”Θέλουμε να πούμε στους καταθέτες ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς”, η δήλωση αυτή έγινε από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ τον Οκτώβριο του 2008.
Η κεντρική τράπεζα της Κύπρου πριν το ”κούρεμα” των καταθέσεων έλεγε ότι κάθε ενέργεια που στοχεύει στη μείωση , τη στέρηση ή τον περιορισμό των δικαιωμάτων των καταθέσεων είναι αντίθετη προς το Κυπριακό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
”Κανείς δεν έχασε ποτέ επενδύοντας σε ακίνητα” , η άποψη αυτή ήταν μέχρι πρότινος κυρίαρχη στην ελληνική κοινωνία.
Με τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα ο κ. Ματίας Κέλμ ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος ..άνοιξε την πόρτα των επενδύσεων στο ακροατήριο. Ο τίτλος του θέματος που διαπραγματεύτηκε ο οικονομολόγος του Κέιμπριτζ ήταν ” ‘Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τις επενδύσεις … αλλά διστάζετε να ρωτήσετε τον τραπεζίτη σας.”
Ο κόσμος των επενδύσεων είχε πολλές ενότητες και περιελάμβανε το δημόσιο χρέος , τις τραπεζικές κρίσεις , οι οποίες στη περίπτωση εκδήλωσης τους , ο κ. Ματίας ανέφερε ότι μπορούν να αποζημιώσουν τους καταθέτες με ένα πολύ μικρό ποσό. Τόνισε ότι το ενεργητικό του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος μπορεί να επιστρέψει στον καταθέτη μόνο 4 ευρώ ανά 100 ευρώ κατάθεση.
Ο πληθωρισμός ήταν μέρος της ενότητας επενδύσεις. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ανέδειξαν ότι ο Παναμάς , η Ελβετία , η Μαλαισία , το Βέλγιο , το Λουξεμβούργο η Ιαπωνία η Ολλανδία , η Αυστρία και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο Καναδάς εμφανίζουν επίπεδα πληθωρισμού από 2 έως 4% από το 1950 έως το 2010. Την ίδια περίοδο αναδείχθηκε ότι τα πιο σταθερά νομίσματα έχασαν τουλάχιστον το 80% της αξίας τους.
Ο κ. Ματίας ειδικά για την Ελλάδα είπε ότι όποια αξία δημιουργήθηκε από το 1950 μέχρι το 1980 εξανεμίστηκε τη δεκαετία του 1980 , και διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία διάθεση να κάνει πολιτική. Μεγάλο μέρος της αξίας χάθηκε και στις ΗΠΑ και έφθασε στο 70% .
Η ενότητα προβλέψεις αναλυτών και των τραπεζιτών ήταν ίσως η καλύτερη στιγμή της παρουσίασης. Ο νικητής ήταν η πιο απλοϊκή προσέγγιση για το τι μέλλει γενέσθαι της επόμενης χρονιάς . Ο κ. Ματίας χρησιμοποίησε στοιχεία από τις 40 μεγαλύτερες τράπεζες στο κόσμο. Όπως τόνισε οι τράπεζες …φροντίζουν να χάνονται οι ετήσιες προβλέψεις και οι ενδιαφερόμενοι αποκτούν πρόσβαση μόνο στην τελευταία.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF ΟΛΗ Η ΜΕΛΕΤΗ ΜΕ ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