«Ισοδύναμα» μέτρα για την εξοικονόμηση της νοσοκομειακής δαπάνης και για τον εξορθολογισμό του συστήματος Υγείας, αντιπροτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), απέναντι στην εφαρμογή του μέτρου είσπραξης 25 ευρώ για νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, από 1 Ιανουαρίου.
Ζητεί την «άμεση κατάργηση και αναστολή εφαρμογής της σχετικής διάταξης νόμου», επισημαίνοντας ότι «πολλοί ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας, θα αποτραπούν από αυτή, λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν».
Ειδικότερα, ο ΙΣΑ προτείνει κλιμακωτή οικονομική επιβάρυνση βάσει εισοδήματος, πρωτόκολλα ελέγχου των νοσηλειών και των προμηθειών με κεντρικούς διαγωνισμούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς σε κάθε επίπεδο, δημιουργία και παρακολούθηση πρωτοκόλλων διαφύλαξης δημόσιας Υγείας ώστε να αποφεύγεται ο διπλασιασμός και τριπλασιασμός των ημερών νοσηλείας λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Προτείνει επίσης προαγωγή του θεσμού ημερήσιας νοσηλείας «one day clinic» στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμιας περίθαλψη, επέκταση και ενίσχυση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με προσωπικό και εξοπλισμό, ώστε να κρατούνται άρρωστοι για παρακολούθηση στο πλαίσιο της βραχείας νοσηλείας έως 24 ώρες χωρίς να δεσμεύουν κρεβάτι στην κλινική και τέλος τη δημιουργία μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.
Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι μέχρι οι προτάσεις να φέρουν λύσεις μέσα από τα ισοδύναμα, θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα 25 ευρώ και οι άνεργοι και να συμπεριληφθούν στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που αναφέρει τις εξαιρέσεις στους χρόνιους πάσχοντες, τα ΑμεΑ και οι κρατούμενοι.
«Η χάραξη της πολιτικής Υγείας πρέπει να γίνεται με σεβασμό στην ασθένεια και στον ασθενή και με πρωταρχικό σκοπό την ίδια του τη ζωή» τονίζει ο ΙΣΑ.
το βήμα