Η σύγκρουση Wind – Vodafone θα καθορίσει το μέλλον της αγοράςForthnet: Όλοι χαρούμενοι τώρα, αλλά στο βάθος «πόλεμος»

«Όλοι είναι χαρούμενοι. Στον ΟΤΕ γιατί θα έχουν απέναντί τους έναν μεγάλο παίκτη που δεν θα “σκοτώνει” την αγορά και θα τους επιτρέψει να ξεφύγουν από τη ρύθμιση της ΕΕΤΤ. Στη Forthnet επειδή έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και διότι υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και, άρα, επόμενη μέρα. Στη Wind γιατί αγόρασαν φτηνά το μειοψηφικό πακέτο της εταιρείας και μπορούν να μπλοκάρουν τις αποφάσεις, ενώ στην χειρότερη να πουλήσουν ακριβά τη συμμετοχή τους, κερδίζοντας πολλά χρήματα. Στη Vodafone επειδή αποκτούν περισσότερες επιλογές για να επεκταθούν και να ελέγξουν τις εξελίξεις στην αγορά. Στην HOL γιατί ελπίζουν ότι θα ενταχθούν σε ένα μεγαλύτερο σχήμα. Στην ΕΙΤ επειδή μπορεί τελικά να πάρουν πίσω ένα μέρος από τα χρήματα που έβαλαν στη Forthnet. Και στις τράπεζες γιατί η Vodafone αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόχρεους επενδυτές παγκοσμίως».

Κάπως έτσι σχολίασε στην ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» έμπειρο στέλεχος της αγοράς των τηλεπικοινωνιών της χώρας τις τελευταίες εξελίξεις στον μέτωπο της Forthnet, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν πλέον οι Άραβες της EIT με ποσοστό 44,022%, η Wind με 33%, η Vodafone με 6,51% και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με μικρότερο ποσοστό.

Όπως εκτιμά, στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει πόλεμος χαρακωμάτων για τον έλεγχο της Forthnet μεταξύ Wind και Vodafone, η οποία συμμετέχει παράλληλα στο μετοχικό κεφάλαιο της ανταγωνιστικής έναντι των δύο πρώτων hellasonline (hol).

Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις hol και Vodafone υπάρχει συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας στη σταθερή και στην κινητή τηλεφωνία, κάτι όμως που δεν εμποδίζει τη Vodafone από το να αποκτήσει μερίδιο σε κάποια άλλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Τα παράδοξα και το διακύβευμα

Έμπειρος παρατηρητής της αγοράς μιλά «για διάφορα παράδοξα που τελικά δεν είναι τόσο παράδοξα», καθώς η Forthnet, μία εταιρεία που παράγει διαρκώς ζημίες και έχει μεγάλα χρέη, κατάφερε να προσελκύσει μείζον επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού «το διακύβευμα είναι η συγκέντρωση της αγοράς», συνεχίζει.

Οι δύο παίκτες της κινητής, Wind και Vodafone, εισέρχονται σε ένα μπρα-ντε-φερ, καθώς επιθυμούν -ο καθένας για τον εαυτό του και για τους δικούς του λόγους- να τεθούν επικεφαλής σε αυτή τη διαδικασία.

Όπως διακρίνει η εν λόγω πηγή, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος του κόσμου, η Vodafone, έχει ήδη επενδύσει στη σταθερή και μέσα από αυτή την επιθετική κίνηση αποπειράται να αυξήσει το αποτύπωμά του στην αγορά.

Από την άλλη, η Wind, η οποία είναι καθαρή από βάρη και έχει ρευστότητα, ελέγχεται από μετόχους που από τη φύση τους επιδιώκουν μία καλύτερη και επικερδή επενδυτική έξοδο, μέσα από την ανάπτυξη της εταιρείας και άνοδο της αξίας της.

Όπως σχολιάζει, πρόκειται για δύο εκ διαμέτρου διαφορετικής φιλοσοφίας παίκτες, οι οποίοι θα προσεγγίσουν τους Άραβες της ΕΙΤ για την εξαγορά της Forthnet, με τον μεγαλομέτοχο να επιλέγει αυτόν που θα προσφέρει τους καλύτερους όρους και προϋποθέσεις για την αποπένδυση.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς, σε περίπτωση που επικρατήσει η πρόταση της Vodafone, θα δημιουργηθεί ένας νέος φορέας με 1,5 εκατ. συνδρομητές (1 εκατ. από τη Forthnet και μισό εκατ. από τη hol) στη σταθερή, «που θα κοιτάει τον ΟΤΕ στα μάτια» και άρα μία αγορά με 2,5 «παίκτες».

