Την επόμενη εβδομάδα θα έλθουν στην Αθήνα οι κ.κ. Π. Τόμσεν, Μ. Μόρς και Κλ. Μαζούχ
Σε ερώτηση του in.gr για το εάν τα κλιμάκια και οι επικεφαλής θα έλθουν στην Αθήνα στις 15 Ιανουαρίου το εν λόγω στέλεχος δήλωσε πως η ημερομηνία άφιξης δεν έχει επακριβώς προσδιορισθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ θα επιστρέψουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών στόχος είναι η ελληνική πλευρά να έλθει σε συνεννόηση με την τρόικα το αργότερο έως τις 10 Φεβρουαρίου προκειμένου να λάβει τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ έως το τέλος του μήνα.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η αξιολόγηση του πρώτου και δεύτερου τριμήνου του 2014 θα μπορούσε να συμπτυχθεί -όπως έχει γίνει ξανά στο παρελθόν- και η τρόικα να επιστρέψει στα μέσα Μαΐου για να ολοκληρώσει την επισκόπηση προόδου του εξαμήνου.
Όπως έχει μεταδώσει το in.gr, πηγές της ΕΕ δεν συμμερίζονται την πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 27 Ιανουαρίου.
Τονίζουν, δε, με νόημα πως μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ψήφισε τον προϋπολογισμού 2014 που στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,6% του ΑΕΠ το 2014, ωστόσο το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ δεν έχουν συμφωνήσει με τον τρόπο που θα επιτευχθεί αυτό.
Από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές προσθέτουν για το ίδιο θέμα πως για όσο διάστημα το «σενάριο βάσης» για το δημοσιονομικό κενό του 2014 παραμένει ανοικτό -1 δισ. ευρώ χωρίζει τρόικα και κυβέρνηση- δεν μπορεί να καταρτισθεί και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 –2017, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για τη λήψη της δόσης των 4,9 δισ. ευρώ.
Κατά τις ίδιες πηγές «δύσκολα κλείνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα έως τις 27 Ιανουαρίου», χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να προσδιορίσουν το εάν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία έως τα Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου ή της 10ης Μαρτίου 2014.
Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις θα εκκινήσουν στον απόηχο των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα ότι τα στελέχη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ υιοθετούν μια μαξιμαλιστική προσέγγιση όταν είναι στην Αθήνα, που τρομάζει τόσο τις αγορές, όσο και τις εγχώριες επιχειρήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ευάλωτη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.