Σάλο προκαλεί υπόθεση διαφθοράς στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη, με πρωταγωνιστή αναπληρωτή καθηγητή, ο οποίος από το 2010 έβαλε στην τσέπη 233.000 ευρώ από χρήματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων “ERASMUS”, εμφανίζοντας πλαστά παραστατικά.
Για την υπόθεση έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όμως το απίστευτο και σε αυτή την περίπτωση διαφθοράς είναι ότι ο επίορκος, ο οποίος έχει μάλιστα ομολογήσει, παραμένει στη θέση του και θα συνεχίσει να πληρώνεται κανονικά μεχρι να ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός έλεγχος!
Ο εν λόγω καθηγητής πλαστογραφούσε συστηματικά αποδείξεις και αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδια και παραστατικά για συμμετοχή του σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και μάλιστα φαινόταν ότι απουσίαζε από το πανεπιστήμιο σχεδόν 365 μέρες το χρόνο!
Όπως αναφέρει στο MEGA o πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, “αυτό το οποίο κίνησε την υποψία και διενεργήθηκε ο εσωτερικός έλεγχος ήταν το γεγονός ότι φαινόταν να λείπει σχεδόν όλο το χρόνο”.
Σύμφωνα με την αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Αριστοτελειου Δέσπω Λιάλιου, κατά τη διάρκεια του εσωτερικού ελέγχου που διενεργήθηκε βρέθηκαν πλαστά δικαιολογητικά και ο καθηγητής κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και παραδέχθηκε ότι προέβη σε πράξεις πλαστογραφίας.
Aπό στοιχεία που παρουσιάζει η εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” προκύπτει ότι στο πρόγραμμα “ERASMUS” οι καθηγητές μπορούν μετακινηθούν σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια ώστε να διδάξουν από 5 ώρες έως και 6 εβδομάδες.
Εάν με την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου ο αναπληρωτής καθηγητής παραπεμφθεί τελικά στο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο, τότε σύμφωνα με το νόμο θα τεθεί σε αργία.