Μάλιστα, μία πιθανή παραλλαγή αυτού του σεναρίου είναι να αποκτήσει η Vodafone τα εμπορικά σήματα της hol, της Forthnet/Nova και της Cyta, τα οποία θα εξυπηρετούνται από ένα κοινό και ενιαίο δίκτυο σταθερής – όπου πιθανόν είναι να προτιμηθεί αυτό της hol.

Επίσης, ίσως όλα αυτά προμηνύουν και μία μεγαλύτερη συμμετοχή της Vodafone στη hol, η οποία κι εμφανίζει πλέον κέρδη και έχει γίνει αισθητά πιο ευέλικτη, αφού μεταβίβασε σε τρίτη εταιρεία το προσωπικό των διευθύνσεων Customer Operations, RetailSales και Retention.

Εάν επικρατήσει η Wind, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, «τότε θα πάμε σε αγορά με τρεις παίκτες», δηλαδή το δίπολο Vodafone-hol (το οποίο ίσως επιδιωχθεί να εξαγοράσει το πελατολόγιο της Cyta Ελλάδος στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της μητρικής κυπριακής εταιρείας, η οποία πολιορκείται από τη Vodafone), τον όμιλο OTE και το «δίδυμο» Wind-Forthnet.

Πάντως, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το «σενάριο Vodafone» είναι ιδανικό, αφού προσφέρεται για διασφαλίσεις, ενώ ως μέτοχος θα είναι ιδιαίτερα αξιόχρεος. Σε τεχνικό επίπεδο, πάντως Cyta, hol και Wind θεωρείται ότι βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση – μεταξύ hol και Wind υπάρχουν έντονες αλληλεπικαλύψεις -, σε σχέση με την Forthnet.

Τι ενδιαφέρει τον ΟΤΕ και τους δύο οιονεί «μονομάχους»

Παράλληλα, και στο στρατόπεδο του ΟΤΕ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Η δημιουργία ενός μεγάλου εναλλακτικού παίκτη θέτει αυτομάτως ζήτημα απορρύθμισης του ΟΤΕ, αφού θα παύσει να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Αυτό θα επιτρέψει, όπως μεταδίδουν στελέχη του Οργανισμού, να βγει επιθετικά στην αγορά, να ρίξει τις τιμές και ανταγωνιστεί ευθέως τους εναλλακτικούς, κάτι που σήμερα δεν μπορεί να κάνει, διότι κάθε πρόγραμμά του στη σταθερή πρέπει να περνάει από έγκριση της ΕΕΤΤ.

Από την άλλη, στη Vodafone, η οποία την Πέμπτη ανακοίνωσε και επίσημα τη συμμετοχή ύψους 6,51% στη Forthnet (7,1 εκατ. μετοχές) τηρούν σιγή ιχθύος. «Η απόκτηση της εν λόγω συμμετοχής στη Forthnet εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων επενδύσεων της εταιρείας, διευρύνοντας τις στρατηγικές της επιλογές στην παροχή ενοποιημένων επικοινωνιών» σημειώνεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Άλλωστε, ο όμιλος Vodafone, μετά την πώληση της Verizon στις ΗΠΑ, διαθέτει τεράστια ρευστότητα, ενώ η Vodafone Ελλάδος εξασφάλισε πρόσθετους πόρους από τη μητρική, προκειμένου να αυξήσει τις επενδύσεις κατά 40% και να συμμετάσχει στο «Project Spring» που εξήγγειλε προ μηνών στην Ευρώπη ο επικεφαλής του Group Βιτόριο Κολάο.

Για τη Wind επικρατεί ενθουσιασμός. Το καλό είναι, όπως αναφέρουν στελέχη της, ότι διαθέτει το 33% της Forthnet και μπορεί ως καταστατική μειοψηφία να ελέγξει τις μελλοντικές επιχειρηματικές εξελίξεις. «Το ενδιαφέρον μας είναι δεδομένο» σημειώνουν, επισημαίνουν ότι η επένδυση της Wind στη Forthnet είναι επωφελέστατη, αφού αγοράστηκε το 33% της εταιρείας αντί 15 εκατ. ευρώ, όταν οι υπόλοιποι διεκδικητές έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην εταιρεία και προεξοφλούν υπεραξία στη συγκεκριμένη επένδυση.

Ωστόσο, στο στρατόπεδο των υπόλοιπων εναλλακτικών προβλέπουν ότι η Wind θα τα δώσει όλα στον αγώνα για την απόκτηση της Forthnet, καθώς εάν μείνει απ’ έξω, ενδεχομένως να αποκοπεί από τις δομικές αλλαγές της εγχώριας αγοράς και τη δυνατότητα να παράσχει τετραπλές υπηρεσίες (ίντερνετ, σταθερή, κινητή και τηλεόραση), πεδίο όπου φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στα επόμενα χρόνια.

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.