Σήμερα Τρίτη ενώπιον του ανακριτή στις 9 π.μ. ο Δ. Κοντομηνάς -Σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης του Α. Φιλιππίδη
Ελεύθερος αφέθηκε από τον ανακριτή κ. Γιώργο Ανδρεάδη ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριος Βαρότσης, ο οποίος απολογήθηκε την Δευτέρα, κατηγορούμενος καθώς είναι για απιστία και συνέργια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο πλαίσιο της υπόθεσης των επισφαλών δανείων. Στον Μάριο Βαρότση επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, εγγύηση 300.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Ο Μ. Βαρότσης, ο οποίος υπέβαλε πολυσέλιδο υπόμνημα στον ανακριτή, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι αυτά τα επτά-οκτώ χρόνια που υπηρετεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «έκανα απλώς τη δουλειά μου». Η μετέπειτα οικονομική συγκυρία καθόρισε την εξέλιξη της αποπληρωμής των δανείων, γεγονός που, όπως ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος, ο ίδιος δεν μπορούσε την επίμαχη περίοδο να γνωρίζει.
Επίσης ο Μ. Βαρότσης δεν αναφέρθηκε επιβαρυντικά σε κανέναν από τους συγκατηγορούμενους για την υπόθεση, στον βαθμό που τον αφορά, ενώ αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει κάποια απάτη, γενικά, αλλά και ειδικότερα στην υπόθεση της Bestline του Δημήτρη Κοντομηνά.
Σήμερα Τρίτη στις 9 π.μ. θα απολογηθεί, ενδεχομένως και από την κλινική που νοσηλεύεται, ο επιχειρηματίας Δ. Κοντομηνάς, ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή δύο υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του ΤΤ.
Ο Άγγελος Φιλιππίδης
Ο συνήγορος του πρώην προέδρου του ΤΤ Άγγελου Φιλιππίδη κ. Αθανάσιος Βαρλάμης –ο οποίος είχε συνάντηση με τον κ. Ιωάννη Αγγελή, εισαγγελέα αρμόδιο επί των εκδόσεων– σημειώνει ότι ο εντολέας του έχει παραιτηθεί του δικαιώματος μετάφρασης του υλικού (πακέτου άνω των 100 σελίδων) που αφορά τη διαδικασία έκδοσης προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Ο κ. Βαρλάμης εκτιμά ότι στην καλύτερη εκδοχή, η έκδοση Φιλιππίδη στην Ελλάδα από τις φυλακές Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης θα γίνει εντός δέκα ημερών. Υπάρχει εξάλλου σχετική ευρωπαϊκή σύμβαση, στην οποία έχει προσχωρήσει και η Τουρκία, βάσει της οποίας η έκδοση θα πρέπει να γίνει το αργότερο εντός σαράντα ημερών από τη σύλληψη
Ο κ. Βαρλάμης επισημαίνει ότι ο εντολέας του είχε πρόθεση να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει την ύπαρξη πληρεξουσίου προκειμένου να τον εκπροσωπήσει ενώπιον των δικαστικών αρχών – έγγραφο που δεν αξιοποιήθηκε καθώς οι αρχές δεν τον κάλεσαν ποτέ, όπως τονίζει.
Ο κ. Βαρλάμης προσκόμισε στον εισαγγελέα Εφετών ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης και το εισιτήριο επιστροφής στην Ελλάδα, που είχε εκδώσει ο εντολέας του πριν να συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης όλα εκείνα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση του Α. Φιλιππίδη και αυτό με τη σειρά του τα αποστέλλει στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μεταφραστούν στην τουρκική γλώσσα.
Τα 17 δάνεια και η Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος
Παρά τις καταιγιστικές εξελίξεις, το ενδιαφέρον στην υπόθεση δεν έχει εξαντληθεί, καθώς έχει αναδειχθεί μέρος μόνον της συνολικής έκτασής της.
Ο επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Νικολούδης, έχει στείλει στην Εισαγγελία Διαφθοράς δύο πορίσματα και μία αναφορά (η τελευταία σχετίζεται με τον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά), τα προς διερεύνηση δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι ωστόσο πολύ περισσότερα και φθάνουν τα 17.
Εκκρεμεί με άλλα λόγια αίτημα της Αρχής προς την Τράπεζα της Ελλάδας, για ξεχωριστούς ελέγχους των δανείων, ενώ εκτιμάται ότι για κάποια από αυτά τα αποτελέσματα δεν θα είναι ανώδυνα.