια, δεν έγινε ξανά ο αγαπημένος των ψηφοφόρων, αλλά δεν έχει και την βουτιά που θα περίμενε κανείς.
Σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι σημαίνοντες πολιτικοί που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν με την άστατη ζωή τους δεν φαίνεται να είχαν ιδιαίτερες επιπτώσεις στις καριέρες του με εξαίρεση, ίσως, τον Μπιλ Κλίντον.
Ειδικά οι Ευρωπαίοι τύπου Μιτεράν, Παπανδρέου και Μπερλουσκόνι συνέχισαν να χαίρουν της εκτίμησης των ψηφοφόρων και στις περισσότερες των περιπτώσεων εξακολούθησαν να έχουν μια πετυχημένη πολιτική καριέρα.
Στην Βρετανία, ωστόσο, το σκάνδαλο Προφιούμο, τη δεκαετία του 1960, είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, παραλίγο να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά είχε ανεβάσει ιδιαίτερα και τους τόνους της αντιπαράθεσης με την τότε ΕΣΣΔ.
Ο Τζον Προφιούμο, όπως αναφέρει το news247, υπουργός άμυνας της κυβέρνησης του εργατικού πρωθυπουργού Μακ Μϊλαν, είχε σχέση με την καλλονή Κριστίν Κέλλερ, γνωστή για την αμαρτωλή ζωή που έκανε.
Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 1961 σε ένα πάρτι όπου ήταν και η σύζυγος του Προφιούμο. Οταν η υπόθεση δημοσιοποιήθηκε ο Προφιούμο είπε ψέμματα μέσα στη βρετανική Βουλή, ωστόσο, λίγο καιρό αργότερα αναγκάστηκε να παραδεχθεί τη σχέση και να παραιτηθεί από τη θέση του.
Το πιο βαρύ από όλα ήταν πως η Κέλερ είχε ερωτική σχέση με έναν κατάσκοπο της Σοβιετικής Ενωσης και θεωρήθηκε βέβαιο ότι οι Σοβιετικοί την είχαν χρησιμοποιήσει για να αποσπάσουν πληροφορίες από τον τότε υπουργό.
Μάλιστα σε μια εποχή όπου ο Ψυχρός Πόλεμος βρισκόταν στο αποκορύφωμά του.
Η υπόθεση αναφέρθηκε σε τραγούδια, ερέθισε την φαντασία των συγγραφέων, ανέβηκε ως θεατρικό έργο και έγινε ταινία
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εκείνος που πλήρωσε το πιο βαρύ τίμημα ήταν ο Μπιλ Κλίντον του οποίου η σχέση με την Μόνικα Λεβίνσκι είχε πάρει τεράστια δημοτικότητα και είχε δημιουργήσει τέτοιο σάλο που ουσιαστικά οδήγησε τους Αμερικανούς στην «αγκαλιά» του Τζόρτζ Μπους.
Μάλιστα υπάρχουν και ακραίες φωνές που υπαινίσσονται ότι ο Κλίντο έφτασε σε σημείο να εγκρίνει το τότε βομβαρδισμό στη Γιουγκοσλαβία για να στρέψει αλλού την προσοχή των ψηφοφόρων.
Ενα αντίστοιχο θέμα πραγματεύεται και η εξαιρετική, αλλά μυστηριωδώς «θαμμένη» ταινία «Wag the Dog» η οποία χαρακτηρίστηκε προφητική καθώς είχε βγει στις αίθουσες έναν χρόνο πριν «σκάσει» το σκάνδαλο Λεβίνσκι.
Στον αντίποδα, η σχέση της Μαίριλιν Μονρόε με τον Τζον Κένεντι, παρά τα όσα σκοτεινά σημεία φαίνεται πως έχει δεν φάνηκε να επηρεάζει καθόλου την άποψη των ψηφοφόρων για τον πρόεδρο Κένετι, τον οποίο και λάτρευαν, αλλά ούτε καν τη γυναίκα του, Τζάκι Κένεντι.
iefimerida