Η πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας εκμεταλλευόταν τους κρατούμενους, αναγκάζοντάς τους να δίνουν αίμα για να πωλείται στη Δύση ή αναγκάζοντάς τους να εργάζονται για δυτικές εταιρείες, όπως ανέφερε μια εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας.
Σύμφωνα με την εκπομπή «Report Mainz» η οποία μεταδόθηκε την Τρίτη από το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας ARD, η πρώην Ανατολική Γερμανία, στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ανάγκασε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 κάποιους από τους κρατούμενους να δώσουν αίμα προκειμένου οι αρχές να το πουλήσουν στη Δύση.
Βασιζόμενη σε αναφορές της Στάζι, η εκπομπή αναφέρει ότι ο Ερυθρός Σταυρός της Βαυαρίας αγόραζε το αίμα αυτό με τη μεσολάβηση μιας ελβετικής εταιρείας.
Όταν ρωτήθηκε από την ARD, ο Ερυθρός Σταυρός της Βαυαρίας παραδέχθηκε ότι έχει αγοράσει αίμα από την πρώην Ανατολική Γερμανία τη δεκαετία του 1980.
Ο Ρούντολφ Ούλιχ πρώην διευθυντής του ινστιτούτου της Ερφούρτης αρμόδιου για τις μεταγγίσεις και τις αιμοδοσίες, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο: «Δεν κάναμε αιμοληψίες σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Άξιζε τον κόπο να πάμε στη φυλακή (της Γκρεφεντόνα) διότι, κάθε φορά, υπήρχαν 60 με 70 αιμοδότες».
Σύμφωνα με τα αρχεία της Στάζι, οι κρατούμενοι δεν ήταν εθελοντές αιμοδότες, και για τον λόγο αυτό οι νοσοκόμοι πολλές φορές είχαν αρνηθεί να προχωρήσουν στην αιμοληψία.
«Ήταν η λογική του συστήματος να εκμεταλλεύεται όχι μόνο την εργασία των κρατούμενων, αλλά και το σώμα τους», εκτίμησε ο ιστορικός Τομπίας Βούνσικ.
Όπως αναφέρεται στην εκπομπή «Report Mainz», η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και η αλυσίδα καταστημάτων Aldi είχαν προμηθευτές που χρησιμοποιούσαν κρατούμενους της πρώην Ανατολικής Γερμανίας τις δεκαετίες 1970 και 1980.
Τον Νοέμβριο του 2012, η σουηδική εταιρεία επίπλων Ikea είχε εκφράσει τη λύπη της για το γεγονός ότι κάποιοι από τους προμηθευτές της χρησιμοποιούσαν την εργασία των πολιτικών κρατούμενων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.
«Οι έρευνες έδειξαν ότι η Ikea ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο Ρόλαντ Γιαν κυβερνητικός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τα αρχεία της Στάζι.
Πάντως η Volkswagen και η Aldi ανακοίνωσαν στην εκπομπή «Report Mainz» ότι δεν γνώριζαν ούτε ενέκριναν την εκμετάλλευση κρατουμένων από την πρώην Ανατολική Γερμανία από τους προμηθευτές τους.
δολ